Skip to main content

Εἰδήσεις - Με τους εργάτες του Δήμου Ναυπάκτου - Κοπή Βασιλόπιττας

Με τους εργάτες του Δήμου Ναυπάκτου

Την Τρίτη 9 Ιανουαρίου ε.ε. η Ιερά Μητρόπολη παρέθεσε γεύμα στους εργαζόμενους του Δήμου Ναυπάκτου, συνολικά σαράντα (40) πρόσωπα, που απασχολούνται σε εξωτερικές εργασίες και ιδιαίτερα στην καθαριότητα της πόλεως.

Με τους εργάτες του Δήμου ΝαυπάκτουΗ συνεστίαση αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την Ιερά Μητρόπολη ως ένδειξη εκτιμήσεως και αναγνωρίσεως του έργου που προσφέρουν στην πόλη μας οι εργάτες του Δήμου με την καθαριότητα που είναι παράγοντας υγείας για όλους μας. Η προσπάθεια αυτή εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της επικοινωνίας του Σεβ. Μητροπολίτου με διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως τους νέους, τους Εκπαιδευτικούς, τους Νομικούς, Ιατρούς, Μηχανικούς, με εκδηλώσεις που διοργανώνονται μέσα στο έτος.

Η συνεστίαση έγινε σε ένα πολύ καλό και ευχάριστο κλίμα.

Ο Μητροπολίτης προσεφώνησε τους εργαζομένους, τους επήνεσε και τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους στην πόλη, εξέφρασε την αγάπη του και έδωσε τις ευχές και ευλογίες του σε όλους τους συνδαιτημόνες και τις οικογένειές τους. Επίσης, ευχήθηκε και στον νέο Δήμαρχο με την ευκαιρία αυτή τα δέοντα.

Έπειτα απηύθηνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης, ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη για την πρωτοβουλία αυτή και επαινώντας με την σειρά του τους εργαζομένους του Δήμου.

Εκ μέρους των εργαζομένων μίλησε ο Πρόεδρος του Σωματείου τους κ. Γεώγιος Κυριαζής, ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη και γενικότερα την Εκκλησία για την ένδειξη του ενδιαφέροντος και της αγάπης τους.

Στο τέλος ο Μητροπολίτης προσέφερε και ένα συμβολικό ποσό στον κάθε εργαζόμενο, ένδειξη εκτιμήσεως και αγάπης προς το πρόσωπό τους και το έργο τους.

 22α Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Αγιασμός Γραφείων και κοπή Βασιλόπιττας

Την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον αγιασμό των Γραφείων της 22ας Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που στεγάζονται στα Τζαβελέϊκα στο Κάστρο της Ναυπάκτου, και την κοπή της Βασιλόπιττας για τους εργαζομένους σ' αυτά.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης και ο Αντιδήμαρχος κ. Α. Παπαναστασόπουλος, η Έφορος κ. Φραγκίσκα Κεφαλλωνίτου και οι υπάλληλοι της Εφορείας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης εξέφρασε την χαρά του για την έναρξη της λειτουργίας της Εφορείας, αναφέρθηκε στην σημαντική συνεισφορά πολλών παραγόντων και φορέων για την λειτουργία της Εφορείας, στην τελευταία φάση του Υπουργού κ. Βουλγαράκη, καθώς επίσης επήνεσε την κ. Κεφαλλωνίτου για τις γνώσεις και την πείρα της.

Ο κ. Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι θα συνδράμη και θα στηρίξη την Εφορεία στο έργο της.

Η κ. Κεφαλλωνίτου ευχαρίστησε κατ' αρχάς τον Σεβασμιώτατο για την συνδρομή του στην λειτουργία της Εφορείας και αναφέρθηκε στις προτεραιότητές της.

Στο Αρχοντικό των Τζαβελαίων επικράτησε ευχάριστη ατμόσφαιρα, που δηλώνει πιστεύουμε την πρόθεση για επιστημονική και πολιτιστική προσφορά στην Επαρχία μας και σε όλη την Αιτωλοακαρνανία.–


Κοπή Βασιλόπιττας Φίλων Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης

Την Κυριακή 14 Ιανουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιττας του Συλλόγου Φίλων της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης.

