Skip to main content

Γεγονότα καὶ Σχόλια: «Αποκάλυψη» στυγερότερη από φόνο - Ο «καλός λογισμός» για τον θόρυβο...

«Αποκάλυψη» στυγερότερη από φόνο

Το πως αντιδρά το σώμα της κοινωνίας σε διάφορες σκανδαλοθηρικές αποκαλύψεις με πρωταγωνιστές πρόσωπα της Εκκλησίας, δείχνει το πνευματικό υπόστρωμα του λαού, τις ενοχές του, τις αδυναμίες του, αλλά και τις ενδότερες ανάγκες του, τις οποίες αφήνει πολλές φορές αδικαιολόγητα ανεκπλήρωτες.

Αυτά σημειώνονται με αφορμή τον τηλεοπτικό θόρυβο που σηκώθηκε, εξαιτίας της υποτιθέμενης αποκάλυψης από εξομολόγο Ιερέα του μυστικού της εξομολόγησης κάποιου, που κατηγορείται για τον φόνο της γυναίκας του.

Ο θόρυβος για την αποκάλυψη του μυστικού της εξομολόγησης κάλυψε και την στυγερότητα του εγκλήματος. Θεωρήθηκε γεγονός στυγερότερο από τον φόνο ανθρώπου. Αυτήν την εντύπωση έδιναν οι συζητήσεις στα τηλεοπτικά πάνελ και παράθυρα.

Φυσικά, με το θέμα ασχολήθηκε αμέσως και η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία «αφού εξέφρασε την απορία Της για το φοβερό ενδεχόμενο να μην τηρήθηκε η ιερότητα του εν λόγω απόρρητου Μυστηρίου, ζήτησε από την Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου να συλλέξη κάθε πληροφορία... ώστε να προβή εάν και εφ’ όσον αποδειχθούν αληθείς οι φήμες, ακόμα και σε βαρύτατες πνευματικές κυρώσεις».

Βέβαια, η ομολογία του δράστη ενώπιον του Εισαγγελέα, ότι «ουδέποτε εξομολογήθηκε σε Ιερέα την αποτρόπαια πράξη του», σταμάτησε την έρευνα της Δ. Ι. Συνόδου, αλλά και τον «ενδιαφέροντα» τηλεοπτικό θόρυβο. Έμεινε όμως η απορία: Γιατί τόσος θόρυβος για μια πλαστή είδηση; Και ποιός ήταν ο κατασκευαστής της;

Κάποιοι, με το «άδοξο» τέλος αυτής της ιστορίας (μάλλον μυθιστορίας) πιθανώς να αισθάνθηκαν τον καβαφικό στίχο: «Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους./Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύση».

Οι απογοητευμένοι από την λήξη αυτής της «βάρβαρης μυθιστορίας» είναι, οι γεμάτοι ανία, «φιλοθεάμονες» της σκανδαλοθηρικής δημοσιογραφίας, που χαίρονται ιδιαίτερα όταν το σκάνδαλο αγγίζη το ιερό.

Ο «καλός λογισμός» για τον θόρυβο...

Μπορούμε, πάντως, τον μεγάλο θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από την ψευδή είδηση της αποκάλυψης μυστικού της εξομολόγησης από εξομολόγο να τον δούμε και με «καλό λογισμό». Γιατί η όλη ιστορία έχει και τις θετικές της πλευρές.

Πρώτον, έδειξε με αρνητικό τρόπο τον σεβασμό του λαού στο απόρρητο του μυστηρίου της εξομολόγησης. Διατρανώθηκε ποικιλοτρόπως η υποχρέωση του εξομολόγου να τηρή το πατερικό πρόσταγμα: «Ακήκοας λόγον, συναποθανέτω σοι». Βέβαια, το απόρρητο της εξομολόγησης δεν αφορά μόνο τον εξομολόγο, αφορά και τον εξομολογούμενο. Διότι οι συμβουλές που δίνει ο πνευματικός κατά την διάρκεια του μυστηρίου αφορούν μόνον το πρόσωπο του εξομολογουμένου και δεν είναι κοινοποιήσιμες.

Δεύτερον, ο όλος θόρυβος έδειξε εμμέσως το πόσο χρειάζεται ο λαός αυτόν τον απόρρητο χώρο του μυστηρίου της εξομολόγησης, στον οποίο μπορεί με εμπιστοσύνη να εκμυστηρευθή όλα του τα ανομήματα, όλα του τα μυστικά προβλήματα. Έδειξε ότι ανεξάρτητα από την μέχρι τώρα επαφή του με τον χώρο αυτόν, θέλει να υπάρχη απαραβίαστος. Η στάση αυτή εκφράζει την ενδότερη ανάγκη του ανθρώπου για κάθαρση εσωτερική και σχέση με τον Θεό, που μόνο η Εκκλησία έχει την δυνατότητα να του ικανοποιήση.

π.Θ.Α.Β.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 3702