Skip to main content

Ὁ Δήμος Ναυπάκτου τίμησε τον Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας Αθανάσιο Παλιούρα

Το Σάββατο 17 Μαρτίου ε.ε. ο Δήμος Ναυπάκτου τίμησε τον Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Αθανάσιο Παλιούρα. Οι συστάσεις είναι μάλλον περιττές. Ο κ. Παλιούρας είναι ο Αγρινιώτης επιστήμονας σκαπανεύς που ανέδειξε με τις ανασκαφές και τις μελέτες του την Βυζαντινή Αιτωλοακαρνανία. Με τον τίτλο αυτόν, άλλωστε, εξέδωσε σχετικό επιστημονικό λεύκωμα, στο οποίο αποτυπώνει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους του Νομού της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής περιόδου. Μεταξύ των μεγάλων του ερευνών είναι οι ανασκαφές στον λόφο της Αγίας Τριάδος Κάτω Βασιλικής και στον Άγιο Νικόλαο Βαράσοβας που βρίσκονται στα όρια της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας.

Ο Σεβασμιώτατος στον σύντομο χαιρετισμό του εξέφρασε την χαρά του για το ότι τιμάται ένας ερευνητής των μνημείων του ανώτερου πολιτισμού του Βυζαντίου-Ρωμηοσύνης, τον οποίο και ο ίδιος εκτιμά και εκεί αναζητά κείμενα που ομιλούν για την αγάπη, την ελευθερία και την ησυχία. Εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Δήμο Ναυπάκτου για την διοργάνωση της εκδήλωσης, ευχήθηκε για την πλήρη αποκατάσταση της εγκλείστρας του Αγίου Νικολάου Βαράσοβας και τέλος ευχαρίστησε τον τιμώμενο για την προσφορά του στην επιστήμη, την πατρίδα και την Εκκλησία. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Αθανάσιος Παπαθανάσης. Παρευρέθησαν ο Βουλευτής και τ. Υπουργός Χρήστος Βερελής, ο Περιφερειάρχης Σπύρος Σπυρίδων, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Αιτ/νίας, οι Δήμαρχοι Αντιρρίου και Πυλήνης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, συνάδελφοι και φοιτητές του τιμωμένου και πολλοί Ναυπάκτιοι.

Το έργο, την προσφορά και το πρόσωπο του τιμηθέντος –επιστήμονος, αρχαιολόγου, δασκάλου, ανθρώπου– παρουσίασαν οι Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος Πρόεδρος της ΕΝΑΜ, Φραγκίσκα Κεφαλλωνίτου Προϊσταμένη της 22ας Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και οι μαθητές του τιμηθέντος Χρήστος Μεράτζας αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου και Ιωάννης Δελημάρης Εκπαιδευτικός. Στο τέλος τον λόγο έλαβε ο κ. Παλιούρας, ο οποίος αναφέρθηκε στις πιο χαρακτηριστικές και συγκινητικές στιγμές των ανασκαφών και ευχαρίστησε τους παράγοντες και τους παρόντες στην εκδήλωση.

Ήταν μια πολύ καλή και οφειλόμενη εκδήλωση τιμής και ευχαριστίας.

Α.Κ.

  • Προβολές: 2574