Μετά την τελετή, ο Πρόεδρος του Συλλόγου και Διευθυντής των ΤΕΙ Ναυπάκτου Βασίλειος Τριανταφύλλου χαιρέτησε τους παρισταμένους, ευχαρίστησε τους συνεργάτες και έκανε έναν σύντομο απολογισμό της χρονιάς.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου και τόνισε την αξία της θέλησης, η οποία υπερνικά τα οποιαδήποτε εμπόδια στον δρόμο της εθελοντικής προσφοράς. Μίλησε ακόμη για το ευχάριστο νέο της υπογραφής για την δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης του Ηγουμενείου της Μονής, αλλά και το ευχάριστο νέο της ανώνυμης προσφοράς για την συντήρηση του Καθολικού της Ιεράς Μονής.

Επίσης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να ενταχθή και το δεύτερο ιστορικό Μοναστήρι της Επαρχίας μας, η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς, σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για την κατασκευή νέας πτέρυγας, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι σύντομα θα έχουμε ευχάριστα νέα.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε και για το θέμα της επάνδρωσης των ιστορικών Μοναστηριών, αναφέρθηκε στον π. Ραφαήλ και τον π. Πολύκαρπο, καθώς και στην νέα αδελφότητα της Βομβοκούς και ζήτησε την συνδρομή και τις προσευχές των ακροατών για την επάνδρωση κυρίως της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης που είναι ορεινή, αφού δύσκολα την σημερινή εποχή οι νέοι που επιθυμούν να μονάσουν απομακρύνονται από τα αστικά κέντρα.–


Ναυπακτιακή Βασιλόπιττα 2007

Την Πεμπτη 11 Ιανουαρίου σε κεντρικό Ξενοδοχείο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιττας για τα μέλη της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ναυπακτίας, της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών και των Ναυπακτιακών Συλλόγων της Αθήνας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Βουλευτής και πρ. Υπουργός Χρήστος Βερελής, οι Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας Θάνος Μωραΐτης, Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Μακρυπίδης, Ανδρέας Καραγκούνης, η Βουλευτής Αθηνών κ. Έλενα Κουντουρά, η πολιτευτής Σοφία Γιαννακά, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Στάθης Λουκόπουλος, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Θανάσης Παπαθανάσης, ο Δήμαρχος Πυλήνης Γιάννης Μπουλές, Εκπρόσωπος του Δημάρχου Πλατάνου, πρόεδροι πατριδοτοπικών Συλλόγων και πολλοί Ναυπάκτιοι των Αθηνών που γέμισαν την Αίθουσα του Ξενοδοχείου.

Απών από την εκδήλωση ο μακαρίτης Γεράσιμος Μούρτος, τον οποίον μνημόνευσε ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος στην αρχή της ομιλίας του και οι παριστάμενοι επευφήμησαν με θερμό χειροκρότημα στην μνήμη του.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε και προσφώνησε εκ μέρους των διοργανωτών ο Πρόεδρος της Ο.ΣΥ.Ν. κ. Γιάννης Τσιώτας και ο κ. Κωνσταντίνος Μακρυγιάννης, Αντιπρόεδρος της Ε.ΝΑ.Μ.

Ο Σεβασμιώτατος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση των Συλλόγων συμμετείχε στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, αναπτύσσοντας το θέμα «Οι εκτός Ναυπακτίας Ναυπάκτιοι». Το κείμενο της ενδιαφέρουσας αυτής ομιλίας δημοσιεύεται στην συνέχεια.

Η εκδήλωση «Ναυπακτιακή Βασιλόπιττα» είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να επικοινωνήσουν οι Ναυπάκτιοι της Αθήνας μεταξύ τους, να μιλήσουν, να χαρούν, να ανταλλάξουν απόψεις, ακόμη και κείμενα, περιοδικά η και βιβλία που συγγράφουν η εκδίδουν, να μάθουν νέα, να στείλουν χαιρετίσματα κλπ. Η ατμόσφαιρα ήταν όπως πάντα γιορτινή και οικογενειακή. Το φλουρί έπεσε στον «συνεργάτη» της εφημερίδας μας κ. Γεώργιο Γαλανόπουλο, δίκαια θα λέγαμε, αφού έκαμε τον ψάλτη στην τελετή και, χρησιμοποιώντας το χάρισμα που έχει, συνέθεσε «μεγαλυνάρια» ειδικά για την εκδήλωση.

