Skip to main content

«Η ενορία Αγίου Δημητρίου Αστορίας, εν τω σταδίω της Εκκλησίας εν Αμερική»

Οι Έλληνες πάντα αισθάνονταν πολίτες του κόσμου. Πάντοτε ζούσαν και δημιουργούσαν σε κάθε μέρος της γης. Στις μέρες μας υπάρχουν περίπου 4 εκατομμύρια Έλληνες, που δεν ζουν στην Ελλάδα.

«Η ενορία Αγίου Δημητρίου Αστορίας, εν τω σταδίω της Εκκλησίας εν Αμερική»Μια από τις δραστήριες ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού είναι αυτή της ενορίας του Αγίου Δημητρίου της Αστόριας στην Νέα Υόρκη, την ιστορία της οποίας μαθαίνουμε από ένα βιβλίο που εξέδωσε πρόσφατα ο π. Ιωάννης Αντωνόπουλος, ο Ιερέας της κοινότητας από το 1967, ο οποίος είναι Ναυπάκτιος, γεννημένος στο χωριό Καστανέα Ναυπακτίας.

Όπως αναφέρει ο π. Ιωάννης, μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και καθώς αναπτυσσόταν η περιοχή της Αστόρια, κατοικήθηκε ως επί το πλείστον από Έλληνες και από Ιταλούς. Στις δεκαετίες του 70 και του 80 ο μισός πληθυσμός της ήταν Έλληνες. Εκεί δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη Ορθόδοξη ενορία εκτός Ελλάδος και εκεί ίδρυσε την έδρα της η Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Αναφέρει πολλές λεπτομέρειες από τους αγώνες των ομογενών μας για καταξίωση και προκοπή σε έναν μακρινό τόπο και από τις προσπάθειές τους για να διατηρήσουν την παράδοση τους. Σήμερα η κοινότητα παραμένει ένας κύριος παράγοντας για τον Ελληνισμό της διασποράς με τον π. Ιωάννη Εφημέριό της.

Χ.Α.Μ.

  • Προβολές: 2713