Skip to main content

Εἰδήσεις Ἰανουαρίου 2008

Φώτα

Φώτα στὸ λιμάνι Ναυπάκτου, 2008Με λαμπρότητα εορτάσθηκαν τα Φώτα στην Ναύπακτο, με μεγάλη προσέλευση λαού και των αρχών, στο μοναδικό σε γραφικότητα λιμάνι της πόλης. Μόνο που φέτος οι τολμηροί που έπεσαν στο αγιασμένο νερό έπρεπε να κολυμβήσουν από την μια μεριά του λιμανιού μέχρι την άλλη για να πιάσουν τον τίμιο Σταυρό.

Με τους εργάτες του Δήμου

Το καθιερωμένο επίσημο γεύμα προς τιμήν των εργατών του Δήμου Ναυπάκτου προσέφερε ο Σεβ. Μητροπολίτης, την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου σε εστιατόριο της πόλεως. Στο γεύμα παρακάθησαν εκτός από τον Σεβασμιώτατο, ο Δήμαρχος κ. Αθ. Παπαθανάσης, οι Αντιδήμαρχοι Κ. Κατσαντώνης, Ν. Κούμπιος και Κ. Σταυρόπουλος, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Αθανάσιος Λαουρδέκης και περί τους πενήντα (50) εργαζομένους. Ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την εκτίμησή του για όσα προσφέρουν στην πόλη οι εργαζόμενοι σε εξωτερικές δουλειές του Δήμου, τους ευχήθηκε πατρικά και προσέφερε στον καθένα από το Ταμείο Ευποιΐας ένα συμβολικό ποσό σε ένδειξη εκτίμησης και αγάπης. Τον Σεβασμιώτατο ευχαρίστησε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων και ο κ. Δήμαρχος. Το γεύμα έγινε σε ευχάριστη ατμόσφαιρα και όπως παρατήρησε ο Σεβασμιώτατος οι εργαζόμενοι έχουν ζωντάνια και χαρούμενη διάθεση, την οποία τους ευχήθηκε να την διατηρούν για πάντα.

Παρουσίαση της ερμηνείας στην Πεντάτευχο

Την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου, στην Αίθουσα Λόγου της Στοάς του Βιβλίου στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της πεντάτομης ερμηνείας που εκπόνησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος κ. Ιερεμίας για τα βιβλία της Πεντατεύχου της Παλαιάς Διαθήκης. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία ήταν και ο εκδότης. Προλόγισε ο διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, και παρουσίασαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, και οι Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. π. Γεώργιος Μεταλληνός και κ. Βελουδία Σιδέρη-Παπαδοπούλου. Η ομιλία του Σεβασμιωτάτου με τίτλο «Η θεολογία της Παλαιάς Διαθήκης» θα δημοσιευθή σε επόμενο τεύχος της Ε.Π. Την εκδήλωσε έκλεισε ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερεμίας, ο οποίος αναφέρθηκε εξομολογητικά σε αυτούς που τον ενέπνευσαν, σε ο,τι τον παρεκίνησε του και στο σύντομο ιστορικό της ερμηνείας. Ήταν μια θεολογική βραδιά, με μεγάλη προσέλευση κόσμου.

Βασιλόπιττα 22ας Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Την 24η Ιανουαρίου ε.ε. πραγματοποιήθηκε η κοπή της Βασιλόπιττας στα Γραφεία της 22ας Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία στην Έφορο κ. Φραγκίσκα Κεφαλλωνίτου να παρουσιάση τον ετήσιο απολογισμό του 2007, με σύντομη ξενάγηση από την ίδια μέσα από προβολή σχετικής ταινίας με τα βυζαντινά μνημεία της περιοχής, τα έργα που έγιναν και γίνονται και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Στην συνέχεια έκανε έναν σύντομο χαιρετισμό ο Δήμαρχος Ναυπάκτου κ. Αθ. Παπαθανάσης και μια σύντομη ομιλία ο Σεβασμιώτατος, αναφερόμενος στο θέμα του πολιτισμού. Τέλος ευλογήθηκε η Βασιλόπιττα από τον Σεβασμιώτατο, για τους εργαζομένους στην Εφορεία.

Τοπικά Ημερολόγια

Είναι πολλά και αξιόλογα τα ημερολόγια των διαφόρων τοπικών φορέων και συλλόγων που κυκλοφορούν. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίσαμε φέτος τα Ημερολόγια του Συνδέσμου των εν Πάτραις Ναυπακτίων «Ο Άγιος Χαράλαμπος» και του Καθηγητού Αθανασίου Παλιούρα για την ανασκαφή στο σπήλαιο του αγίου Νικολάου Βαράσοβας.

