Γράφτηκε στις .

Εἰδήσεις Μαρτίου 2007

Στο προηγούμενο τεύχος η Εφημερίδα μας είχε δημοσιεύσει ένα αφιέρωμα στην ιεραποστολή και κάναμε μια μικρή αναφορά στον π. Μελέτιο Γρηγοριάτη που χειροτονήθηκε Επίσκοπος Κογκό. Μαθαίνουμε ότι ο Θεοφιλέστατος με όπλα την μεγάλη του πείρα και την ζέση για την ιεραποστολή προχωρά στην πραγματοποίηση πολλών σχεδίων και οραματισμών για την διαποίμανση του ποιμνίου που του ανέθεσε η Εκκλησία στον τόπο εκείνο. Ζητά, λοιπόν, κάθε είδους βοήθεια για τον σκοπό αυτόν. Όποιος επιθυμεί να στείλη οικονομική βοήθεια, μπορεί να την καταθέση στον λογαριασμό της Εθνικής Τραπέζης στο όνομα Ι. Μ. Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους (για την Ιεραποστολή) με αρ. λογ. 211/545014 45.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος Β πραγματοποίησε άλλη μία ιστορική ποιμαντική περιοδεία, η οποία διήρκεσε δυό μήνες. Επισκέφθηκε τις Ιερές Μητροπόλεις Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, Ζιμπάμπουε και Ειρηνουπόλεως και την Ιερά Επισκοπή Μπουκόμπας, βάπτισε χιλιάδες νεοφωτίστους, διήνυσε δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και ευλόγησε εκατοντάδες χιλιάδες ιθαγενείς Ορθοδόξους. Ο Μακαριώτατος έγινε δεκτός παντού με εκδηλώσεις θαυμασμού και λατρείας και η ευλογία του δυνάμωσε την πίστη τόσο των ομογενών και των εκ παραδοσιακών Ορθοδόξων χωρών αποδήμων, όσο και των εκατοντάδων χιλιάδων ιθαγενών πιστών (ιστοσελίδα Πατριαρχείου Αλεξανδρείας).

25λεπτη συνάντηση είχαν ο Ρώσσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Πάπας Βενέδικτος στο Βατικανό. Παρά ταύτα, ο Πάπας, για άλλη μια φορά, δεν εξασφάλισε πρόσκληση να επισκεφθή την ρωσσική πρωτεύουσα, όπως παραδέχθηκε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Βατικανού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ρώσσος Πρόεδρος δεν μετέφερε ούτε καν μήνυμα από τον Πατριάρχη Μόσχας, όπως έγινε γνωστό από το Βατικανό. Οι σχέσεις των δυό Εκκλησιών απετέλεσαν πάντως θέμα συζήτησης, μαζί με άλλα της διεθνούς πολιτικής. (rnn.gr)

Ο Πάπας, συνεπής με τον θεσμικό του ρόλο, όπως έχει διαμορφωθή στην ιστορία της Δύσης, έκανε την εξής δήλωση–παρέμβαση προς όλους τους «καθολικούς» πολιτικούς σχετικά με κοινωνικά θέματα που συζητούνται τελευταία: «Οι αξίες αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες. Κατά συνέπεια, οι καθολικοί πολιτικοί και νομοθέτες, έχοντας συνείδηση της μεγάλης ευθύνης τους έναντι της κοινωνίας, πρέπει να νιώθουν ιδιαίτερη δέσμευση, βάσει μιας κατάλληλα διαμορφωμένης συνείδησης, να εισάγουν νόμους εμπνευσμένους από τις αξίες στις οποίες βασίζεται η ανθρώπινη φύση» (Ελευθεροτυπία).

Το τίμιο λείψανο του Αγίου Πολυκάρπου στην Ναύπακτο

Το τίμιο λείψανο της δεξιάς χειρός του Αγίου Πολυκάρπου που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης θα κατέρχεται στην Ναύπακτο στο εξής το Σαββατοκύριακο των Μυροφόρων (φέτος είναι 22 Απριλίου). Θα ακολουθή ένα λατρευτικό τριήμερο η και τετραήμερο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, μέσα στην αναστάσιμη ατμόσφαιρα των ημερών, που θα τελειώνη όπως πάντα με την αποχαιρετιστήρια αγρυπνία. Η αλλαγή της ημερομηνίας έγινε κυρίως επειδή η Κυριακή των αγίων Πάντων έπεφτε μέσα στην εξεταστική περίοδο και συχνά σε συνθήκες καύσωνος για την Ναύπακτο.

«1204, η διαμόρφωση του νεώτερου Ελληνισμού»

Το Σάββατο 10 Μαρτίου στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Καραμπελιά «1204, η διαμόρφωση του νεώτερου Ελληνισμού». Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Γ. Αναγνωστόπουλος και την παρουσίαση έκαναν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο τ. Υπουργός Αναστάσιος Πεπονής, ο δημοσιογράφος Γιάννης Τριάντης και, φυσικά, ο ίδιος ο συγγραφέας. Παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο Βουλευτής Δημ. Θάνος, ο τ. Βουλευτής Ιωάννης Βαϊνάς, άνθρωποι της πολιτικής και των γραμμάτων κ.α. Στις σελ. 12-13 του παρόντος δημοσιεύουμε την παρουσίαση του Σεβασμιωτάτου.

Υποτροφίες Αγγλικής

Η παρακάτω ανακοίνωση αφορά φοιτητές η άλλους Χριστιανούς της Μητροπόλεώς μας που διαβιούν στην Αθήνα. Το Ίδρυμα Μιχαήλ Λάσκαρη χορηγεί υποτροφίες για την εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας. Τα μαθήματα διεξάγονται στα δυό εξουσιοδοτημένα και μη-κερδοσκοπικά εκπαιδευτήρια του Ιδρύματος – δηλαδή, την Σχολή Αγγλικών Εστία Νέας Σμύρνης και το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Ντέσσυ Τοπουζίδου στη Βούλα. Καλύπτουν όλα τα επίπεδα εκμάθησης της αγγλικής γλώσσας, από αρχάριους μέχρι και Proficiency και αφορούν όλες τις ηλικίες, αρκεί ο υποψήφιος να έχει συμπληρώσει το 12ο έτος της ηλικίας του. Επίσης, ο υποψήφιος πρέπει να είναι Χριστιανός Ελληνο-Ορθόδοξος και να έχει Ελληνική καταγωγή. Προτιμούνται οι υποψήφιοι που μπορούν να αποδείξουν την ανεπάρκεια εισοδημάτων τους η των γονέων τους. Το Ίδρυμα Λάσκαρη δίνει και φέτος την ευκαιρία σε 170 ενδιαφερομένους να κερδίσουν μία υποτροφία, αρκεί να συμπληρώσουν μία αίτηση μέχρι τις 4 Μαΐου 2007. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλ. 2107299171-2 η στην ιστοσελίδα www.lascaristrust.gr, με ηλ. ταχυδρ.: Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. η στην διεύθυνση: Ίδρυμα Υποτροφιών Μιχαήλ Λάσκαρη, Υψηλάντου 21, Κολωνάκι 106 75 Αθήνα.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