Skip to main content

Μνήμη Γιάννη Δ. Βαρδακουλᾶ (12.2.1921 – †15.8.2006)

 Δυό σημαντικές ευεργεσίες του

του Αποστόλου Β. Ζορμπά, Διευθυντή τού 1ου Λυκείου Ναυπάκτου


Χωρίς το όνειρο τι θα ’ταν η ζωή,
όταν το συντροφεύει η αγάπη και η θυσία,
αυτή η ευθύνη η πιο λαμπρή μας αρετή,
που δίνει πάντα νόημα γι’ ανθρώπινη πορεία....


Στίχοι του αειμνήστου Γιάννη Βαρδακουλά από την τελευταία ποιητική συλλογή του Σύθαμπο.

ΜΝΗΜΗ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΒΑΡΔΑΚΟΥΛΑΌνειρο με αγάπη και θυσία, λοιπόν, στοιχεία που συνιστούν την ευθύνη του ανθρώπου, την πιο λαμπρή μας αρετή η οποία νοηματίζει την ζωή μας.
Κατανοητοί οι στίχοι αυτοί εξηγούν πλήρως την όλη κοινωνική παρουσία του Γιάννη Βαρδακουλά στον βαθμό και στο μέρος που αυτή ήταν γνωστή αλλά και σε μεγαλύτερη έκταση, αυτή που κάνουμε ευρύτερα γνωστή σήμερα.

Κύριο επιστέγασμα αυτής της έντονα υπεύθυνης κοινωνικής στάσεως και συμπεριφοράς του Γιάννη Βαρδακουλά ήταν και οι δυό δωρεές του προς το Σχολείο μας: η δωρεά εν ζωή της Βιβλιοθήκης του και η δωρεά μετά θάνατον δια της διαθήκης του δυό διαμερισμάτων για να δίνονται βοηθήματα σε μαθητές του Σχολείου σύμφωνα με τους όρους που έθεσε.
Και η μεν Βιβλιοθήκη βαίνει προς την τελική τακτοποίησή της.
Η διαθήκη δημοσιεύτηκε με το υπ' αριθμ. 231/28-9-2006 πρακτικό του Μονομελούς Πρωτοδικείου Μεσολογγίου και είναι η εξής:

ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΔΑΚΟΥΛΑΣ

Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΜΟΥ

Ο υπογράφων Ιωάννης Δημητρίου Βαρδακουλάς ορίζω ανέκκλητα με τη διαθήκη μου αυτή τα ακόλουθα:
Α. Στην Παρασκευή Αθανασίου Βαρδακουλά παραχωρώ, ανθ’ όσων υπέρ της οικογενείας μου και εμού έπραξε, το δικαίωμα ιδιοκατοίκησής της στο ισόγειο διαμέρισμά μου στη Ναύπακτο (στην πολυκατοικία επί της οδού Ανδρέα Κοζώνη 12) από δυό δωμάτια, μέχρι το θάνατό της η την παραίτησή της από το δικαίωμα αυτό ιδιοκατοίκησης, οπότε η πλήρης κυριότητα στο διαμέρισμα αυτό θα ενσωματωθεί στην περιουσία του «ειδικού λογαριασμού», που συνιστάται κατωτέρω.

Β. Συνιστάται στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Ναυπάκτου «Αγέλαος ο Ναυπάκτιος» «ειδικός λογαριασμός», με περιουσία του: α) το ισόγειο γραφείο μου στη Ναύπακτο (στην πολυκατοικία επί της οδού Ανδρέα Κοζώνη 12[ )] και β) το άνω υπό στοιχείο Α αναφερόμενο ισόγειο διαμέρισμά μου, υπό τους οριζομένους όρους.

Σκοπός του ειδικού αυτού λογαριασμού είναι: α) η χορήγηση βοηθήματος σε ορφανούς και αδυνάμων οικονομικά οικογενειών μαθητές και μαθήτριες και β) η επιβράβευση των κατ’ έτος εξερχομένων του Λυκείου αυτού μαθητών και μαθητριών, που επιτυγχάνουν σε Σχολές της Ανωτάτης Εκπαίδευσης, και όταν προέρχονται από αδύναμες οικονομικά οικογένειες. Και στις δυό αυτές περιπτώσεις Βα και Ββ, η χορήγηση του βοηθήματος και η επιβράβευση των μαθητών και μαθητριών είναι ανεξάρτητες από περιορισμούς εθνικότητος, γλώσσας, θρησκείας, το μοναδικό δε κριτήριο είναι το ήθος και η βαθμολογία ενός εκάστου με βαθμό 16 έως 20, δεδομένου ότι όλοι οι μαθητές και μαθήτριες δεν έχουν τις ίδιες οικονομικές δυνατότητες για την προπαρασκευή τους.