Σύνδεσμος Ναυπακτίων Πατρών

Το πρώτο, του Συνδέσμου Ναυπακτίων, είναι ημεροδείκτης του τοίχου και στο πρώτο μέρος παρουσιάζει ιστορικά στοιχεία του Συνδέσμου, που ιδρύθηκε το 1892. Άλλωστε, ο πρόεδρός του, Ηλίας Δημητρόπουλος, ασχολείται ιδιαιτέρως με την ιστορία του τόπου του και με επιμονή και υπομονή αναδιφεί στις ρίζες των προγόνων του. Στις πρώτες σελίδες παρουσιάζονται δύο άρθρα του πρώτου Καταστατικού του Συνδέσμου (ΦΕΚ του 1893) όπου εκφράζεται ο κοινωνικός σκοπός που εξυπηρετούσε ο Σύνδεσμος, καθώς επίσης δημοσιεύματα των ετών σημαδιακών 1897 και 1912. Επίσης μαθαίνουμε και τον λόγο για τον οποίο ο Σύνδεσμος έλαβε το όνομα του αγίου Χαραλάμπους. Το δεύτερο μέρος περιέχει φωτογραφίες από τα χωριά των Ναυπακτιακών Ορέων σχολιασμένες με αγάπη και νοσταλγία.

Αγίου Νικολάου Βαράσοβας

Αξιόλογο είναι και το ημερολόγιο-σημειωματάριο που εξέδωσε ο ομ. Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Παλιούρας με θέμα την ανασκαφική ανάδειξη του ασκηταριού-εγκλείστρας του αγίου Νικολάου στο ομώνυμο σπήλαιο της Βαράσοβας. Η έκδοση είναι προσεγμένη με τα απαραίτητα σύντομα κατατοπιστικά κείμενα και τις πολύ ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από τις ανασκαφές και τα ευρήματα. Για όσους έχουν επισκεφθή το σπήλαιο και έχουν απολαύσει τις αρχιερατικές θείες Λειτουργίες, το ημερολόγιο αυτό είναι συγκινητικό. Και αναλογιζόμενοι ότι αν δεν γινόταν η ανασκαφή το σπήλαιο θα ήταν σήμερα μαντρί αλόγων ζώων, αυθόρμητα εκφράζεται ένα «ευχαριστώ» σε αυτούς που βοήθησαν στην ανάδειξή του και στην εκ νέου χρήση του για λατρευτικούς σκοπούς.

***

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην συνεδρία της της 9-1-2008, αποφάσισε την ίδρυση νέας Ιεράς Μητροπόλεως Σιγκαπούρης, την οποία απέκοψε από την Ιερά Μητρόπολη Χόνγκ-Κόνγκ, με δικαιοδοσία στις χώρες Ινδία, Ινδονησία, Μαλαισία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Μαλδίβων Νήσων, Μπαγκλαντέ, Νεπάλ, Μπουτάν και Σρι Λάνκα. Ο Αρχιμ. π. Νεκτάριος Τσίλης εξελέγη νέος Μητροπολίτης Χόνγκ-Κόνγκ και η Μητρόπολή του θα έχη δικαιοδοσία στις χώρες Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, Ταϊβάν, Φιλιππίνες Νήσους, Ταϋλάνδη, Λάος, Βιετνάμ, Καμπότζη και Μυανμάρ.

***

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, ερωτηθείς για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως «για την Τουρκία, προσφέρει μεγάλα οφέλη, ευρωπαϊκό διαβατήριο και κριτήριο, το ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει την έδρα του εδώ». Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός διατύπωσε -ίσως για πρώτη φορά- την άποψη ότι ο χαρακτηρισμός της οικουμενικότητας του Πατριαρχείου είναι εσωτερικό πρόβλημα του Χριστιανικού Ορθοδόξου κόσμου και «έως ότου να καταλήξουν στην επιλογή τους» η Τουρκία, όπως είπε, καταβάλει κάθε προσπάθεια και διευκόλλυνση (in.gr).

***

  • Η επισημοτέρα ώρα του Χριστιανού είναι η ώρα του Βαπτίσματος (καθ' ην γίνεται υιοθεσία υπό του Θεού).
  • Η ιεροτέρα στιγμή της ζωής του είναι η της θείας Κοινωνίας.
  • Η ευγενεστέρα ώρα του πιστού αγωνιστού είναι η του θανάτου, καθ' ην απολαμβάνει την μακαρίαν αιωνιότητα εν Χριστώ Ιησού».

Αυτή ήταν η τελευταία υποθήκη του αειμνήστου Καθηγητού Παναγιώτη Τρεμπέλα, την οποία έγραψε ιδιοχείρως λίγο πριν τον θάνατό του («Τόλμη»).

***

Την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στην Κένυα, εξαιτίας πολιτικών αναταραχών, χωρίς θρησκευτικό υπόβαθρο, περιέγραψε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Ορθόδοξος Κόσμος» ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος. Οι πέντε Ορθόδοξοι Κληρικοί της Κένυας κινδύνευσαν, εγκατέλειψαν τις περιουσίες του και μαζί με τις οικογένειες τους φιλοξενούνται σε άλλο χώρο. Οι άνθρωποι έχουν την ελπίδα τους στο Θεό και προσεύχονται καθημερινά για να επέλθη ειρήνη. Πρωταρχική ανάγκη υπάρχει αυτή την στιγμή για τρόφιμα.

***

Την έμπρακτη στήριξή τους σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, όπως αυτή των μεταναστών, δείχνουν οι υπεύθυνοι του Ι.Ν. Αγίου Αποστόλου Θωμά Άνω Κυψέλης. Κάθε εβδομάδα παραδίδονται μαθήματα ελληνικής γλώσσας σε αλλοδαπούς προκειμένου αυτοί με την γρήγορη εκμάθησή της να μπορέσουν να βρουν δουλειά και να ενταχθούν ομαλά στην ελληνική κοινωνία.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2491