Γράφτηκε στις .

Βιβλιοπαρουσίαση - Ναυπάκτου Ἱεροθέου: «Θρησκεία και Εκκλησία στην κοινωνία»

Εξεδόθη το νέο βιβλίο του Σεβασμιωτάτου υπό τον τίτλο «Θρησκεία και Εκκλησία στην κοινωνία».

Αντί άλλης παρουσιάσεως, δημοσιεύουμε τον πρόλογο του Σεβασμιωτάτου συγγραφέως και τα περιεχόμενα του βιβλίου, το οποίο είναι αφιερωμένο: «Τη Α.Θ.Π. τω Αρχιεπισκόπω Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικώ Πατριάρχη Κυρίω Κυρίω Βαρθολομαίω ταπεινόν αντιπελάργημα». Σε άλλο φύλλο θα δημοσιεύσουμε περίληψη των κεφαλαίων του.

Εἰσαγωγὴ

Το παρόν βιβλίο αποτελείται από κείμενα που εκφωνήθηκαν σε διάφορα Συνέδρια και ακροατήρια και έχουν μια διήκουσα έννοια η οποία χρησιμοποιήθηκε ως τίτλος «Θρησκεία και Εκκλησία στην κοινωνία».

Ο Χριστιανισμός εμφανίσθηκε στην ιστορία με την ενανθρώπηση του Χριστού, την Ανάστασή Του και την έλευση του Παναγίου Πνεύματος την ημέρα της Πεντηκοστής, ως η νέα ζωή, ως Ευαγγέλιο της Βασιλείας, ως κάτι το νέο, το καινούριο, που δεν αποβλέπει στην συντήρηση του παλαιού, αλλά στην μεταμόρφωση και την ανακαίνιση του ανθρώπου και του κόσμου.

Με αυτήν την έννοια ο Χριστός έφερε στον κόσμο το «πυρ» που άναψε, είναι η είσδυση του έσχατου μέσα στην ιστορία, που όμως δημιουργεί αφόρητη δίψα αναζητήσεώς του, που είναι ο ακόρεστος χορτασμός του θείου ελέους. Ο Χριστός, που είναι η αρχή και το τέλος, το Α και το Ω, έγινε άνθρωπος για να οδηγήση τον άνθρωπο στην θέωση και να του δώση την δυνατότητα να εισέλθη στην ουράνια πόλη της Αποκαλύψεως. Ο άνθρωπος αρχίζει την πνευματική του ζωή από το Ευαγγέλιο –πίστη εξ ακοής– και φθάνει στην Αποκάλυψη–πίστη εκ θεωρίας. Έτσι ο Χριστιανός, που είναι ενωμένος με τον Χριστό, δεν είναι «πολίτης» μιας εγκοσμιοκρατικής κοινωνίας, αλλά «οδίτης»• όπως έλεγε ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, και το πολίτευμά του δεν βρίσκεται ενταύθα, αλλά άνω• «το γαρ πολίτευμα ημών εν ουρανοίς υπάρχει» (Φιλ.γ ,20).

Μερικές από αυτές τις απόψεις εκτίθενται στο πρώτο μέρος του βιβλίου αυτού. Αφού καθορίζεται τι είναι ο Χριστιανισμός, ότι, δηλαδή, δεν είναι θρησκεία με την έννοια που έχουμε σχηματίσει εμείς περί της θρησκείας, αλλά είναι Εκκλησία, στην συνέχεια περιγράφονται μερικές πλευρές της ουσίας του εκκλησιαστικού βίου. Στο δεύτερο μέρος εκτίθενται μερικές πτυχές της συναντήσεως του Χριστιανισμού με το ενταύθα στην πορεία του προς το επέκεινα.

Αν με την ανάγνωση του βιβλίου αυτού δοθή μια άλλη αίσθηση του Χριστιανισμού-Εκκλησίας από εκείνη την συμβατική, που έχουμε προσλάβει από τις στοιχειώδεις γνώσεις μας, και βιώσουμε αυτήν την πραγματικότητα, τότε θα είναι μια αφορμή δοξολογίας του Θεού.

Έγραφα στο Επισκοπείο της Ναυπάκτου,

την 8η Μαΐου 2006,

εορτή του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου

† Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εισαγωγή

Α Θρησκευτικά - Εκκλησιαστικά

1. Θρησκεία και Εκκλησία

2. Θρησκεία και Εκκλησία κατά τον π. Ιωάννη Ρωμανίδη

3. Το Ευαγγέλιο της Βασιλείας

4.  Ορθόδοξη Ψυχοθεραπεία

5. Ο θείος έρως

6. Ντετερμινισμός και ορθόδοξη συνέργεια

7. Χριστολογία και μονοφυσιτισμός

8. Η Θεοτόκος ως πρότυπο ζωής

9. Η Ιερωσύνη κατά τον ιερό Χρυσόστομο

10. Εκλογή Αρχιερέων

11. Ο Μεγας Βασίλειος και ο αι-Βασίλης

12. Ο Νεομάρτυς Ιωάννης ο εν Βραχωρίω αθλήσας

13. «Το άρωμα της παρουσίας»

14. «Χαριστήριος Τόμος»

Β Πολιτιστικά – Κοινωνικά

1. Συνάντηση Ελληνισμού και Χριστιανισμού στην Ανατολή και την Δύση

2. Οι Τρεις Ιεράρχες και η ταυτότητα του Ελληνισμού

3. Ρωμηοί και Άραβες σε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

4. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η θεσμική μεταρρύθμισή της

5. Η ποιμαντική της πολυπολιτισμικότητας

6. Η Εκκλησία και η νεανική παραβατικότητα

7. Πολεμος και φτώχεια

Το βιβλίο «Θρησκεία και Εκκλησία στην κοινωνία» διακινείται από την Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας) Τ.Θ. 107, 321 00 Λεβαδειά, (http://www.pelagia.org, e-mail: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.) και τιμάται 25 €. Για παραγγελίες στα τηλέφωνα Τηλ.: 22610 35135, 6944 504297 πρωϊνές ώρες, Fax: 22610 39201.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