Γράφτηκε στις .

Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Σκοπίων Ιωάννης: Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και «Μακεδονική Εκκλησία»

Εθνικισμοί και Σχίσματα

Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και «Μακεδονική Εκκλησία»

Δημοσιεύουμε κατωτέρω αποσπάσματα της ευχαριστήριας επιστολής που απέστειλε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Ιωάννης στον Σεβασμιώτατο, μετά την απελευθέρωσή του από τις αρχές της Π.Γ.Δ.Μ.

Στην χώρα αυτή το εθνικό ζήτημα έχει παρασύρει τα εκκλησιαστικά πράγματα και οι εθνικιστές προσπαθούν να επιβάλουν τον εθνικισμό τους και στην Εκκλησία.

Στην προσπάθειά τους αυτή αντιστέκεται ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και όσοι από το Ποίμνιο έχουν ορθόδοξη εκκλησιολογία και τον ακολουθούν παραμένοντας μέλη της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

*

Σεβασμιώτατε,

Λίγο μετά την απελευθέρωσή μας από την δεύτερη φυλάκισή μας για πολιτικούς λόγους από τις αρχές της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.), στρεφόμαστε προς Σας, Σεβασμιώτατε, να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε Σας για όλα που έχετε κάνει για μας και για την αγίαν Αρχιεπισκοπή μας της Αχρίδος στην διάρκεια της περίοδου που είμαστε στην φυλακή.

Όπως γνωρίζετε, Σεβασμιώτατε, η πρώην νεοκομμουνιστική Κυβέρνηση της Π.Γ.Δ.Μ. δίωκε την νόμιμη Ορθόδοξη Εκκλησία στην χώρα αυτή με τρόπο που δεν έχει παρατηρηθεί στις ημέρες μας. Πριν 4 χρόνια, όταν ήμασταν ακόμη ο Μητροπολίτης του Veles και Vardar Valley, οι αστυνομικές αρχές της Π.Γ.Δ.Μ., χωρίς να έχουν εξουσιοδότηση από το δικαστήριο, μας εξέβαλαν από το επισκοπείο. Μερικές φορές μας συνέλαβαν μετά προσωρινά για να μας φοβερίσουν, με σκόπο να εγκαταλείψουμε την νόμιμη Εκκλησία και να μείνουμε με την σχισματική οργάνωση στην Π.Γ.Δ.Μ.

Επειδή απέτυχαν, έστειλαν οπλισμένους και μεταμφιεσμένους αστυνόμους από την μυστική αστυνομία. Ήταν όμως η πρόνοια του Θεού ότι δεν μας βρήκαν στο σπίτι. Οπωσδήποτε έβαλαν φωτιά στα κτήρια του μοναστηριού και άφησαν ερήμωση πίσω τους. Σκεφτόμασταν ότι θα τελειώσουν εκεί, αλλά οι αρχές γκρέμισαν την μία Εκκλησία που είχαμε.

Τελικά μας καταδίκασαν για δύο και μισό χρόνια στην φυλακή, για το λόγο ότι διεγείραμε εθνικό και θρησκευτικό μίσος. Μας απάλλαξαν μετά 8 μήνες λόγω της μεγάλης πιέσεως από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και την Διεθνή Κοινότητα. Τότε σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλύτερα να μας παρουσιάζουν σαν εγκληματίες, και μας κατεδίκασαν για ένα χρόνο στην φυλακή για την λεγόμενη κατάχρηση χρημάτων, τα οποία οπωσδήποτε δεν λείπουν από πουθενά και χωρίς να παραπονήται κανένας. Σ αυτήν την υπόθεσή μας απάλλαξαν μετά 8 μήνες από την φυλακή, μετά από πολύ μεγάλη πίεση από την Διεθνή Κοινότητα, που γνωρίζει πολύ καλά τώρα ότι τα δικαστήριά μας έχουν πολιτικό χαρακτήρα…

