Skip to main content

Ιερομ. Νικόλαος Γρηγοριάτης: Από την ενθρόνιση του Επισκόπου Μελετίου στο Κογκό

Ιερομ. Νικόλαος Γρηγοριάτης

(«Πάντα τα έθνη»)

«…Πρέπει να σημειωθή ότι αυτό καθ' εαυτό το γεγονός της ενθρονίσεως υπήρξε πρωτόγνωρο για τον τόπο και φυσικά άγνωστο για τους κατοίκους.

Την όλη τελετή με την ανάγνωση, από τον Σεβ. κ. Ιγνάτιο, του τόμου ιδρύσεως της Ιεράς Επισκοπής Κολουέζι, τους θερμότατους λόγους των δύο Αρχιερέων, τις προσφωνήσεις του εκπροσώπου της Αθωνικής Πολιτείας π. Τιμοθέου Γρηγοριάτου και π. Θεοφίλου, αρχιερατικού επιτρόπου στο Κολουέζι, παρακολούθησε πλήθος πιστών, εντός και εκτός του ναού.

Η συγκίνηση των δύο Επισκόπων ήταν τόση, που συχνά δυσκόλευε την εκφορά του λόγου τους. Λόγου μεστού αγάπης, ζήλου, στοργής, ταπείνωσης, ευθύνης, προσφοράς, αυταπάρνησης, διακονίας. Ακόμη και αυτοί που παραβρέθηκαν από περιέργεια η υποχρέωση, εξέφραζαν το θαυμασμό τους γι’ αυτά που είδαν η άκουσαν. Οι εκδηλώσεις όμως, πολλών εκατοντάδων Αφρικανών, που είχαν συρρεύσει κατά την υποδοχή, μετά την λήξη της τελετής και της θείας Λειτουργίας είναι δύσκολο να περιγραφούν. Ένα ξέφρενο, πολύχρωμο πανηγύρι. Τραγουδούσαν, χόρευαν, χειροκροτούσαν επί ώρες. Έξω από το ναό, στην είσοδο του νεόδμητου κτιρίου των Γραφείων της Ιεραποστολής, διάφορες επιτροπές προσφώνησαν το δικό τους Επίσκοπο με λόγους αγάπης και σεβασμού, που συνοδεύονταν από πρακτικά η συμβολικά δώρα, όπως περιστέρια, ψάρια, ερίφια, ράβδους από έβενο, Καινή Διαθήκη με εξώφυλλο από μαλαχίτη, επιτραπέζιο σταυρό και πολλά έργα τοπικής τέχνης. Σαν αντίδωρο στις εκδηλώσεις των πιστών ο Επίσκοπος χάρισε στον καθένα από ένα σταυρό και μια εικόνα.

Αξίζει να σημειωθή ότι την εποχή αυτή εδώ βρέχει κάθε μέρα. Βρισκόμαστε στο μέσον της περιόδου βροχών. Οι περισσότεροι είχαν έρθει από τα χωριά τους πεζοπορώντας η με ποδήλατα η, στην καλύτερη περίπτωση, πάνω στην καρότσα κάποιου φορτηγού. Οι μετακινήσεις είναι δύσκολες και εγκυμονούν κινδύνους. Τίποτε, όμως, δεν μπορούσε να τους εμποδίση να παραστούν στο μοναδικό, για την τοπική Εκκλησία, αυτό γεγονός.

 

  • Προβολές: 2443