Από τα κατ’ έτος πραγματοποιούμενα έσοδα από την ενοικίαση των ως άνω δυό ακινήτων να παρακρατείται το 1/20 για την δαπάνη συντήρησής τους. Το απομένον χρηματικό ποσό θα διατίθεται κατά το ήμισυ για βοήθημα σε ορφανούς ως άνω μαθητές και μαθήτριες, το δε υπόλοιπο ήμισυ για την επιβράβευση δυό μαθητών και μαθητριών, που συνεχίζουν τις σπουδές τους στην Ανωτάτη Εκπαίδευση.

Η διαχειριστική Επιτροπή θα αποτελείται: 1) από τον εκάστοτε διευθυντή και υποδιευθυντή του Λυκείου, ο κατά την σύνταξη της διαθήκης μου διευθυντής Απόστολος Ζορμπάς θα παραμείνει δια βίου στην Διαχειριστική Επιτροπή και μετά την διακοπή άσκησης των διευθυντικών αρμοδιοτήτων του στο Λύκειο και την συνταξιοδότησή του 2) τον ανηψιό μου Γεώργιο Αποστόλου Γραββάνη, πανεπιστημιακό καθηγητή και 3) τον Θωμά Νικ. Παναγιωτόπουλο ήδη διευθυντή στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου εφ’ όσον χρόνο ευρίσκεται στον θρόνο, μετά ταύτα εκλέγεται νέος πρόεδρος από τα μέλη της Διαχειριστικής Επιτροπής.
Τέλος, εύχομαι στους συγγενείς, στους φίλους μου, στην πόλη μας, ο,τι καλό για πρόοδο, ευχαριστώντας όλους για τα έναντι εμού αισθήματά τους.
Ναύπακτος 2 Απριλίου 2006
Ιωάννης Βαρδακουλάς

Ως προς την δωρεά αυτής της διαθήκης του το 1ο Λύκειο Ναυπάκτου με τον Σύλλογό του και την Σχολική Επιτροπή του απεδέχθη την δωρεά (πράξεις 42/23-4-2007 και 6/13-6-2007 αντιστοίχως) και σε συνεργασία και με υποδείξεις της αρμοδίας Διευθύνσεως της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (έγγραφό της: 7505/5-6-2007) έχει απευθυνθεί με έγγραφό του, όπως προβλέπεται από τον νόμο, στον Δήμο Ναυπάκτου για να γίνουν οι νομικές ενέργειες για την μετεγγραφή των ακινήτων αυτών (έγγραφο:1579/22-6-2007).

Μετά το πέρας αυτής της εκκρεμότητας η απόσταση για την λειτουργία του «Κληροδοτήματος Ιωάννου Βαρδακουλά» θα είναι, πιστεύουμε, μικρή.
Τα οριζόμενα από την διαθήκη μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κληροδοτήματος έχουν αποστείλει, όσο γνωρίζουμε, τις Δηλώσεις τους αποδοχής.

Με τις δυό αυτές αποφάσεις και ενέργειές του ο Γιάννης Βαρδακουλάς μας υπενθύμισε καίρια ότι τα μεγάλα λόγια – της ποιήσεως εν προκειμένω, που αποτελεί την ανώτερη έκφραση και χώρο της αγοράς των ιδεών όπου δηλώνεται κάτι – έχουν αξία όταν συνοδεύονται με τα ανάλογα έργα.

Ακόμα μας έδειξε και πως γίνονται τα μεγάλα λόγια έργα:χωρίς τυμπανοκρουσίες, με αποφασιστικότητα, σεμνότητα και αποτελεσματικότητα. Οι ενέργειές του αυτές που πήραν μορφή το 2006 αποδεικνύουν ότι είχε ξεκάθαρη συνείδηση και της εκπληρώσεως ενός χρέους του, σύμφωνα με τις παραπάνω απόψεις του που διατύπωσε ποιητικά, αλλά και του επερχόμενου βιολογικού τέλους του.
Ας είναι η μνήμη του αιώνια.–

  • Προβολές: 3116