Γράφτηκε στις .

Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιὀτυπα

Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο π. Αρσενίου Κομπούγια

Το Σάββατο 10 Μαΐου τελέσθηκε στο Ιερό Ησυχαστήριο Παναγίας Γοργοεπηκόου το Τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο του αειμνήστου π. Αρσενίου Κομπούγια. Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέλυσε τον στίχο «η φιλοπράγμων δεξιά, την ζωοπάροχόν σου πλευράν» και εν συνεχεία αναφέρθηκε στον αείμνηστο Γέροντα. Στην θεία Λειτουργία συμμετείχε και ο αγιορείτης Ιερομ. π. Θεοφάνης, που κατάγεται από την Κάτω Χώρα.

Στα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Γόρτυνος Ιερεμία

Την Τετάρτη 30 Απριλίου ε.ε. ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε τον εορτάζοντα Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία για να του ευχηθή. Οι δύο Ιεράρχες τέλεσαν τον Εσπερινό της εορτής στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μπούρα Φαλαισίας. Η εσπερινή Ακολουθία, στην οποία συμμετείχαν ορισμένοι Ιερείς και οι μοναχές της Ιεράς Μονής, με επικεφαλής την Ηγουμένη μ. Θεολογία, ήταν μια πνευματική πανδαισία, με τους αναστάσιμους ύμνους και με τους λόγους των δύο Ιεραρχών και στον Ιερό Ναό και αργότερα στο Αρχονταρίκι. Το μοναστικό περιβάλλον, η κατανυκτική εσπέρια ακολουθία, οι ερωτήσεις των μοναχών και η αγάπη του κ. Ιερεμίου έδωσαν την δυνατότητα στον Σεβασμιώτατο κ. Ιερόθεο να αναφερθή σε πολλά ζητήματα πνευματικής ζωής και να θυμηθή λόγους και περιστατικά από τις μεγάλες ασκητικές μορφές που γνώρισε.

«Ο Ορθόδοξος Μοναχισμός σήμερα»

Μοναστικό Συνέδριο στην Ιερά Μητρόπολη Εδέσσης

Το Σάββατο 17 Μαΐου στο Ιερό Ησυχαστήριο του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Κουφαλίων πραγματοποιήθηκε το Μοναστικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας με γενικό θέμα «Ο Ορθόδοξος Μοναχισμός σήμερα».

Το πρωΐ τελέσθηκε Αρχιερατική θεία Λειτουργία στο Καθολικό του Ησυχαστηρίου, κατά την οποία συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Καστορίας κ. Σεραφείμ και Ζιχνών κ. Ιερόθεος, ενώ τον λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας.

Η Ημερίδα άρχισε με τους χαιρετισμούς του οικείου Ποιμενάρχου κ. Ιωήλ και της Ηγουμένης μ. Ξένης. Περιελάμβανε δύο Συνεδρίες. Στην πρώτη Πρόεδρος ήταν ο Σεβασμιώτατος κ. Ιωήλ και εισηγητές ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος με θέμα: «Το μήνυμα του Ορθοδόξου Μοναχισμού σήμερα», ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιωαννίκιος Κοτσώνης Ηγούμενος της Ι. Μονής Μεταμορφώσεως Σοχού, με θέμα: «Λογισμοί για τον σύγχρονο Μοναχισμό», και η Οσιολ. Μοναχή Θεολογία, Ηγουμένη της Ι. Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μικροκάστρου με θέμα: «Μοναχισμός και ιεραποστολή σήμερα». Στην δεύτερη Συνεδρία Πρόεδρος ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ και εισηγητές ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Μάξιμος Κυρίτσης Ηγούμενος της Ι.Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω με θέμα: «Ο Μοναχισμός κατά τον πατέρα Σωφρόνιο», ο Πανοσ. Αρχιμ. Δαμασκηνός Ζαχαράκης Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγάθωνος Φθιώτιδος με θέμα «Αναμνήσεις από τον γέροντα Βησσαρίωνα Αγαθωνίτη» και ο Οσιολ. Μοναχός π. Μωϋσής Αγιορείτης με θέμα: «Το Άγιον Όρος και η αγιότητα σήμερα».

Στο Συνέδριο, το οποίο διεξήχθη σε πολύ καλή ατμόσφαιρα, με τις πνευματικές εισηγήσεις και την φιλοξενία της τοπικής Εκκλησίας και του Ησυχαστηρίου, παρακολούθησαν επίσης οι Σεβ. Μητροπολίτες Φλωρίνης κ. Θεόκλητος και Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, και οι Μοναχοί και Μοναχές της Ιεράς Μητροπόλεως καθώς και πολλοί φιλομόναχοι λαϊκοί.

