Γράφτηκε στις .

Ενθρόνιση Γεροντισσών

Με εξουσιοδότηση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας κ. Ιερωνύμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος τέλεσε τις ενθρονίσεις των νέων Γεροντισσών στις Ιερές Μονές της Μητροπόλεως Θηβών Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας) και Αγίας Παρασκευής.

Ενθρόνιση ΓεροντισσώνΤην Τρίτη 15 Απριλίου μετά την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου, έγινε η ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Γενεθλίου Θεοτόκου Σιλουανής Μοναχής, η οποία εξελέγη μετά την προς Κύριον εκδημία της μακαριστής Γερόντισσας Φωτεινής.

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του αναφέρθηκε στις δύο προηγούμενες Γερόντισσες, τις αείμνηστες Μακρίνα και Φωτεινή, μίλησε για την ατμόσφαιρα της χαρμολύπης της παρούσης ζωής, την σταυροαναστάσιμη χριστιανική ζωή και την εκκλησιαστική σύνοδο ουρανού και γης, αγγέλων και ανθρώπων, ζώντων και κεκοιμημένων, που είναι η θεία Λειτουργία. Στην νέα Ηγουμένη σύστησε να έχη ορθόδοξο μοναχικό φρόνημα, να αποφεύγη το κοσμικό φρόνημα, την δοξομανία και την αυτόγνωμη πρωτοτυπία, και να ακολουθή την αγία ορθόδοξη εκκλησιαστική παράδοση. Τέλος, αναφέρθηκε στις πνευματικές ρίζες της και την γνωριμία της με τον Γέροντα Σωφρόνιο, και της ευχήθηκε για την νέα της υπευθυνότητα.

Την επομένη, Τετάρτη 16 Απριλίου, εορτή των αγίων Μαρτύρων Αγάπης, Ειρήνης, Χιονίας, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την ενθρόνιση της νέας Ηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής Λεβαδείας Αγάθης Μοναχής, η οποία εξελέγη μετά την προς Κύριον εκδημία της μακαριστής Γερόντισσας Αγάπης. Η ενθρόνιση έγινε στο τέλος της Προηγιασμένης θείας Λειτουργίας που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος μίλησε στο Καθολικό και αργότερα στην Τραπεζαρία της Ιεράς Μονής, ύστερα από παρότρυνση του π. Γεωργίου Μαντζουράνη, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίου Λουκά. Ο Σεβασμιώτατος μετέφερε τις ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου και μίλησε για την θεολογία, την σχέση ψυχής και σώματος, την θεία Κοινωνία και το Όνομα του Χριστού, την γνώση του Θεού, την θεραπεία, την χριστιανική και μοναχική ζωή, την υπακοή και την προσευχή που τρέφουν τους μοναχούς κλπ. Τέλος έδωσε πολλές ευχές στην «νέα Γερόντισσα με την παλαιά Παράδοση». Και οι Μοναχές ξενάγησαν τον Σεβασμιώτατο στην Ιερά Μονή και του διηγήθηκαν για την αείμνηστη Γερόντισσα Αγάπη και την πνευματική και ιστορική πορεία της Μονής.

Και στα δύο Μοναστήρια, μετά τις ενθρονίσεις, ο Σεβασμιώτατος, οι Ιερείς, οι Μοναχές και οι προσκυνητές τέλεσαν το τρισάγιο τους τάφους των κεκοιμημένων αειμνήστων Γεροντισσών.

Ενθρόνιση ΓεροντισσώνΉταν όντως ένα ευλογημένο διήμερο, μέσα στην ατμόσφαιρα της χαρμολύπης, όπως ανέφερε και ο Σεβασμιώτατος, του Σταυρού και της Αναστάσεως.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να έχουμε και άλλες ενθρονίσεις, δηλαδή να δημιουργούνται συνέχεια νέες Αδελφότητες Μοναχών που θα δοξάζουν και θα υμνούν τον Θεό.