Ιερατική Σύναξη μηνός Ιανουαρίου

Κατά την Σύναξη των Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας του μηνός Ιανουαρίου ο Σεβασμιώτατος μετά τις ευχές και τις εισαγωγικές παρατηρήσεις του πάνω στο νόημα των ευχών που ανταλλάσσουν οι Χριστιανοί με την ευκαιρία του Δωδεκαημέρου, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες Εγκυκλίους της Ιεράς Συνόδου σχετικά με κανονικά, τελετουργικά και νομικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Ιερουργοί κατά το μυστήριο του βαπτίσματος. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πρόσωπο, τις προϋποθέσεις και τις υποχρεώσεις του αναδόχου, στο βάπτισμα τέκνων αλλοθρήσκων η αλλοδαπών, στην επιλογή των ονομάτων, στις υποχρεώσεις και ευθύνες των γονέων, στην συμφωνία εκκλησιαστικών και κρατικών εγγράφων, στην απαγόρευση στολισμού της κολυμβήθρας, που είναι ιερό σκεύος, της λαμπάδας κλπ, στον χιτώνα των νεοβαπτιζομένων και τον σταυρό κ.α. Οι Ιερείς έκαναν σχετικές ερωτήσεις, όπως: σε ποιά ευχή αναφέρεται για πρώτη φορά το όνομα του βαπτισθησομένου, αν ενδείκνυεται να διαβάζεται η ευχή της ονοματοδοσίας - ογδόης ημέρας στην Κατήχηση εφ' όσον δεν είχε διαβασθή στον καιρό της, αν δύναται ο τελέσας πολιτικό γάμο να γίνη ανάδοχος, κ.α.

Από την Ενορία Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου

Από την Ενορία Αγίας Παρασκευής ΝαυπάκτουΣτις 23-12-2006 ο Σύνδεσμος Αγάπης Αγίας Παρασκευής προσέφερε σε αναξιοπαθούσες οικογένειες δέματα με τρόφιμα για τα Χριστούγεννα. Εφέτος ετοιμάσθηκαν 50 περίπου δέματα με όλα τα απαραίτητα για το εορταστικό τραπέζι. Χοιρινό κρέας, τυρί, γάλα, ζυμαρικά, ζάχαρη, μελομακάρονα κ.α. Σε οικογένειες που είχαν δυσκολότερες συνθήκες δόθηκε και οικονομική βοήθεια. Η φιλότιμη και ιλαρή προσφορά των ενοριτών μας τόσο στον Έρανο Αγάπης της Μητροπόλεώς μας, όσο και στο Σύνδεσμο Αγάπης, βοήθησε στην πραγματοποίηση αυτού του σκοπού. Ακόμη έφεραν διάφορα είδη. Ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου, κ. Νικόλαος Δούρος, παρέδωσε 500 ευρώ που συγκέντρωσαν οι μαθητές του Σχολείου για την βοήθεια των πτωχών. Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας διέθεσε ένα σεβαστό ποσό από το ταμείο ευποιΐας που έχει δημιουργήσει επίσης για την βοήθεια των πτωχών της Ενορίας μας.

Στις 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα των Χριστουγέννων, ο Σεβασμιώτατος εγευμάτισε με άπορα μοναχικά πρόσωπα της πόλεώς μας. Ο Σύνδεσμος Αγάπης της Ενορίας μας ετοίμασε και παρέθεσε την εορταστική τράπεζα στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου. Τα πλούσια εδέσματα και η ευχάριστη ατμόσφαιρα που επικράτησε, εύφραναν, ψυχαγώγησαν και στήριξαν τους αδελφούς μας.

Ο κ. Ευθύμιος Στυλιαράς

Εδώ και χρόνια οι Ιερείς των Γραφείων συμμετέχουμε, συνοδεύοντας τον Μητροπολίτη μας, σε μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή ετήσια συνεστίαση και γιορτή.

