Skip to main content

Βιβλιοπαρουσίαση: Παλαιόν όφλημα

Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

Παλαιόν όφλημαΜε τίτλο Παλαιόν όφλημα και υπότιτλο Μια προσωπική μαρτυρία για τον αείμνηστο Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρό Σεβαστιανό κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου. Είναι μια εξόφληση παλαιάς υποχρέωσης, μια κατάθεση προσωπικής μαρτυρίας για μια μεγάλη μορφή της Εκκλησίας και της Πατρίδος.

Παρουσιάζεται η πολυκύμαντη ζωή ενός σπάνιου Ιεράρχη με απέραντη αγάπη για τον Θεό, την Εκκλησία και τον άνθρωπο. Ο βίος του Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού είναι γνωστός όχι μόνον στο Πανελλήνιο, αλλά και εκτός Ελλάδος για τους αγώνες του υπέρ των δικαιωμάτων και της ελευθερίας των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Μελετώντας μάλιστα το βιβλίο και γνωρίζοντας τον τρόπο ζωής του μακαριστού Σεβαστιανού, τον δρόμο της θυσίας και της εκδαπάνησης, κατανοούμε καλύτερα τους αγώνες του αυτούς. Θα κατανοήσουμε ότι η αγάπη του για τους πονεμένους αδελφούς, την οποία ομολόγησε «ενώπιον Εθνών και Βασιλέων», ήταν απόρροια της αγάπης του στα μέλη της Εκκλησίας που υπέφερε.

Με την μελέτη του βιβλίου θα διαπιστώση ο αναγνώστης ότι η μορφή του μακαριστού Σεβαστιανού κατέχει κεντρική θέση στην ζωή του συγγραφέα αφού υπήρξε ο Πνευματικός Πατέρας των μαθητικών και φοιτητικών του χρόνων.

Σκιαγραφείται η αγνή ιερατική μορφή του και η προσωπικότητά του. Καταγράφονται αυθεντικά διάφορα περιστατικά από την στενή επικοινωνία που είχε ο συγγραφέας μαζί του.

Στις ιδιόχειρες επιστολές του προς τον συγγραφέα διακρίνεται η έντονη πνευματικότητα και αποκαλύπτονται κρυφές πτυχές της εσωτερικής ζωής του Επισκόπου.

Ειλικρινής στο έπακρον, ιεροπρεπής, λιτός και ευγενής στους τρόπους. Πηγαία ευγένεια που αναδύεται από την ταπείνωση και την ανυπόκριτη αγάπη. Κοσμημένος με την ευαγγελική ευθύτητα χωρίς ψεύδος η δόλο γινόταν πηγή χαράς και αναπαύσεως για το περιβάλλον του.

Θαυμάζει κανείς τον ταπεινό Ιεράρχη, τον πύρινο λειτουργό, που είχε φόβο Θεού, βαθειά προσήλωση στις παραδόσεις της Εκκλησίας, που διακρινόταν από το πνεύμα της αρχοντικής αγάπης και της ελευθερίας. Η μεγάλη του αγάπη προς την Μητέρα Εκκλησία, τον Θεό και τον άνθρωπο τον έθετε μακρυά από σκοπιμότητες και χρησιμοθηρικές επιδιώξεις.

Παλαιόν όφλημα, Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρός ΣεβαστιανόςΣτα κηρύγματά του αυθόρμητος, ορμητικός πολλές φορές, αγωνιστικός και ενθουσιώδης με ρητορικό χάρισμα. Ο λόγος του, ως Ιεροκήρυκας και ως Μητροπολίτης, δυνατός με παρρησία και σεμνότητα, μεστός, διεισδυτικός και μελίρρυτος.

Στο κεφάλαιο που γίνεται αναφορά στην Διαθήκη του θα διακρίνη ο αναγνώστης, πρωτίστως, την αρετή της ευγνωμοσύνης, που τον διακατείχε σε όλη του την ζωή, την συγχωρητικότητα και την αγάπη, την αυτομεμψία, την ξενιτεία και την ακτημοσύνη.

Αν και στην εποχή που ζούμε λέγωνται και γράφωνται πολλά για τους Αρχιερείς και την Εκκλησία, στο παρόν βιβλίο βλέπουμε ότι ο Θεός διαχρονικά στηρίζει την Εκκλησία Του με την παρουσία εκλεκτών Αρχιερέων.

Πραγματικά, μελετώντας το Παλαιόν όφλημα θα γνωρίσουμε έναν μεγάλο χαρισματούχο ηγέτη, έναν φλογερό υπηρέτη του Χριστού, έναν ιεραπόστολο και εθναπόστολο, με ευαισθησία και αξιοπρεπή αγωνιστικότητα, έναν άνθρωπο της θυσίας, της αγάπης, της υπομονής και της δικαιοσύνης, αρετές τις οποίες δεν δίδασκε απλώς με τα λόγια, αλλά και με το ζωντανό του παράδειγμα.–

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

  • Προβολές: 2728