Την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου ευελπιστούμε να δημοσιεύσουμε σε επόμενο τεύχος της Ε.Π.

Κατασκηνωτικές δραστηριότηρες Ιεράς Μητροπόλεως Καλοκαίρι 2008

Εφέτος οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Καλούνται οι νέοι και τα παιδιά να συμμετάσχουν σε αυτή την θερινή νεανική, δημιουργική και κοινωνική δραστηριότητα με την φροντίδα, την μέριμνα και υπό την σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως.

Οι εγγραφές θα γίνονται στις Ενορίες και στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως (τηλ. 26340 22980 – 23258, fax 2634027665).


Οι Επιτάφιοι της Ναυπάκτου

Οι Επιτάφιοι της ΝαυπάκτουΜε περισσή, όπως πάντα, τέχνη και με μεράκι εστόλισαν και περιποιήθηκαν τους Επιταφίους τους οι Ενορίες της Ναυπάκτου και των περιχώρων. Άλλους τους κάλυψαν πλήρως με λουλούδια, σε άλλους ετόνισαν το περίτεχνο σκάλισμά τους, άλλοι ήταν περιτριγυρισμένοι από τις «μυροφόρες», άλλοι –στις μεγαλύτερες Ενορίες– δεν έμειναν στιγμή χωρίς προσκυνητές. Δεν είναι λίγοι οι Χριστιανοί που επισκέπτονται πολλές Ενορίες για να προσκυνήσουν όλους τους Επιταφίους, ίσως και για να κάνουν διάφορες συγκρίσεις. Η Ε.Π. παραθέτει φωτογραφίες από ορισμένους επιταφίους που μας απέστειλαν αναγνώστες μας.

Αναμετάδοση Ακολουθιών από την Τηλεόραση «Lepanto»

Ο τοπικός Τηλεοπτικός Σταθμός «Lepanto» αναμετάδωσε τις ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Η λήψη γινόταν από μία κάμερα, με διακριτικό τρόπο, χωρίς βοηθητικούς φωτισμούς και άλλες διασπάσεις. Ήταν μία προσφορά για όσους Χριστιανούς δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στις ιερές αυτές Ακολουθίες.

Λήξη Κατηχητικών Συνάξεων

Λήξη Κατηχητικών ΣυνάξεωνΤην Κυριακή 18 Μαΐου, το απόγευμα, στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στο Αντίρριο πραγματοποιήθηκε η λήξη των Κατηχητικών Συνάξεων της Ναυπάκτου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε προσευχή, τραγούδια, προβολή, διαγωνισμούς γνώσεων, πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, παιχνίδια και στο τέλος ο Σεβασμιώτατος τους απηύθυνε πατρικό λόγο, έδωσε τις ευχές και τις ευλογίες του στα παιδιά και τους μοίρασε τα αναμνηστικά, αρχίζοντας από τα διπλώματα για τα παιδιά που παρακολούθησαν τα μαθήματα αρχαίων ελληνικών μέσα από κείμενα της Αγίας Γραφής που πραγματοποιούνται κάθε χρονιά στην Ενορία Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου από την φιλόλογο Χριστίνα Καρανικόλα. Η αναμνηστική φωτογραφία τραβήχθηκε ανάμεσα στα πεύκα με φόντο τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονος.

 Θεία Λειτουργία για τους υποψηφίους

Την Πέμπτη 15 Μαΐου ε.ε. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου τελέσθηκε θεία Λειτουργία για τους διαγωνιζομένους στις Πανελλαδικές Εισαγωγικές Εξετάσεις. Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας ανέλυσε το αποστολικό χωρίο από το ανάγνωσμα της ημέρας «άραγε γιγνώσκεις α αναγινώσκεις;» (Πραξ. η , 30), και υπεγράμμισε την ανάγκη συγκέντρωσης του νου των μαθητών στα μαθήματά τους και της εμβάνθυνσης στο νόημα των μαθημάτων, κάτι που θα τους δώση την δυνατότητα μιας αδιάκοπης και συνεχούς παιδείας εφ' όρου ζωής. Τους ευχήθηκε και τους έδωσε πολλές χρήσιμες πρακτικές συμβουλές για τις εξετάσεις και τους μοίρασε από ένα στυλό και μια διπλή εικόνα για ευλογία. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, κατά την οποία κοινώνησαν αρκετοί μαθητές και μαθήτριες, παρετέθη δεξίωση-πρωϊνό που είχαν ετοιμάσει οι κυρίες του Συνδέσμου Αγάπης του Ναού σε όλους τους υποψηφίους και τους Καθηγητές τους στην Αίθουσα του Ιερού Ναού, που γέμισε από μαθητές και νεανικές φωνές.

