Skip to main content

Εἰδήσεις Δεκεμβρίου 2007

«Οίδα άνθρωπον εν Χριστώ», δεύτερη έκδοση

Μέσα σε δεκαπέντε μέρες εξαντλήθηκε το τελευταίο βιβλίο του Σεβασμιωτάτου με τίτλο «Οίδα άνθρωπον εν Χριστώ» και υπότιτλο «βίος και πολιτεία του Γέροντος Σωφρονίου, του ησυχαστού και θεολόγου». Η πρώτη έκδοση κυκλοφόρησε στις 4 Οκτωβρίου ε.ε. και ήδη από τον Νοέμβριο κυκλοφορεί η δεύτερη έκδοση του βιβλίου, το οποίο έγινε ευρύτατα αποδεκτό από το αναγνωστικό κοινό.

Εκδηλώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως

Με την ευκαιρία των εορτών του αγίου Δωδεκαημέρου και πέρα από τις άλλες λατρευτικές συνάξεις, τα σαρανταλείτουργα, τους εκκλησιασμούς σχολείων, την εξομολόγηση, κλπ. διοργανώνονται από την Ιερά Μητρόπολη και οι εξής εκδηλώσεις: Την εβδομάδα 9-16 Δεκεμβρίου ο Έρανος Αγάπης της Μητροπόλεως. Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου στο Επισκοπείο η συνάντηση των παιδιών των Ιερέων με τον Σεβασμιώτατο εν όψει του Δωδεκαημέρου. Ανήμερα των Χριστουγέννων, στην Αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου του Αγίου Δημητρίου, το επίσημο γεύμα που παραθέτει η Ιερά Μητρόπολη σε συμπολίτες μας που διαβιούν μόνοι τους. Την δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων, Τετάρτη 26, η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη Εορτή του τμήματος Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, Δευτέρα 31, στο Ενοριακό Κέντρο της Αγίας Παρασκευής, η Κοπή της Βασιλόπιττας για τους συνεργάτες του Μητροπολίτου (Εφημερίους, Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους, Ιεροψάλτες, Κατηχητές, Νεωκόρους, Μέλη των Συνδέσμων Αγάπης, Ιερόπαιδες). Ειδικά για φέτος, μετά την Κοπή της Βασιλόπιττας, θα επακολουθήση σύναξη και ομιλία του Μητροπολίτου προς τα νέα Εκκλησιαστικά Συμβούλια που διορίσθηκαν για την τριετία 2008-2010. Την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2008, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, η Κοπή της Βασιλόπιττας για τους φοιτητές και αποφοίτους της Επαρχίας μας, που συνοδεύεται με την ομιλία του Μητροπολίτου με θέμα «Περιθώριο και περιθωριακοί». Τέλος, μέσα στον Ιανουάριο θα παρατεθή και το επίσημο γεύμα της Ιεράς Μητροπόλεως προς τους εργαζομένους σε εξωτερικές εργασίες του Δήμου Ναυπάκτου.

«Φλόγα»

Το τριήμερο 15-17 Δεκεμβρίου, στην Αίθουσα «Ναυπακτία», ο «Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Καρκίνο» «Φλόγα» διοργάνωσε δωροέκθεση με στόχο την συγκέντρωση χρημάτων και, κυρίως, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στα προβλήματα των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους. Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον αγιασμό της έκθεσης και η Ιερά Μητρόπολη εξέδωσε σχετική ανακοίνωση συμπαράστασης και συμμετοχής και βοήθησε στην ετοιμασία της εκδήλωσης δια των μελών των Συνδέσμων της Αγάπης. Ο Σύλλογος «Φλόγα» βασίζεται στην εθελοντική εργασία των μελών του και στην υποστήριξη των ευαισθητοποιημένων πολιτών και οι πόροι του προέρχονται αποκλειστικά από τις προσφορές του λαού. Λειτουργεί κοντά στα Παιδιατρικά Νοσοκομεία της Αθήνας και παρέχει στέγη και υποστήριξη στα παιδιά από την Επαρχία. Μεριμνά για την μεταφορά των ασθενών παιδιών στα νοσοκομεία και τα εξεταστικά κέντρα και έχει ένα ιδιόκτητο κτίριο, το Σπίτι των Παιδιών της Φλόγας, για την φιλοξενία των παιδιών και των οικογενειών τους κοντά στα ιατρικά κέντρα των Αθηνών («ΦΛΟΓΑ», τηλ. 2107485000, www.floga.org.gr).

