Skip to main content

Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Σύναξη Πρεσβυτέρων

Στις 26 Σεπτεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η 11η Σύναξη Πρεσβυτερών. Ο θεσμός αυτός καθιερώθηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο. Έχει δε ως σκοπό την επικοινωνία των Πρεσβυτερών με τον Επίσκοπό τους, αλλά και μεταξύ τους καθώς και την κατάρτισή τους, ώστε να διακονούν σωστά στο πλευρό του ιερέα-συζύγου.

Στις 6 μ.μ στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου έγινε Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου. Ακολούθησε προσφορά καφέ με κέρασμα στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού. Στην συνέχεια η Πρεσβυτέρα Μαρία Τσιτσιρίκη ανέπτυξε το θέμα: «Η Αγία Ανθούσα, η μητέρα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και η Αγία Διακόνισσα Ολυμπιάς». Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις αρετές και τους αγώνες των δύο αυτών γυναικών, που η ζωή τους συνδέεται με την ζωή και το έργο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Η πρώτη ήταν η μητέρα του και η δεύτερη η αφοσιωμένη μαθήτριά του.

Η Αγία Ανθούσα, όπως παρουσιάσθηκε μέσα από τα πατερικά έργα, είχε υπομονή στις θλίψεις, γνήσια πίστη, μνήμη θανάτου και εργατικότητα. Ανέθρεψε τα παιδιά της «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» και μόρφωσε τον υιό της με τους καλύτερους διδασκάλους της εποχής της. Συνέβαλε κυρίως στο να αποκτήση η Εκκλησία του Χριστού έναν μεγάλο Πατέρα, που θα φώτιζε την Οικουμένη στους αιώνες.

Στην συνέχεια ξεδιπλώθηκε ο βίος της Αγίας Ολυμπιάδας, της ηρωΐδας της αγάπης και της αδιάκριτης προς όλους φιλανθρωπίας της. Η ευσέβειά της, η υπομονή της, οι αγώνες της για την αποκατάσταση της αδικίας που έγινε στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο, προκαλούν τον θαυμασμό. Οι δύο αυτές γυναίκες τιμώνται ως αγίες από την Εκκλησία μας και προβάλλονται ως πρότυπα Χριστιανών γυναικών.

Ακολούθησε συζήτηση. Οι Πρεσβυτέρες είπαν τις απόψεις τους, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το θέμα και ζήτησαν απαντήσεις και σε άλλα ζητήματα που τις απασχολούν. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ως καλός πατέρας έδωσε τις απαντήσεις από το πλούσιο ταμείο των πατερικών λόγων και της εμπειρίας που κατέχει. Στο τέλος παρατέθηκε δείπνο με τα νόστιμα φαγητά που ετοίμασαν οι Κυρίες του «Συνδέσμου Αγάπης» του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής.

Αγιασμός Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Αγιασμός Σχολής Βυζαντινής ΜουσικήςΤην Τρίτη 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός για την έναρξη των μαθημάτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως. Τον αγιασμό τέλεσαν ο Ιεροκήρυξ της Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Καλλίνικος, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και την αγάπη του Μητροπολίτη για τους μαθητές και την μέριμνά του για την καλλιέργεια της σημαντικής αυτής εκκλησιαστικής τέχνης, με τον Πρωτοπρ. π. Θωμά Βαμβίνη, μέλος της Επιτροπής για την λειτουργία της Σχολής. Τα τροπάρια του αγιασμού έψαλαν οι μαθητές της Σχολής, με την ευχή από του χρόνου ο αγιασμός να γίνεται με επισημότητα στην μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου, ώστε να δίνεται και μια επί πλέον ευκαιρία στον δάσκαλο και τους μαθητές να φανερώνουν την πρόοδό τους.

Η Σχολή λειτουργεί για δεύτερη χρονιά με δάσκαλο τον κ. Αριστείδη Μπουχάγιερ, ο οποίος ευελπιστεί ότι με την έως τώρα απόδοση των μαθητών σύντομα η Σχολή θα δώση ικανούς ψάλτες στα αναλόγια των Ιερών Ναών, αλλά και εν γένει γνώστες της πολύτιμης αυτής μουσικής παραδόσεως.

Τα μαθήματα γίνονται στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως σε δύο επίπεδα-τάξεις: κάθε Τρίτη και Πέμπτη 3:30 έως 5:30 μ.μ. (τηλ. 2634022980).

Ιερατική Σύναξη Οκτωβρίου

Στην Ιερατική Σύναξη Οκτωβρίου της Ιεράς Μητροπόλεώς μας ο Σεβασμιώτατος ζήτησε από τους Ιερείς να αντιστέκονται με κάθε τρόπο στην εκκοσμίκευση των μυστηρίων της Εκκλησίας. Αναφέρθηκε δε ιδιαιτέρως στο μυστήριο της Βαπτίσεως και του Γάμου, που οι κοσμικοί άνθρωποι προσπαθούν να τα μετατρέψουν σε κοινωνικές τελετές, στα μνημόσυνα κλπ. Επίσης, παρουσίασε στους Ιερείς την εισήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου Ηλείας κ. Γερμανού στην Σύνοδο της Ιεραρχίας με θέμα «Γάμος: Θεσμός υπό κρίσιν;»

Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου

Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου, Μίκης Θεοδωράκης Ναυπάκτου ἹερόθεοςΗ Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία και σε συνεργασία με τον Δήμο Ναυπάκτου και την Νομαρχία το 4ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ «Μίκης Θεοδωράκης». Ο μαέστρος Θεόδωρος Καμπακτσίεφ διεύθυνε άριστα την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Βουλγαρίας, την βουλγαρική χορωδία «Γιάνκο Μουστάκωφ» και την Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου στην απόδοση του έργου «Αλέξης Ζορμπάς». Βοήθησαν προσωπικότητες όπως η σοπράνο της Λυρικής Σκηνής Σοφία Μιχαηλίδου και οι παρουσιαστές Αλέξης Κωστάλας και Κώστας Κωτούλας. Το στιγμιότυπο είναι από μια εγκάρδια συνομιλία του Σεβασμιωτάτου με τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, που τίμησε με την παρουσία του το φεστιβάλ.