Πρόκειται για την γιορτή του κ. Ευθυμίου Στυλιαρά, συνταξιούχου Εκπαιδευτικού - Διευθυντού της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ιωαννίνων. Ο αγαπητός και σεβαστός σ' όλους μας κ. Ευθύμιος, πολυμαθής, αεικίνητος, σεβαστικός, πάντοτε εύθυμος και πρόθυμος, πρόσχαρος, παρατηρητικός, φροντιστικός για τους άλλους, κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής του προσκαλεί όλους τους συγγενείς του, αδέλφια, παιδιά, εγγόνια, κλπ. σ' ένα κοινό τραπέζι σε παραλιακό κέντρο της πόλεώς μας, και μαζί προσκαλεί τον Σεβασμιώτατο και τους Ιερείς των Γραφείων. Σκοπός του είναι να ευχαριστήση όλους τους προσκεκλημένους, να λάβη την ευχή του «Ιερατείου», να δη τους συγγενείς του επί το αυτό αγαπημένους –και αν έχουν κάτι "ανθρώπινο" μεταξύ τους η συνεστίαση αυτή είναι μια ευκαιρία να το διορθώσουν– να τιμήση την ημέρα του αγίου του.

Όσοι συμμετέχουν στην συνεστίαση αυτή χαίρονται πραγματικά με την παρουσία του, με την ακρόαση των ποιημάτων που γράφει για κάθε περίσταση, με τους λόγους που ανταλλάσσουν με τον Σεβασμιώτατο και τους άλλους συνδαιτημόνες, και δίνουν πολλές ευχές στον εορτάζοντα και εστιάτορα.

Και δυό από τις πολλές στροφές του κ. Ευθυμίου:

«Ο Θεάνθρωπος πήγαινε σπίτι Ζακχαίων,

στου Λαζάρου, αγίων και των Φαρισαίων.

Τον σωτήρον βίον αγίου επρότεινε

και ο ίδιος Σταυρόν Μαρτυρίου εδέχθηκε.

Στις χαρές και τις λύπες ανθρώπων μετέχει

Ιερόθεος δούλος Χριστού που προσέχει

συγγραφήν, ψαλμωδίαν, άριστον κήρυγμα,

συναδέλφωσης πρόοδον, σ' ορθόδοξον στήριγμα…»

Κάλαντα

ΚάλανταΗ φωτογραφία είναι από τα κάλαντα που είπαν στον Σεβασμιώτατο, όπως κάθε χρονιά, τα παιδιά των Ιερέων, σε ειδική συνάντηση πριν από τα Χριστούγεννα, στο Μητροπολιτικό οίκημα. Ο Σεβασμιώτατος τους μίλησε πατρικά, τους έδωσε τα χριστουγεννιάτικα δώρα τους και άκουσε και τον δικό τους λόγο. Φέτος προσεφώνησε τον Σεβ. Μητροπολίτη εξ ονόματος των παιδιών η Ευθυμία Σακκούλη αριστούχος μαθήτρια της Γ Λυκείου, θυγατέρα του π. Νικολάου Σακκούλη.

***

Κατά την εορτή των Θεοφανείων ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέστη της Πατριαρχικής και Συνοδικής Θείας Λειτουργίας, εν συλλειτουργία μετά των Σεβ. Μητροπολιτών Λυστρων κ. Καλλινίκου, Θεοδωρουπόλεως κ. Γερμανού, Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνος και Σεβαστείας κ. Δημητρίου… Κατά την Θεία Λειτουργία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι Σεβ. Μητροπολίτες του Οικουμενικού Θρόνου, ο Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, Άρχοντες Οφφικιάλοι της Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλησίας, κοινοτικοί παράγοντες της Ομογενείας και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης προέστη της τελετής της Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στην θάλασσα από την αποβάθρα του Φαναρίου, όπου μετέβη με πομπή και κάτω από χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες. Τον Τιμιο Σταυρό ανέσυρε ο κ. Μάριος Ταρίνας από την Πόλη, στον οποίον ο Πατριάρχης απένειμε επιστήθιο χρυσό σταυρό και στους υπολοίπους κολυμβητές από ένα αναμνηστικό ως ευλογία. Το απόγευμα των Θεοφανείων ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ικονίου κ. Θεόληπτο, Πρωτοσυγκελλεύοντα, επισκέφθηκε τον Πατριάρχη των Αρμενίων της Πόλεως Mesrop τον Β? και τον συνεχάρη για τις εορτές της Θείας Επιφανείας.