***

Ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος στην προσφώνησή του προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του δευτέρου στην Μόσχα, υπογράμμισε ότι οι Έλληνες και οι Ρώσσοι είναι αδελφικοί λαοί με κοινή κληρονομιά την Αγία Ορθοδοξία. «Με την Εκκλησία της Ελλάδος έχουμε άριστες σχέσεις», υποστήριξε επιπλέον ο Πατριάρχης. Στην αντιφώνησή του ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ιστορικοί και πνευματικοί δεσμοί ανάμεσα στους δύο λαούς πηγαίνουν πολλούς αιώνες πίσω, ξεκινούν από το Βυζάντιο και έχουν ως συνδετικό κρίκο το Οικουμενικό Πατριαρχείο που είναι η Μητέρα Εκκλησία και των δύο Εκκλησιών» (rnn.gr).

***

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Ελβετίας επικύρωσε την πρωτόδικη καταδίκη σε βάρος Τούρκου εθνικιστή πολιτικού για άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Ο ηγέτης του τουρκικού Εργατικού Κόμματος είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Λωζάννης, έπειτα από μήνυση αρμενικής καταγωγής πολίτη, επειδή σε ομιλία του το 2005 στην Ελβετία είχε αρνηθεί ότι οι Αρμένιοι υπήρξαν θύματα γενοκτονίας από τους Οθωμανούς Τούρκους το 1915, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται περί «διεθνούς ψέματος». Σύμφωνα με το άρθρο 261 του ελβετικού Ποινικού Κώδικα η άρνηση η η δικαιολόγηση μίας γενοκτονίας η ενός εγκλήματος εις βάρος της ανθρωπότητας τιμωρείται με ποινή φυλάκισης η πρόστιμο. Ο καταδικασθείς είναι ηγέτης του Εργατικού Κόμματος με ισχνή εκλογική δύναμη. Το κόμμα του χαρακτηρίζεται μαοϊκό. Ο ίδιος έχει συμμαχήσει με τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους και τους ακραιφνείς κεμαλικούς εθνικιστές, ενώ κύκλοι της τουρκικής Αριστεράς τον έχουν αποκηρύξει επανειλημμένως χαρακτηρίζοντάς τον ακόμη και άνθρωπο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Οι δηλώσεις του στρέφονται ενίοτε κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου (in.gr).

***

Κένυα, Μπουκόμπα, Ουγκάντα, Κογκό, Μπραζαβίλ, Μπουρίντι, Καμερούν, Τσαντ, Ακτή Ελεφαντοστούν, Νιγηρία, Μπενίν, Μαδαγασκάρη, Ζιμπάμπουε, Ζάμπια, Κορέα, Ινδία, Ινδονησία, Φιλιππίνες, είναι μερικές από τις χώρες, όπου εργάζονται ορθόδοξες Ιεραποστολές, τις οποίες ενισχύει οικονομικά η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η ενίσχυση προορίζεται για μισθούς ιθαγενών Κληρικών, επιδόματα Ιεραποστόλων, συντάξεις χηρών Κληρικών, υποτροφίες, αγορά εκκλησιαστικών ειδών και βιβλίων, επιχορηγήσεις ιερατικών Σχολών κλπ.

***

Η Εκκλησιαστική Ακαδημία «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» της Ιεράς Μητροπόλεως Κεντρώας Αφρικής (με Σεβ. Μητροπολίτη τον κ. Ιγνάτιο Μανδελίδη) εγκαινιάστηκε από τον Μακ. Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο. Η Ακαδημία ανεγέρθηκε σε οικόπεδο που δώρισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος κ. Κων. Σοφιάδης στην Κινσάσα του Κογκό. Έχει δε σκοπό την αναβάθμιση της θεολογικής και εκκλησιολογικής μορφώσεως των Κληρικών και στελεχών της Μητροπόλεως, την καλλιέργεια ορθοδόξου ήθους και τον καταρτισμό των σπουδαστών ώστε να μπορούν να διδάξουν και στην εκπαίδευση, μετά την αποφοίτησή τους.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2562