Skip to main content

Χαιρετισμός στην Εκδήλωση του Συλλόγου «Αλκυόνη»

(Παπαχαραλάμπειος Αίθουσα, 2 Δεκ. 2007)

Η απουσία μου από την Ναύπακτο σήμερα για προγραμματισμένη ομιλία μου, μου στερεί την χαρά να παρευρίσκομαι σε αυτήν την σημαντική εκδήλωση που διοργανώνει ο δραστήριος Σύλλογος «Αλκυόνη».

Κατ' αρχάς θα ήθελα να συγχαρώ την κ. Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου «Αλκυόνη» για την σημαντική προσφορά τους στο κοινωνικό και ευαίσθητο θέμα των συνανθρώπων μας που έχουν περισσότερο την ανάγκη μας. Κάθε άνθρωπος είναι δημιουργημένος από τον Θεό κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσή Του, αλλά μερικοί έχουν ειδικά σωματικά προβλήματα που δυσκολεύουν την επικοινωνία με τους άλλους. Όπως σε όλη την φύση υπάρχει ποικιλότητα και ποικιλομορφία, το ίδιο συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Η προσωπικότητα του ανθρώπου δεν συνδέεται απόλυτα με την σωματική του αρτιότητα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον μια βασική αρχή της βιοηθικής είναι ο σεβασμός των λεγομένων «ατελειών» και των αναπηριών, διαφορετικά θα αναπτυχθή μια κοινωνία διακρίσεων, κοινωνικού ρατσισμού και ευγονικής, μια κοινωνία στην οποία θα έχουν θέση μόνον άνθρωποι ορισμένων προδιαγραφών, οι ισχυροί, οι υγιείς. Σε μια τέτοια περίπτωση θα ίσχυε η θεωρία του υπερανθρώπου του Νίτσε, του οποίου μια αρχή είναι ο εξαφανισμός αυτών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της ευγονικής.

Έπειτα, θα ήθελα να εκφράσω την αγάπη μου στα παιδιά για τα οποία ενδιαφέρεται ο Σύλλογος «Αλκυόνη» και άλλοι φορείς της πόλεώς μας, τα οποία καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να συντονισθούν στον ρυθμό της κοινωνικής ζωής. Θα ήθελα δε να τους πω ότι πρέπει να ζουν με την πεποίθηση ότι είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας και της Εκκλησίας μας. Όταν τους εξυπηρετούμε δεν τους κάνουμε χάρη, αλλά εκφράζουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε απέναντί τους. Απευθύνω δε διάπυρες ευχές στους γονείς και τα μέλη των οικογενειών αυτών των παιδιών και εύχομαι στον Θεό να τους δίνη υπομονή και καρτερία. Έχουν ένα σταυρό στην ζωή τους, αλλά ο σταυρός δεν είναι πάντα οδυνηρός• τις περισσότερες φορές δίνει έμπνευση.

Εκ μέρους όλων των μητέρων θα λάβη σήμερα το βραβείο η κ. Διονυσία Χατζή, η μητέρα της αγαπητής μας Κατερίνας, η οποία θυσιάζεται καθημερινά στον βωμό της θυσίας και της προσφοράς. Λυπάμαι που δεν μπορώ προσωπικά να της το παραδώσω, όπως επιθυμούσε και η Πρόεδρος του Συλλόγου «Αλκυόνη», κ. Βασιλική Παναγοπούλου, που με πολλή χαρά μου τηλεφώνησε. Ήθελα πολύ να ήμουν «παρών» και να τον παραδώσω προσωπικά, γιατί βλέποντας την κ. Διονυσία Χατζή με την Κατερίνα, παρατηρώ ότι υπάρχει μια αλληλοέμπνευση, αφού η Κατερίνα εμπνέει την μητέρα της και αυτή με την σειρά της εμπνέει την Κατερίνα. Υπάρχει ένας ιερός σύνδεσμος που δείχνει την διαχρονική θυσία της μητρότητας και την διαχρονική αγάπη των παιδιών προς την Μητέρα-Μάνα. Σε όλους μας κάποτε έρχεται η στιγμή που γίνεται η απεξάρτηση από την μητέρα μας, ενώ στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει αυτό, αλλά με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται η αλληλεξάρτηση και η αγάπη. Υπάρχουν μερικές σωματικές αδυναμίες που φανερώνουν την δύναμη της ψυχής, της αγάπης και της αιωνίας θυσίας. Στο πρόσωπο δε της ηρωΐδας μητέρας κ. Διονυσίας, τιμώ όλες τις ηρωΐδες Μητέρες που είναι παρούσες στην αίθουσα αυτή και ομοιάζουν σαν την αναμμένη λαμπάδα που καίγεται και λιώνει, αλλά φωτίζει.

Συγχαίρω για την σημερινή εκδήλωση και εύχομαι η «Αλκυόνη» να φέρη πολλές «αλκυονίδες ημέρες» και την χαρά της πνευματικής και κοινωνικής Άνοιξης στην κοινωνία και τους συνανθρώπους μας.

Ο Μητροπολίτης

Ο Ναυπάκτου καὶ Ἁγίου Βλασίου ΙΕΡΟΘΕΟΣ

  • Προβολές: 2373