***

Στην ευχετήρια επιστολή της Ιεράς Μητροπόλεως Κορέας για το άγιο Δωδεκαήμερο, την οποία υπογράφουν ο Μητροπολίτης Κορέας Σωτήριος και ο Επίσκοπος Ζήλων Αμβρόσιος, γράφονται και τα εξής: «…Ποιός θα φανταζόταν ότι στην πρωτεύουσα μιας χώρας, στην οποία επικρατούν ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες, θα αναγειρόταν Ορθόδοξος Ναός! Και ότι την ημέρα που τα Ηνωμένα Έθνη ανεκοίνωναν τα σκληρά μέτρα εναντίον αυτής της χώρας (14-10-2006), ένας Ορθόδοξος Επίσκοπος με τέσσερις Κληρικούς του θα ταξίδευαν για την χώρα αυτή, για να λειτουργήσουν για πρώτη φορά στον νεόδμητο αυτό Ναό της Αγίας Τριάδος Πυονγκνιάγκ!… Έτσι φέτος, για πρώτη φορά, τα Χριστούγεννα θα γιορτασθούν και στην Βόρειο Κορέα. Την νύχτα των Χριστουγέννων ο αγγελικός χορός θα ψάλη το χαρμόσυνο μήνυμα της Γεννήσεως του Λυτρωτού και στο βόρειο διαμέρισμα της αδικοχωρισμένης, χωρίς την θέλησί της, για 61 ολόκληρα χρόνια, χώρας της Πρωϊνής Γαλήνης. Και θα ενωθούν οι ύμνοι των Αγγέλων και των ανθρώπων, Νοτίων και Βορείων Ορθοδόξων Κορεατών, μαζί με τις προσευχές τους προς το Νεογέννητο Θείο Βρέφος για την ειρηνική επανένωση της χώρας τους…».

***

«Στις 27 Αυγούστου του 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στην Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία». «Οι Έλληνες το 1940-41 απομακρύνουν τα ιταλικά στρατεύματα από τα ελληνο-αλβανικά σύνορα». Δύο αποσπάσματα από το νέο βιβλίο Ιστορίας της Στ Δημοτικού. Και ο Βουλευτής Στ. Παπαθεμελής σχολιάζει σε ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας: «Δηλαδή, η γενοκτονία βαπτίζεται "συνωστισμός"» και «η ηρωϊκή αυτοθυσία των παιδιών της Ελλάδας για την απόκρουση των εισβολέων βαφτίζεται "απομάκρυνση"».

***

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος περιόδευσε στην Ευρώπη προσκεκλημένος: α) Του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνελεύσεως του Συμβουλίου της Ευρώπης να ομιλήση ενώπιον της Ολομέλειας στο Στρασβούργο με θέμα "Η ανάγκη και οι σκοποί του Διαθρησκειακού Διαλόγου". Εκεί ο Πατριάρχης είχε ιδιαιτέρες συναντήσεις με τον Επίτροπο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, και των Μονίμων Αντιπροσώπων της Τουρκίας και της Ελλάδος. β) Του αρχηγού των Αγγλικανών να παρουσιάσουν από κοινού τα πορίσματα του μέχρι τούδε Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων-Αγγλικανών. Με την ευκαιρία της παρουσίας Του στο Λονδίνο ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν ο κύριος ομιλητής στους εορτασμούς των Ελληνικών Γραμμάτων για την εορτή των Τριών Ιεραρχών, που οργανώνει κατ' έτος η Ι. Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μ. Βρεταννίας. γ) Του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Jacques Chirac να μετάσχη και ομιλήση ως ο μόνος θρησκευτικός λειτουργός σε Οικολογικό Συνέδριο με θέμα "Η προστασία του περιβάλλοντος" που διοργανώθηκε από την Προεδρία της Γαλλίας στο Προεδρικό Μέγαρο. δ) Της Ι. Μητροπόλεως Ελβετίας για να προστή των εορταστικών εκδηλώσεων στην Γενεύη για την συμπλήρωση 25ετιας από της ιδρύσεώς της.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2987