Skip to main content

Βιβλιοπαρουσίαση: Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου, «Αλεξανδρινέ μ' αέρα»

Όταν πριν χρόνια –έφηβος– ρώτησα κάποιον ποιός είναι ο Ν.Δ.Τριανταφυλλόπουλος έλαβα την απάντηση: είναι ένας φιλόλογος από την Χαλκίδα που έχει ξοδεύσει την ζωή του για τον Παπαδιαμάντη, ετοιμάζεται μάλιστα για την κριτική έκδοση των έργων του μεγάλου μας λογοτέχνη. Από τότε –δεκαετία του 80– οι πέντε ογκώδεις τόμοι των έργων του Παπαδιαμάντη, των εκδόσεων Δόμος, με επιμέλεια Ν.Δ.Τριανταφυλλόπουλου, αποτελούν πάντοτε και για πολλούς πραγματική αναψυχή.

Ο Τριανταφυλλόπουλος έχει παρουσιάσει την μεγάλη του αγάπη για τον Σκιαθήτη λογοτέχνη και σε ένα μικρό βιβλίο με τον τίτλο «Αλεξανδρινέ μ αέρα». Και μόνο αυτός ο τίτλος είναι εκφραστικός της σχέσης του με τον κυρ Αλέξανδρο. Με την φράση «Αλεξανδρινέ μ αέρα» αποχαιρετούσε μια μάννα το παιδί της, Αλέξανδρο, που το 'στελναν σε ένα ερημονήσι όπου απομόνωναν όσους προσεβάλλοντο από ανίατη αρρώστια κατά τον περασμένο αιώνα.

Η σχέση λοιπόν του Τριανταφυλλόπουλου με τον Παπαδιαμάντη είναι αγαπητική-ερωτική. Ο φιλόλογος επιστήμονας προσεγγίζει ως ανεκτίμητα έργα τέχνης, ως πραγματικά ποιήματα τα έργα του λογοτέχνη. Σε όλο το μικρό αυτό βιβλίο πλέκονται λέξεις, φράσεις, πρόσωπα, σκηνές, περιστατικά, συμβάντα, γεγονότα, αναπωλήσεις από διάφορα έργα του Παπαδιαμάντη και προσφέρονται από τον συγγραφέα με ένα φιλολογικό αλλά και προσωπικό τρόπο. Τελικά ο Τριανταφυλλόπουλος γράφει τους καημούς της δουλειάς του, εξομολογείται για το έργο του. Π.χ. με αφορμή το «Άνθος του Γιαλού» γράφει: «Εις τι θα ώφειλε τώρα οιανδήποτε ανάλυσις η σύγκρισις η κατά τάξιν εξάρθρωσις του ποιήματος τούτου -διότι περί ποιήματος πρόκειται; Και ποία από τας συγχρόνους μεθοδείας δύναται να υποκαταστήσει την καθαρότητα της καρδίας και να καταστήσει ορατήν εις τους εσκοτισμένους οφθαλμούς μας τη φωτιά του πελάγους;».

Εμείς πάντως για το έργο του τον ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας.

Χ.Α.Μ.

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

  • Προβολές: 2828