Παιδική προσφορά

Το καλοκαίρι, έξι παιδάκια της Ελατούς (Βερενίκη Ανδρίτσου, Κατερίνα Γιαννοπούλου, Βασιλική Πανούσου, Νέβενα Ανδρίτσου, Δημήτρης Πάνος και Ειρήνη Πανούσου) των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, εξέθεσαν τα έργα της ζωγραφικής τους σε έκθεση που διοργανώθηκε στο χωριό τους, και έβγαλαν από την πώληση των έργων τους κάποιο χαρτζιλίκι. Αυτό το χαρτζιλίκι το παρέδωσαν στην Εκκλησία του χωριού τους, στον εφημέριο π. Νικόλαο, για «φιλανθρωπικό σκοπό, για τα παιδιά των πυροπαθών».

***

«Ταξίδι στον Άθω» τιτλοφορείται το ταξιωτικό χρονικό που εξέδωσε (εκδ. Μεταίχμιο) ο Αμερικανός συγγραφέας, ποιητής και πολεμικός ανταποκριτής Κρίστοφερ Μέριλ. Το ενδιαφέρον του για το Άγιον Όρος, το οποίο κατά τον ίδιο «βρίσκεται έξω από τα όρια της Ιστορίας και του χρόνου», ξεκίνησε τον καιρό που ήταν στο Βελιγράδι για τον πόλεμο του ΝΑΤΟ. Τότε, σύμφωνα με όσα γράφει, βρέθηκε αρκετές φορές κοντά στο θάνατο. Επιπλέον η υγεία του είχε κλονισθή, αντιμετώπιζε προβλήματα με τον γάμο του και μόλις είχε γεννηθή η κόρη του. «Προσπαθώντας να μεγαλώσης ένα παιδί και να λύσης τις απορίες σου, ψάχνεις συχνά για κάποιες απαντήσεις. Το ταξίδι στο Άγιο Όρος με βοήθησε στην αυτογνωσία μου». Και υπογραμμίζει: «Ανυπομονούσα να γνωρίσω αυτούς τους ανθρώπους (τους μοναχούς), που πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα, αναζητώντας την απλότητα και την επαφή με τον Θεό, σε μια περίοδο άκρατου υλισμού».

***

Εκατόν εξήντα επτά χρόνια ζωής αριθμεί η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή, η οποία ιδρύθηκε το 1841 από τους αδελφούς Μάνθο και Γεώργιο Ριζάρη και αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα Εθνικά Κληροδοτήματα της χώρας μας. Η Ριζάρειος αποτελείται από το Γενικό Λύκειο Αρρένων και το Εκκλησιαστικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΙΕΚ), παρέχοντας δωρεάν φοίτηση στους σπουδαστές της με επιπλέον μαθήματα ξένων γλωσσών, πληροφορικής, αγιογραφίας και βυζαντινής μουσικής, συστηματική ενισχυτική διδασκαλία, διαμονή (προαιρετική), διατροφή, ένδυση, ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη. Διαθέτει ακόμη τμήμα ελληνομάθειας, όπου παρέχονται εντατικά τμήματα ελληνικής γλώσσας σε μη ελληνόφωνους Ορθόδοξους Χριστιανούς. Επίσης αναπτύσσονται προγράμματα υποτροφιών στους σπουδαστές για πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές εντός και εκτός Ελλάδος.

***

Προσπάθεια στήριξης του πληθυσμού της Αφρικής σε θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας ξεκίνησε από κοινού το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου Β καί του Γραφείου του Υφυπουργού Εξωτερικών. Το πενταετές αυτό πρόγραμμα θα υλοποιηθή με ευθύνη του νεοσύστατου Αναπτυξιακού Γραφείου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και όλες τις κατά τόπους Μητροπόλεις του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

***

Με τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά ιδρύθηκε πρόσφατα με την νομική μορφή του εκκλησιαστικού Ιδρύματος ένας νέος Οργανισμός της Μητροπόλεως με την επωνυμία: Οργανισμός Προαγωγής της Υγείας «Άγιος Λουκάς Κριμαίας». Στον Οργανισμό αυτόν έχει ανατεθεί αφ’ ενός μεν, η επιστημονική υποστήριξη και η βοήθεια αδυνάτων πασχόντων και εν γένει εμπεριστάτων συνανθρώπων μας, αφ' ετέρου δε, η δημιουργική κινητοποίηση της κοινωνίας μας μέσω της παροχής κλινικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών, εκδοτικών και άλλων υπηρεσιών.

***

Διαθρησκειακό διάλογο για το ζήτημα του Κοσόβου ζήτησε ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Κοινουβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Ο καθένας προσπαθεί να επιβάλλη τα δικά του συμφέροντα, που δεν έχουν καμμία σχέση με τις προσδοκίες και τις ελπίδες των ανθρώπων που ζουν σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης. Όταν ένας διαθρησκευτικός διάλογος αποκτήσει μεγάλη σημασία τότε θα δράσουμε πραγματικά υπέρ της λύσεως του προβλήματος» όπως τόνισε.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2853