Γράφτηκε στις .

Με τους Ιατρούς, Νομικούς και Μηχανικούς-Αρχιτέκτονες

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου, από τις 8:00 έως τις 10:00 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ναύπακτο η καθιερωμένη –από το 1999– συνάντηση του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου με τους Ιατρούς, Νομικούς και Μηχανικούς-Αρχιτέκτονας της Επαρχίας μας. Η συνάντηση πραγματοποιείται στα πλαίσια του εορτασμού των προστατών των Ιατρών (αγίων Αναργύρων, 1 Νοεμβρίου) και των Νομικών (αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου).

Με τους Ιατρούς, Νομικούς και Μηχανικούς-ΑρχιτέκτονεςΤο θέμα που ανέπτυξε φέτος ο Σεβασμιώτατος ήταν ευρύτερου ενδιαφέροντος και αναφερόταν στο φλέγον ζήτημα του περιβάλλοντος: «Σεβασμός στο περιβάλλον» ήταν το θέμα, και αφορούσε και τις τρεις επιστήμες-επαγγέλματα των καλεσμένων.

Ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τους όρους περιβάλλον και οικολογία, παρουσίασε την θεολογική άποψη για το θέμα, και δεν έμεινε μόνον σε αυτή, αλλά τόνισε ότι το θέμα είναι πολιτικό και διακρατικό-παγκόσμιο. Συνέχισε παρουσιάζοντας το οικολογικό πρόβλημα απο τέσσερεις απόψεις-διαστάσεις: α) Από άποψη φυσικής, τεχνολογίας και βιομηχανίας, αναφερόμενος κυρίως στην μόλυνση του περιβάλλοντος, την καταστροφή του όζοντος και το φαινόμενο του θερμοκηπίου. β) Από ιατρική άποψη, μιλώντας για γενετικό μολυσμό. γ) Από άποψη αρχιτεκτονικής, αναφερόμενος στον τρόπο κατασκευής των οικιών και τον οικολογικό σχεδιασμό τους, καθώς και τον σχεδιασμό των πόλεων. δ) Την νομική άποψη, δηλαδή την ανάγκη εφαρμογής των διεθνών συνθηκών για την προστασία του περιβάλλοντος και την προσαρμογή του νομικού πλαισίου της πατρίδας μας στην παγκόσμια οικολογική συνείδηση.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στους τρεις τρόπους, τα τρία σενάρια, αντιμετωπίσεως του οικολογικού προβλήματος: το εσχατολογικό, που περιλαμβάνει «προφητείες» αποκαλυπτικών καταστροφών, το οπορτουνιστικό (ευκαιριακό), που εκφράζει τον ατομισμό και την ανευθυνότητα, και το ουμανιστικό-ανθρωπιστικό που εκφράζει την υπευθυνότητα και την συλλογικότητα στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Και κατέληξε:

«Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν το οπορτουνιστικό σενάριο. Πέραν από το παγκόσμιον ενδιαφέρον πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα και προσωπικά, από την πλευρά του ο καθένας. Εκείνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ζούμε ασκητικά, χωρίς να βιάζουμε την φύση, να μειώσουμε την υπερκατανάλωση και να αγαπούμε την φύση ως δημιούργημα του Θεού. Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει σεβασμό στον εαυτό μας και σεβασμό στον Θεό που δημιούργησε την κτίση».

Μετά από την εισήγηση επακολούθησε συζήτηση, όπου τέθηκε εντονότερα το θέμα των συλλογικών ευθυνών και της ανάγκης δυναμικών παρεμβάσεων στα κέντρα λήψεως αποφάσεων.

Η αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου γέμισε από επιστήμονες των τριών αυτών επιστημών, που παρακολούθησαν την διάλεξη και συμμετείχαν στην συζήτηση. Επίσης, παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Ναυπάκτου Χρ. Σικώλας, Δ. Παπαναστασόπουλος και ο Πρόεδρος της ΑΝ.ΝΑ Νικ. Κούμπιος. Τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση απηύθυνε, δια του Μητροπολίτου, και ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Ευθ. Σώκος.

Μετά την ομιλία η Ιερά Μητρόπολη προσέφερε δεξίωση στους καλεσμένους επιστήμονες για την οποία μερίμνησαν οι Κυρίες των Συνδέσμων Αγάπης των Ενοριών της Ναυπάκτου.–