Η αγάπη του Θεού, η πρόνοιά Του και η επιμέλειά Του δεν άφησαν να συμβή ο,τι περίμεναν οι σχισματικοί στην Π.Γ.Δ.Μ., που πραγματικά προέτρεπαν τις αρχές σε τέτοια συμπεριφορά. Σκέφτονταν ότι όλες οι πιέσεις πάνω μας και πάνω στα μέλη της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδος θα έκαναν την Εκκλησία να συντριβή και έτσι να λυθή το φανταστικό τους πρόβλημα. Όμως, όχι μόνο δεν έχει συντριβεί η Εκκλησία, αλλά η βία μάλιστα συντέλεσε για να γίνη ισχυρότερη και μεγαλύτερη, ακριβώς όπως συνέβη στα χρόνια των μαρτύρων, το αίμα των οποίων ήταν ο σπόρος για νέους Χριστιανούς. Στο 2002, όταν αφήσαμε τους σχισματικούς στην Π.Γ.Δ.Μ., είμασταν ο μόνος Επίσκοπος που είχε συνταχθή με την κανονική Εκκλησία. Σήμερα, μετά 5 χρόνια ακριβώς, έχουμε 4 επισκοπές, ο μοναχισμός αυξάνει, αυξάνουν και οι κληρικοί και οι πιστοί λαϊκοί στην Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αχρίδος. Προς το παρόν έχουμε μόνο ένα Ναό, και έχει κτισθή χωρίς τις κατάλληλες άδειες, γιατί οι αρχές της Π.Γ.Δ.Μ. δεν θέλουν ακόμη να μας αναγνωρίζουν επίσημα και να μας δώσουν άδειες να κτίσουμε Ναούς. Κάνουμε τις ακολουθίες στα ιδιωτικά σπίτια και διαμερίσματα…

Πιστεύουμε ότι γνωρίζετε, Σεβασμιώτατε, ότι το πολιτικό πρόβλημα που έχουν δημιουργήσει οι αρχές της Π.Γ.Δ.Μ. για τον εαυτό τους με την καταδίωξη της κανονικής Αρχιεπισκοπής της Αχρίδος είναι πραγματικά ένα ψεύτικο πρόβλημα. Το κράτος δεν έχει λύσει ακόμη το πρόβλημα του ονόματός του, και το κράτος έχει μπλέξει την Εκκλησία σε αυτό το πρόβλημα με ασυνείδητο τρόπο. Έχουμε δεχτεί να πάρουμε το ένδοξο όνομα της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδος, που είναι τελείως σωστό από όλες τις πλευρές, κανονικά και εκκλησιολογικά, αντίθετα από το όνομα που χρησιμοποιούν οι σχισματικοί στην Π.Γ.Δ.Μ., που χαρακτηρίζουν τον εαυτό τους ως την Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, όνομα που έχει εθνική σημασία.

Πρώτα, δεν είναι όλοι οι πολίτες του κράτους «Μακεδονίτες», γιατί πολλοί μεταξύ των πιστών δηλώνουν ότι είναι Σέρβοι, Βούλγαροι, Έλληνες, Ουαλαχιανοί (Walachians-Βλάχοι) η Ορθόδοξοι Γύφτοι. Στενοχωριούνται όλοι για την επιμονή να είναι «Μακεδονική» στο όνομα της Εκκλησίας.

Δεύτερο, υπάρχουν αντιρρήσεις για αυτό το όνομα διεθνώς, και πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν συμφωνούν να ονομαστή μόνο η Εκκλησία στην Π.Γ.Δ.Μ. «Μακεδονική».

Τρίτο και πιο πρόσφατα, η σχισματική οργάνωση στην Π.Γ.Δ.Μ. έχει φανερώσει δικαιοδοτικές προσποιήσεις σχετικά με τις περιοχές στο Ελληνικό μέρος της Μακεδονίας, και έχει αναγγείλει επίσημα ότι: «Οι Επισκοπές στην Αιγαία Μακεδονία θα τοποθετηθούν κάτω από την δικαιοδοσία της». Οι σχισματικοί, βεβαίως, δεν έχουν κάνει αυτή την αναγγελία με δική τους πρωτοβουλία η χωρίς την συνεργασία των αρχών της Π.Γ.Δ.Μ.. Γι αυτό, πριν μία εβδομάδα έλαβαν το πιο υψηλό παράσημο του κράτους από τον Πρόεδρο της χώρας…

Σας αγκαλιάζουμε εν Κυρίω και Σας ευχόμαστε να ορθοτομήτε τον λόγο της αληθείας για πολλά έτη με καλή υγεία και δικαιοσύνη.

+ Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Μητροπολίτης Σκοπίων Ιωάννης