Γράφτηκε στις .

Εἰδήσεις Νοεμβρίου 2007

Η γιορτή του πολιούχου της Ναυπάκτου

Η γιορτή του πολιούχου της ΝαυπάκτουΗ Ναύπακτος γιόρτασε τον πολιούχο της προστάτη, άγιο Δημήτριο, με πανηγυρικές λατρευτικές εκδηλώσεις, πάνδημη λιτανεία και εσπερίδα του Συνδέσμου Αγάπης. Η φωτογραφία είναι από την απόλυση της λιτανείας στα σκαλιά του «Αϊ-Δημήτρη»(βλ. σελ. 5).

Συνάντηση Κατηχητών

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου η ετήσια Συνάντηση των Κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως. Η συνάντηση περιελάμβανε εισαγωγή από τον Αρχιμ. Καλλίνικο Γεωργάτο, υπεύθυνο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως, εισήγηση από τον Πρωτοπρ. π. Παναγιώτη Σαβελώνα, Εφημέριο Αντιρρίου, με θέμα «Η Ενορία ως οικογένεια και η θέση των παιδιών-νέων σε αυτή», συζήτηση επί της εισηγήσεως, συζήτηση για το θεματολόγιο της φετινής κατήχησης, για τους βοηθητικούς σχηματισμούς (το Πνευματικό Κέντρο, την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, την Χορωδία, τις εγκαταστάσεις των Κατασκηνώσεων) και το βοηθητικό υλικό. Τέλος ο π. Θωμάς Βαμβίνης παρουσίασε το σχέδιο της φετινής χριστουγεννιάτικης εορτής.

Ιερατική Σύναξη Νοεμβρίου - «Εσωτερισμός»

Κατά την Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεώς μας για το μήνα Νοέμβριο ο Σεβασμιώτατος λαμβάνοντας αφορμή από την εορτή των Εισοδίων της Παναγίας στον Ναό και την θεολογική της ερμηνεία, μίλησε για την ορθόδοξη πνευματικότητα και την ορθόδοξη λειτουργική. Αυτό ήταν μια εισαγωγή για το κύριο μέρος της Συνάξεως που ήταν η ενημέρωση των Ιερέων από τους εντεταλμένους της Ιεράς Μητροπόλεως στο Αντιαιρετικό και στο Λειτουργικό Συνέδριο, τα οποία διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, και η συζήτηση για τα θέματα αυτά. Έτσι, ο Πρωτοπρ. π. Ιωάννης Σπυρόπουλος ενημέρωσε τους Ιερείς για τα όσα ελέχθησαν στην ΙΘ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας που είχε γενικό θέμα «Εσωτερισμός». Ο π. Ιωάννης ανέφερε τις περιλήψεις των εισηγήσεων που έγιναν καθώς και τα πορίσματα του Συνεδρίου. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος έδωσε επεξηγήσεις, συμβουλές και σημαντικές προεκτάσεις και έγινε συζήτηση, η οποία τελικά κάλυψε όλο τον διαθέσιμο χρόνο της Συνάξεως και μετατέθηκε το δεύτερο θέμα για την επόμενη Σύναξη.

***

Εκσκαφικά μηχανήματα της τουρκικής δασικής υπηρεσίας προκάλεσαν σοβαρότητες ζημιές στο παρεκκλήσι της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος της Θεολογικής Σχολής Χάλκης στα Πριγκιπόνησα Κωνσταντινούπολης. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας είχαν σκοπό να κατεδαφίσουν το κτίριο, χωρίς να ενημερώσουν προηγουμένως ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ούτε τον Διευθυντή της Σχολής. Το παρεκκλήσι γλίτωσε, βαρειά πληγωμένο, την κατεδάφιση μετά από έντονο διάβημα του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τις τουρκικές αρχές. Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, νεαροί Τούρκοι εθνικιστές επιτέθηκαν σε δύο Εκκλησίες της Πόλης, προκαλώντας ζημιές και απειλώντας τους Ρωμηούς και τους Χριστιανούς.

***

Την απαγόρευση κάθε είδους θρησκευτικής δραστηριότητας κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων αποφάσισε η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων του Πεκίνου. Όπως αποκάλυψε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής κ. Μανώλης Μαυρομμάτης, το Πεκίνο απαγορεύει ακόμα και τους σταυρούς στο λαιμό καθώς και ιερά βιβλία όπως η Βίβλος και το Κοράνι. Παρέμβαση για το θέμα έχει γίνει στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

***

Ο Εσωτερισμός έχει βάσεις παγανιστικές και παρουσιάζεται σαν μια μυστική γνώση, μη κοινοποιήσιμη στους αμυήτους που αποκτάται με διαδοχικές μυήσεις, με αυτονομημένες τεχνικές, που αναζητούν κρυμμένες εσωτερικές δυνάμεις του ανθρώπου. Είναι συγκρητιστικός, αρνείται την μοναδική αυθεντία μιας συγκεκριμένης θρησκείας και καλλιεργεί την πίστη η ότι όλες οι θρησκείες οδηγούν στην ίδια «Εσώτερη Αλήθεια» η ότι ο Εσωτερισμός αποτελεί υπέρβαση όλων των θρησκειών. Στην χώρα μας δρα με πλήθος εξωχριστιανικών ομάδων, όπως ο Τεκτονισμός, η Θεοσοφία, η Ανθρωποσοφία, και με εξευρωπαϊσμένες μορφές των ανατολικών θρησκειών και των πρακτικών τους (Γιόγκα, Διαλογισμός, Ρέϊκι, Ρεφλεξολογία, Τάϊ Τσι, ενεργειακές μορφές τύπου Τσι, πολεμικές τέχνες της Ανατολής κλπ.), που από τους αγνοούντες γίνονται δεκτές σαν πρακτικές υγείας και ευεξίας. Αυτά ήταν μερικά από τα πορίσματα της ΙΘ' Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης Εντεταλμένων Ορθοδόξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων που διοργάνωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

