Γράφτηκε στις .

Εἰδήσεις - Ιερεύς Σπυρίδων Καρναχωρίτης

Ιερεύς Σπυρίδων Καρναχωρίτης

Εκοιμήθη στις 14 Φεβρουαρίου ε.ε. σε ηλικία 88 ετών ο Ιερεύς Σπυρίδων Καρναχωρίτης. Ο π. Σπυρίδων καταγόταν από την Γαυρολίμνη του Δήμου Χάλκειας. Γονείς του ήταν ο Κωνσταντίνος και η Βασιλική Καρναχωρίτη.

Το έτος 1943 νυμφεύθηκε την καταγόμενη από το Μεσολόγγι Αγλαΐα Νικολοπούλου με την οποία απέκτησε πέντε παιδιά (Κωνσταντίνος, Χρήστος, Βασιλική, Γεωργία, Παρασκευή).

Αποφοίτησε από το παλαιού τύπου εξατάξιο Γυμνάσιο Ναυπάκτου το έτος 1940. Εντάχθηκε στο σώμα της Χωροφυλακής στο οποίο υπηρέτησε έως το έτος 1946. Ενεγράφη στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών και απεφοίτησε από αυτό το έτος 1948.

Χειροτονήθηκε Διάκονος στις 8 Μαρτίου 1952 και πρεσβύτερος στις 9 Μαΐου 1952 υπό του Μητροπολίτου Ναυπακτίας και Ευρυτανίας κυρού Χριστοφόρου και το ίδιο έτος διορίστηκε τακτικός Εφημέριος του Ιερού Ενοριακού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Γαυρολίμνης, απ' όπου και συνταξιοδοτήθηκε το έτος 1987 λόγω ασθενείας.

Η κηδεία του τελέσθηκε στην Ενορία του Γαυρολίμνης. Εξεφώνησε σύντομο λόγο ο Εφημέριος π. Ιωάννης Γιαννακόπουλος που τον υπηρετούσε στο Ιερό από παπαδάκι.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.


Με τους Εκπαιδευτικούς τους Αγρινίου

"Εκπαίδευση και Παιδεία" ήταν το θέμα της ομιλίας του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου κατά την "Εορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων", στο Αγρίνιο, στις 5 Φεβρουαρίου ε.ε., εξ αναβολής λόγω της εκδημίας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το 1ο Γραφείο Β /θμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας και η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων - Παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Αγρινίου. Παρέστησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, ο Δήμαρχος Αγρινίου, ο Προϊστάμενος του 1ου Γραφείου, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος της Π.Ε.Θ., Προϊστάμενοι και Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και πολλοί εκπαιδευτικοί. Κατά την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα εξής επί μέρους ενδιαφέροντα θέματα: –Οι τρεις Ιεράρχες εκφραστές της παιδείας μας. –Η διαφορά μεταξύ Παιδείας και εκπαίδευσης. –Πρότυπα και υποδείγματα παιδείας. –Πρόσωπο και κοινωνία. –Σχολαστικισμός. –Μεταφυσική. –Πως από τον διαφωτισμό φθάσαμε στον μεταμοντερνισμό. –Μυστικισμός. –Ανατολική παράδοση. –Η ελληνορθόδοξη παράδοση ως ένας θαυμαστός συνδυασμός μεταξύ των ρευμάτων που παρατηρήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και της αποκαλυπτικής θεολογίας, όπως εκφράσθηκε από τους Πατέρας του Δ αι., κυρίως τους Τρεις Ιεράρχες και τον άγιο Γρηγόριο Νύσσης. –Η επικαιρότητα του ελληνορθοδόξου προτύπου.

Στην Διακίδειο Σχολή Πατρών

Την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος ομίλησε στην Διακίδειο Σχολή Πατρών με θέμα «Η Εκκλησία στην Τουρκοκρατία». Η ομιλία του διαρθρωνόταν στις εξής επί μέρους ενότητες: –Τρεις τάσεις προ της πτώσεως της Κωνσταντινουπόλεως. –Η Εκκλησία κατά την Τουρκοκρατία. –Η Ελληνορθόδοξη Παιδεία στην Τουρκοκρατία. –Εκκλησία και Εθνεγερσία.

Ομιλίες Μητροπολίτου

Συνεχίζονται κάθε Δευτέρα απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως οι ομιλίες του Σεβ. Μητροπολίτου προς τους Χριστιανούς της Ναυπάκτου. Την περίοδο αυτή ο Σεβασμιώτατος αναλύει την διδασκαλία του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, τονίζοντας κυρίως τα νηπτικά της στοιχεία. Μετά τα Χριστούγεννα έχει κάνει ομιλίες-μαθήματα για την Εκκλησία, τα πάθη, τους λογισμούς, την νήψη, μέσα από τον θεραπευτικό λόγο του μεγάλου Ιεράρχου και Πατρός.

