Skip to main content

Η ευεργεσία των συγκρούσεων

Την Κυριακή 11 Μαΐου 2008, στην αίθουσα του Ενοριακού Κέντρου του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκε η μεταπασχαλινή εκδήλωση του Συνδέσμου Αγάπης της Ενορίας, η οποία περιελάμβανε ομιλία του Πρωτοπρεσβ. π. Αδαμαντίου Αυγουστίδη, ψυχιάτρου και καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η ευεργεσία των συγκρούσεων».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος και παραβρέθηκαν ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος και Προϊστάμενος του Ναού Πρωτ. Αθανάσιος Λαουρδέκης, ο Ιεροκήρυκας Αρχιμ. Καλλίνικος Γεωργάτος, Ιερείς, Εκκλησιαστικοί Επίτροποι, μέλη των Συνδέσμων Αγάπης και πλήθος κόσμου, που γέμισαν την αίθουσα.

Μετά από σύντομο πρόλογο του π. Θωμά Βαμβίνη, επόπτη του Συνδέσμου και ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα του ομιλητή από την κ. Μαρία Κουτούση-Σύψα, γραμματέως του Συνδέσμου, τον λόγο πήρε ο π. Αδαμάντιος ο οποίος ευχαρίστησε για την πρόσκληση που του έγινε, τονίζοντας ότι είναι πολύ τιμητικό γι’ αυτόν να είναι ομιλητής σε μια Μητρόπολη που ποιμαίνεται από την θεολογική προσωπικότητα του Σεβασμιωτάτου κ. Ιεροθέου.

Αναπτύσσοντας το θέμα του αναφέρθηκε στην αντιφατικότητα του τίτλου και τον προβληματισμό που αυτός δημιουργεί. Τόνισε ότι οι συγκρούσεις μεταξύ ανθρώπων και ιδεών στην οικογένεια, στην κοινωνία, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο είναι μια πραγματικότητα του μεταπτωτικού ανθρώπου. Είναι αναγκαστικές καταστάσεις, που οδηγούν στο ξεκαθάρισμα του γνήσιου και αληθινού από το επιτηδευμένο και το πλαστό. Έτσι τα παιδιά συγκρούονται με τους γονείς τους δοκιμάζοντας την γνησιότητα των αξιών, με τις οποίες γαλουχήθηκαν στο οικογενειακό περιβάλλον «εξ απαλών ονύχων».

Το ίδιο συμβαίνει και στις συγκρούσεις των ανδρογύνων, αλλά και στις συγκρούσεις της ψυχής του ανθρώπου της μέσης ηλικίας, οπότε δοκιμάζονται οι σχέσεις, οι αξίες, τα όνειρα με τα οποία ξεκίνησε κανείς την ζωή του και γίνεται έτσι επανεκτίμηση και επαναπροσδιορισμός στόχων κάτω από την επίδραση νέων δεδομένων.

Οι συγκρούσεις αυτές, τόνισε ο π. Αδαμάντιος, είναι αναπόφευκτες και οδυνηρές, αν όμως λειτουργήσουν σωστά, αν υπάρχει, δηλαδή, σωστή διαχείριση των κρίσεων που δημιουργούν, τότε αποβαίνουν ευεργετικές, γιατί βοηθούν τον άνθρωπο να ωριμάση ψυχικά.

Ο λόγος του π. Αδαμαντίου ήταν πολύ περιεκτικός και παραστατικός, εμπλουτισμένος με παραδείγματα από την καθημερινότητα και την Αγία Γραφή, με συχνές αναφορές στον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Μετά το τέλος της ομιλίας έγιναν ερωτήσεις και δόθηκε η ευκαιρία να φωτιστούν διάφορα σημεία και άλλες παράμετροι του θέματος.

Ακολούθως πήρε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο Αγάπης για την όλη εκδήλωση και τον π. Αδαμάντιο για την ομιλία του, αναφέρθηκε στην εκτίμηση που έχει στο πρόσωπό του, η οποία προέρχεται από την γνωριμία τους από παλιά και τόνισε ότι και ο π. Αδαμάντιος είναι «προϊόν συγκρούσεων», γιατί συνδύασε στην ζωή του αντιφατικά εν πολλοίς πράγματα, όπως την πατερική θεολογία με την ψυχιατρική, την ιατρική με την ποιμαντική, την επιστήμη με την Αγία Τράπεζα και τα μυστήρια της Εκκλησίας.

Γενικά ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία, που άρεσε πολύ σε όλους, γιατί άγγιξε καταστάσεις που όλοι βιώνουμε καθημερινά.

Η όλη εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που προσέφεραν οι κυρίες του Συνδέσμου Αγάπης.

Χρ.Κ-Σ.

  • Προβολές: 2501