***

Κυρίαρχο δόγμα του Εσωτερισμού είναι ότι ο Θεός, ουράνια, επίγεια, όλα στον κόσμο είναι ομοούσια. Τα πάντα είναι «Ένα», μία «Παγκόσμια Συμπαντική Ενέργεια». Όλα απορρέουν από αυτήν. Όλα είναι προβολές αυτής της Συμπαντικής Ενέργειας. Δεν υπάρχει δημιουργία. Όλα Θεός και ύλη είναι εξ ίσου άχρονα και αΐδια. Ο Εσωτερισμός δεν δέχεται διάκριση της θείας ουσίας από την ουσία των κτιστών όντων. Βασική τεχνική του είναι ο Διαλογισμός και σημαντικός δίαυλος στη σύγχρονη κοινωνία είναι και ο Νεοπαγανισμός.

***

Μια σημαντική μαρτυρία που κατατέθηκε επίσης στην ΙΘ' Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη είναι ότι πληθώρα μαρτυριών των νεωτέρων παγανιστών της σύγχρονής μας νεοειδωλολατρίας τονίζουν ότι οι όποιες τελετές μαγείας, η γενικά λατρείας τους, παρακωλύονται από την πλησίον ύπαρξη χριστιανικών Εκκλησιών. Τέτοιες μαρτυρίες μας έρχονται και από την μακραίωνη ιστορία της Εκκλησίας μας.

***

Προχωρούν οι προετοιμασίες για την δημιουργία και την λειτουργία του Πατριαρχικού Σκευοφυλακείου στους υπόγειους χώρους του Πατριαρχικού Μεγάρου Αλεξανδρείας, οπου υπάρχει μεγάλη «κατακόμβη» της Πτολεμαϊκής περιόδου η χρήση της οποίας ήταν η συλλογή των ομβρίων υδάτων. Ο χώρος θα διαμορφωθή κατάλληλα, σύμφωνα με τις αρχές της σύγχρονης Μουσειολογίας, προκειμένου να αποτελέση το Πατριαρχικό Σκευοφυλάκειο.

***

Διαθρησκειακό διάλογο για το ζήτημα του Κοσόβου ζήτησε ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος στην ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Κοινουβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Ο καθένας προσπαθεί να επιβάλλη τα δικά του συμφέροντα, που δεν έχουν καμμία σχέση με τις προσδοκίες και τις ελπίδες των ανθρώπων που ζουν σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης. Όταν ένας διαθρησκευτικός διάλογος αποκτήσει μεγάλη σημασία τότε θα δράσουμε πραγματικά υπέρ της λύσεως του προβλήματος» όπως τόνισε.

***

«Εκκλησιολόγος» λέγεται μια νέα εβδομαδιαία Εφημερίδα που κυκλοφόρησε φέτος στην Πάτρα. Το ιδιαίτερο του Εκκλησιολόγου είναι ότι ασχολείται αποκλειστικά με εκκλησιαστικά θέματα και το κάνει αυτό με θετικό τρόπο, δηλαδή λείπουν παντελώς από τις γραμμές του ο αρνητικός σχολιασμός, η παρασκηνιολογία και η συνωμοσιολογία που εκφράζονται μερικές φορές σε άλλα «εκκλησιαστικά» έντυπα που όμως αντιμετωπίζουν την Εκκλησία με κοσμικά κριτήρια. Η Εφημερίδα αυτή φαίνεται να διαπνέεται από την ευλάβεια του εκδότου της για την Εκκλησία και την τιμή για το ράσο. Έτσι, στις σελίδες του γίνονται ειδήσεις οι ακολουθίες, οι ποιμαντικές επισκέψεις, τα μυστήρια, η λατρεία και γενικά όλη η ποιμαντική και πνευματική κίνηση της Τοπικής Εκκλησίας των Πατρών, των γειτονικών Μητροπόλεων και γενικά της Εκκλησίας.

***

Στην Ιεράπετρα της Κρήτης διοργανώνονται με επιτυχία κάθε έτος, στις 27 Οκτωβρίου, αθλητικοί αγώνες επωνομαζόμενοι Νεστόρεια, προς τιμήν του αγίου Νέστορος που τιμάται ως προστάτης των αθλητών (όπως και ο άγιος Νεκτάριος ως προστάτης των Γυμναστών). Λαμβάνουν μέρος αθλητές από Σωματεία της Κρήτης και από τα Σχολεία του Νομού Λασιθίου. Τα Νεστόρεια γίνονται για όγδοη συνεχή χρονιά φέτος και η συμμετοχή των νέων ήταν μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης κ. Ευγένιος, ο οποίος και κήρυξε την έναρξη των αγώνων, μιλώντας κατάλληλα στους αθλητές.

***

Τα λείψανα αγίου Λουκά Κριμαίας μετέφεραν και συνόδευσαν στα Νοσοκομεία και στο Στρατόπεδο Πατρών Ιερείς της πόλεως για προσκύνηση. Έγιναν δεκτά με ευλάβεια από τους νοσηλευομένους και τους συγγενείς τους, καθώς και από τους στρατιώτες και αξιωματικούς του ΚΕΤΧ Πατρών.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