Ιερατική Σύναξη Φεβρουαρίου

Κατά την Ιερατική Σύναξη των Ιερέων της Ιεράς Μητροπόλεως για τον μήνα Φεβρουάριο έγινε αναφορά στο θέμα «Το Μυστήριο του Θανάτου στην Λατρεία της Εκκλησίας μας». Αυτό ήταν το θέμα του Συνεδρίου που είχε διοργανώσει η Ιερά Σύνοδος τον μήνα Νοέμβριο, και ο απεσταλμένος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Πρωτ. π. Θεμιστοκλής Τσιτσιρίκης, ενημέρωσε την Ιερατική Σύναξη για όσα ενδιαφέροντα ειπώθηκαν εκεί. Μετά την ενημερωτική εισήγηση έγινε συζήτηση, τέθηκαν πολλές ερωτήσεις και ο Σεβασμιώτατος προέκτεινε το θέμα σε πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές του, όπως: Η έξοδος της ψυχής από το σώμα, οι προθανάτιες εμπειρίες, τα τελώνια, η συζήτηση με τους συγγενείς των κεκοιμημένων, το περιεχόμενο και ο τρόπος εκφοράς των επικηδείων λόγων, τα μνημόσυνα και οι προσευχές για τους νεκρούς, η ευχή εις ψυχορραγούντα, η τελευταία εξομολόγηση και αν μπορεί να γίνη και από έναν απλό Ιερέα που δεν είναι Πνευματικός κ.α.

 

***

 

«…Ο Κύριος εις το Ευαγγέλιον μακαρίζει τους ειρηνοποιούς. Ευχόμεθα αι δύο χώραι να γίνουν έργω και λόγω μιμηταί του παραδείγματος της Νέας Ζηλανδίας, η οποία αποκαλεί το Υπουργείον της της Εθνικής Αμύνης «Υπουργείον Ειρήνης και Αφοπλισμού». Όχι Αμύνης αλλά Ειρήνης, όχι εξοπλισμών αλλά αφοπλισμού.Φίλτατε κύριε Πρόεδρε, Εντός ολίγων ωρών επιστρέφετε εις τα ίδια. Μη μας ξεχνάτε. Μην ξεχνάτε την πνευματικήν πρωτεύουσαν της Ρωμηοσύνης. Μην ξεχνάτε την πνευματικήν μήτραν του Γένους. Μη λησμονήτε τις ρίζες μας. Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και η περί αυτό Ομογένεια θέλουν να ζήσουν. Πρέπει να ζήσουν. Αντέχουν. Διότι αυτό είναι το ιστορικόν τους χρέος. "Αντέχει ο, τι έχει αγαπηθή". Να μας αγαπάτε! Ώρα σας καλή!». Λόγοι του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στην Κωνσταντινούπολη.

 

***

 

«Για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας η παρουσία αυτών των οικουμενικών συμβόλων (Οικουμενικό Πατριαρχείο, Μεγάλη του Γένους Σχολή) στο έδαφός της, μπορεί να αποτελέση ένα ισχυρότατο πλεονέκτημα. Ισχυρό πλεονέκτημα αποτελείτε άλλωστε όλοι εσείς». Λόγοι του Πρωθυπουργού της Ελλάδος προς τους Ρωμηούς της Πόλης.

 

***

 

«Χριστιανοί ορθόδοξοι Κορεάτες υπήρχαν άπό το 1900, οπότε ξεκίνησε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Κορέας, από τον π. Ανδρέα Χαλκιόπουλο, που ήταν στο ελληνικό εκστρατευτικό σώμα. Οι περισσότεροι όμως είχαν σκορπίσει. Ο αριθμός ήταν πολύ περιορισμένος. Με τη χάρη του Θεού και με τις προσπάθειες των εκεί ιερέων μας και πολλών συνεργατών, καθώς και με την υλική, πνευματική και ηθική βοήθεια άπό την Ελλάδα συνεχώς βαπτίζονται και νέοι αλλά και ολόκληρες οικογένειες. Είναι χαρακτηριστική άλλωστε, η ομαδική βάπτιση στο Ιντσόν, τον περασμένο Δεκέμβριο, την Κυριακή προ των Χριστουγέννων, που βαπτίστηκαν ο παππούς, η γιαγιά, τα παιδιά τους... μέχρι και το δισέγγονο. Οι πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κορέας, η οποία από το 1955 υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ανέρχονται στους τρεις χιλιάδες. Είναι λίγοι, σε σύγκριση με τον πληθυσμό, που μόνο στην Νότιο Κορέα ζουν 50 εκατομμύρια άνθρωποι» (Από συνέντευξη του Μητροπολίτη Κορέας κ. Σωτηρίου στην εφημερίδα «Ορθόδοξος Κόσμος»).

 

***

 

Την φροντίδα 380 τσιγγανόπουλων που ζουν σε άθλιες συνθήκες στην περιοχή του Δενδροποτάμου της Θεσσαλονίκης έχει αναλάβει ένας Ιερέας, ο π. Αθηναγόρας, με μια ομάδα εθελοντών και την στήριξη του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Ο ίδιος με την ομάδα των εθελοντών αναλαμβάνει να ξυπνάη και να ετοιμάζη κάθε πρωί 60 παιδιά, μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, να φροντίζη για την μεταφορά τους στο σχολείο, το μεσημεριανό τους συσσίτιο και την επιστροφή τους στο σχολείο, όπου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς φορείς της περιοχής γίνονται μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας. Πέρα από τα 60 αυτά παιδιά, 320 ακόμα τσιγγανόπουλα βρίσκουν θαλπωρή στην συγκεκριμένη Ενορία. Οι περισσότεροι από τους γονείς των παιδιών αυτών είναι είτε στην φυλακή, είτε ναρκομανείς, είτε χρόνια αλκοολικοί, είτε αντιμετωπίζουν μεγάλα ψυχολογικά προβλήματα ("Ορθ. Κόσμος").

ΕΙΔΗΣΕΙΣ