Επίσκεψη Μαθητών Ειδικού Σχολείου

Επίσκεψη Μαθητών Ειδικού ΣχολείουΤην Μεγάλη Τετάρτη, 23 Απριλίου ε.ε., επισκέφθηκαν τον Σεβασμιώτατο οι μαθητές του Ειδικού Σχολείου Ναυπάκτου με τους Εκπαιδευτικούς τους, για να λάβουν τις ευχές του για την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Η επίσκεψη των παιδιών δεν ήταν απλώς εθιμοτυπική, αλλά στηρίζεται στην αμοιβαία αγάπη που τρέφει ο Σεβασμιώτατος για τα παιδιά αυτά και τα παιδιά για τον Μητροπολίτη. Άλλωστε τόσο η απλότητα των παιδιών, όσο και η φροντίδα και η αγάπη των γονέων και η γνώση των εκπαιδευτικών τους τα κάνουν να είναι αγαπητικά και πρόσχαρα. Ο Μητροπολίτης τους μίλησε, τους έδωσε ευλογίες και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

 

 

Εκκλησιασμός Σχολείων

Κατά την φετεινή σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκαν οι προβλεπόμενοι εκκλησιασμοί των σχολείων στις Ενορίες της Μητροπόλεως. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εκκλησιασμοί γίνονταν με προσυνεννόηση με τους Εφημερίους και την Ιερά Μητρόπολη, ώστε να ετοιμασθή κάποια κατάλληλη ομιλία για τους μαθητές, να εκκλησιασθούν κατά τμήματα, οι μαθητές να ετοιμασθούν για να κοινωνήσουν, να διαβάσουν το «Πιστεύω» κλπ. Σε μερικές Ενορίες όπου υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ Εφημερίου και Εκπαιδευτικών τα παιδιά εκκλησιάζονταν κάθε μήνα. Για τους εκκλησιασμούς των Δημοτικών Σχολείων της Ναυπάκτου πολύ βοηθά το Παρεκκλήσιο του Αγίου Στεφάνου, το οποίο βρίσκεται δίπλα στα Σχολεία και ανακαινίσθηκε εξωτερικά και εσωτερικά από την Ενορία του Αγίου Δημητρίου.

Συνέντευξη για την δορυφορική ΝΕΤ

Συνέντευξη για την δορυφορική ΝΕΤΕν όψει των Εορτών του Πάσχα ο Σεβασμιώτατος παρεχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Χατζή, η οποία μεταδόθηκε την Μεγάλη Τετάρτη σε παγκόσμια κάλυψη από την δορυφορική ΝΕΤ και είχαν την δυνατότητα να την παρακολουθήσουν και οι απόδημοι Ναυπάκτιοι και γενικότερα οι Έλληνες του εξωτερικού. Η συνέντευξη άγγιξε πολλά θέματα, κυρίως όμως ο Σεβασμιώτατος μίλησε με τον δικό του τρόπο και με ανανεωτικό θεολογικό λόγο για το βαθύτερο νόημα της Μεγάλης Εβδομάδος και την απήχηση των εορτών αυτών στις καρδιές και την ζωή των ανθρώπων.

Στην Παναγία Τρυπητή Αιγίου

Την Παρασκευή της Διακαινισίμου, εορτή της Ζωοδόχου Πηγής πανηγύρισε το ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Τρυπητής στο Αίγιο. Στην πανήγυρη συμμετείχε, με πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου, και ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ο οποίος προεξήρχε της θείας Λειτουργίας και κήρυξε τον θείο λόγο στην πλατεία του Αιγίου.

Ο Σεβασμιώτατος στην Κύπρο

Το τριήμερο από 5 έως 7 Μαΐου ε. ε., ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε την Κύπρο, προσκεκλημένος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου του Β καί εκφώνησε τρεις ομιλίες με θέμα «Δόγμα και ήθος», στα πλαίσια Θεολογικού Σεμιναρίου. Εκτενέστερη αναφορά θα δημοσιεύσουμε στο επόμενο τεύχος, λόγω ελλείψεως χώρου.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