Skip to main content

«Ενορια Εκκλησία»

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου, κοπή Βασιλόπιττας και Απολογισμός Συνδέσμου Αγάπης Ενορίας Αγίου Γεωργίου Ναυπάκτου

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Ιανουαρίου η εκδήλωση του Συνδέσμου Αγάπης της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Ναυπάκτου, που περιελάμβανε κοπή της Βασιλόπιττας, τον ετήσιο απολογισμό και ομιλία του Σεβασμιωτάτου.

«Ενορια Εκκλησία»Η εκδήλωση άρχισε με την τελετή κοπής της Βασιλόπιττας από τον Σεβασμιώτατο. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Αθανάσιος Παπαθανάσης. Ο Εφημέριος του Ιερού Ναού π. Ιωάννης Σπυρόπουλος προλόγισε την εκδήλωση, λέγοντας ότι είναι η πρώτη επίσημη εκδήλωση που γίνεται στο νέο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας μετά τα εγκαίνιά του και ότι πόθος των Εφημερίων και των συνεργατών τους είναι «η προσέγγιση των ενοριτών τους στα προβλήματα και τις ανάγκες τους».

Στην συνέχεια η πρόεδρος του Συνδέσμου Αγάπης κ. Αλεξάνδρα Θανοπούλου παρουσίασε τον απολογισμό του έτους, αναφέροντας τις δραστηριότητες του Συνδέσμου. Ως προς τα αριθμητικά δεδομένα τα έσοδα του έτους ήταν 11.050 ευρώ και τα έξοδα 9.615 ευρώ.

Το πρόγραμμα προέβλεπε ομιλία του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος συνεχάρη το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τον Σύνδεσμο Αγάπης του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου για το όλο έργο που επιτελούν στην Ενορία σε μια αραγή ενότητα.

Στην συνέχεια ανέπτυξε το θέμα με τίτλο «Ενόρια Εκκλησία», που αναφερόταν στην Ενορία ως κύτταρο της εκκλησιαστικής ζωής, με βάση το δέκατο έκτο κεφάλαιο της προς Ρωμαίους Επιστολής του Αποστόλου Παύλου.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο Χριστιανισμός κάνει όλες τις εφαρμογές του μέσα στην Εκκλησία. Ιδιαιτέρως, η Ενορία αποτελεί το κύτταρο της εκκλησιαστικής ζωής και εκεί εκφράζεται η αγάπη των Χριστιανών-Ενοριτών προς τον Θεό και τους συνανθρώπους τους.

Η Ενορία λειτουργεί ως θεραπευτική κοινότητα και ως οικογένεια και εκεί ασκείται η πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής πρόληψη των διαφόρων πνευματικών δυσλειτουργιών που εκφράζονται ως κοινωνικά προβλήματα, κάτι που είναι απαραίτητο για την κοινωνία.

Περιέγραψε την ζωή της «Ενόριας Εκκλησίας» με πέντε ομόκεντρους κύκλους. Όλοι οι κύκλοι έχουν το ίδιο κέντρο –τον Χριστό, το μυστήριο της Εκκλησίας Του. Στον πρώτο κύκλο ανήκουν οι Ιερείς, οι Ιεροψάλτες, οι Νεωκόροι, τα μέλη των Συνδέσμων Αγάπης, οι Κατηχητές, δηλαδή όλοι οι συνεργοί των Ιερέων και του Επισκόπου στο έργο της Εκκλησίας. Στον δεύτερο κύκλο ανήκουν οι τακτικά εκκλησιαζόμενοι. Στον τρίτο οι αραιά εκκλησιαζόμενοι που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης ποιμαντικής μέριμνας. Και στον τέταρτο ανήκουν οι βαπτισμένοι, αλλά τελείως αδιάφοροι για την ζωή της Εκκλησίας. Ιδιαίτερα στην Ενορία του Αγίου Γεωργίου υπάρχει και ένας πέμπτος κύκλος που περιλαμβάνει τους κεκοιμημένους, λόγω του κοιμητηρίου που υπάρχει δίπλα στο Ναό. Άλλωστε στην Εκκλησία δεν ανήκουμε μόνον οι ζώντες, αλλά και οι κεκοιμημένοι. Όλοι αυτοί, ο καθένας με ιδιαίτερο τρόπο έχει ανάγκη την μέριμνα της Ενορίας.

Στην συνέχεια ανέλυσε το 16ο κεφάλαιο της προς Ρωμαίους Επιστολής του Αποστόλου Παύλου, όπου ο Απόστολος στέλνει τους χαιρετισμούς του προς τα μέλη της Εκκλησίας της Ρώμης, άνδρες και γυναίκες, «Πρίσκιλλαν και Ακύλαν», «Μαριάμ», «Ανδρόνικον και Ιουνίαν», «Αμπλίαν», κα., με ιδιαίτερα κοσμητικά επίθετα, όπως «αδελφήν», «συνεργούς», «αγαπητόν», «συγγενείς και συναιχμαλώτους», «επισήμους», «δόκιμον εν Χριστώ», «εκλεκτόν εν Κυρίω» κλπ. Σ’ αυτούς τους χαιρετισμούς φαίνονται οι σχέσεις των μελών της Εκκλησίας, το νέο ήθος που έφερε η Εκκλησία του Χριστού και η υπέρβαση «εν Χριστώ» των διακρίσεων μεταξύ Ιουδαίων και Ελλήνων, δούλων και ελευθέρων, ανδρών και γυναικών.

Τέλος ανέλυσε τις ευχές του Αποστόλου Παύλου που περιλαμβάνονται στους στίχους 17-20 του ιδίου κεφαλαίου, για υπακοή, ενότητα, αγάπη και απομάκρυνση από εκείνους που προκαλούν διχασμό και σχίσματα στην Εκκλησία και εργάζονται αντιθέτως προς την εκκλησιαστική παράδοση.

Ακολούθησε δεξίωση, που είχαν ετοιμάσει οι Κυρίες του Συνδέσμου Αγάπης, μέσα σε οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Θ.Κ

  • Προβολές: 2798