Skip to main content

Εἰδήσεις Ἰουνίου 2008

Μνήμη Απελευθέρωσης-Αίθουσα Γιάννη Βαρδακουλά

Την 18η Απριλίου είναι η επέτειος της απελευθέρωσης της Ναυπάκτου από τους Τούρκους, ενός γεγονότος με μεγάλη σημασία για την ιστορία της Ελλάδος, αφού καθόρισε τα σύνορα του Νεοελληνικού Κρατιδίου στην Γραμμή Άρτας - Λαμίας. Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου «Γιάννης Βλαχογιάννης» τίμησε την ημέρα με εκδήλωση που διοργάνωσε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Η εκδήλωση περιελάμβανε την παρουσίαση με ψηφιακά εποπτικά μέσα (DVD) της εργασίας των μαθητών με θέμα την Απελευθέρωση καθώς και την τελετή ονοματοδοσίας της Αίθουσας Εκδηλώσεων του Σχολείου σε Αίθουσα «Γιάννης Βαρδακουλάς». Ο Διευθυντής του Σχολείου κ. Θωμάς Παναγιωτόπουλος μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

«Υποχρέωση του σχολείου, ως κοινωνικού θεσμού, είναι να καλλιεργή μεταξύ των άλλων την ιστορική συνείδηση και να διαπλάθη ελεύθερους πολίτες. Ν ?ντιστέκεται σ' όλους εκείνους που με δόλιους τρόπους επιζητούν την αλλοίωση των αξιών που μας κράτησαν όρθιους ως Έλληνες χιλιάδες χρόνια τώρα. Αξίες όπως η θρησκεία, η γλώσσα, ο πολιτισμός. Και τούτο το κάνουμε σε πρακτικό επίπεδο με το να δίνουμε σημασία στην ιστορία μας, αρχίζοντας απ' την τοπική ιστορία».

Η ονομασία της Αιθούσης Εκδηλώσεων του Σχολείου σε Αίθουσα «Γιάννη Βαρδακουλά» δεν ήταν άσχετη από την ημέρα, αφού ο αείμνηστος κυρ-Γιάννης, ανάμεσα στις άλλες προσφορές του στην πόλη, ανέδειξε και πρόβαλε την σημασία της Απελευθέρωσης της Ναυπάκτου.

 

Κατασκηνωτικές δραστηριότηρες Ιεράς Μητροπόλεως Καλοκαίρι 2008

Εφέτος οι Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

  • Περίοδος Κοριτσιών: Δευτέρα 7 – Παρασκευή18 Ιουλίου
  • Περίοδος Αγοριών: Παρασκευή 18 – Τετάρτη 30 Ιουλίου
  • Ημερίδα Φοιτητών-Αποφοίτων: Πέμπτη 31 Ιουλίου

Καλούνται οι νέοι και τα παιδιά να συμμετάσχουν σε αυτή την θερινή νεανική, δημιουργική και κοινωνική δραστηριότητα με την φροντίδα, την μέριμνα και υπό την σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως.

Οι εγγραφές θα γίνονται στις Ενορίες και στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως (τηλ. 26340 22980 – 23258, fax 2634027665).

***

Την Ορθόδοξη Πατριαρχική Σχολή «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ » της Ναϊρόμπη στην Κένυα βράβευσε την φετινή χρονιά το «Διεθνές Ίδρυμα για την ενότητα των Ορθοδόξων Χριστιανικών Κρατών», το οποίο κάθε έτος βραβεύει προσωπικότητες, εκκλησιαστικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα για την προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο. Σήμερα την διοίκηση της Σχολής ασκεί ο Σεβ. Μητροπολίτης Κένυας κ. Μακάριος. Οι σπουδαστές της Σχολής προέρχονται εκτός της Κένυας και από άλλες χώρες της Αφρικής και παράλληλα με την θεολογική κατάρτιση αποκτούν γνώση της λειτουργικής παραδόσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας θεωρητική αλλά και πρακτική.

***

Ορφανοτροφείο της Ορθόδοξης Ιεραποστολής λειτουργεί στα περίχωρα της Καλκούτας της Ινδίας με πλούσια φιλανθρωπική δράση. Φιλοξενεί εκατόν τριάντα κορίτσια κάθε ηλικίας που το καθένα κουβαλά και μια θλιβερή ιστορία. Ζουν και σπουδάζουν στον χώρο αυτό με απόλυτο σεβασμό στην κοινωνική και θρησκευτική τους παράδοση χωρίς να νοιώθουν ξένα προς τα έθιμα και τις συνήθειές τους. Εκτός των 130 παιδιών του Ορφανοτροφείου προσφέρονται ακόμη τρόφιμα σε 2.000 άπορες οικογένειες πρωινό συσσίτιο σε 250 και πλέον υποσιτισμένα παιδιά ενώ λειτουργούν ακόμη οκτώ ιατρεία και οδοντιατρεία σε χωριά της νότιας Καλκούτας.

***

Το 3ο Γυμνάσιο Ναυπάκτου παρουσίασε στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα τον προηγούμενο μήνα μια πρωτότυπη και πολύ ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση με τίτλο «Το αγόρι με την βαλίτσα» και θέμα την προσφυγιά. Οι μαθητές του Σχολείου απέδωσαν συγκινητικά τους δύσκολους ρόλους τους με τους μακρείς διαλόγους και τα εναλασσόμενα σκηνικά και κατάφεραν να μεταφέρουν στους θεατές το δράμα των προσφύγων, να πραγματοποιήσουν τον σκοπό της παράστασης που συμπυκνωνόταν στους στίχους «αν η προσφυγιά μπήκε στην τέχνη, καιρός να μπη και στην καρδιά μας». Συγχαρητήρια στους παράγοντες της πρωτότυπης παράστασης, στον Διευθυντή του Σχολείου κ. Πέτρο Πιτσιάκκα και τους συναδέλφους του, κυρίως δε στις Καθηγήτριες Άντα Ντάλλα και Ελένη Αδαμοπούλου, και σε όλους τους μαθητές, κυρίως δε στους πρωταγωνιστές Φώτη Κυρίτση και Ανθή Αποστολοπούλου.

***

Τον προηγούμενο μήνα στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα το 2ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου πραγματοποίησε μουσική εκδήλωση «Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκη», μέσα στα πλαίσια των πολιτιστικών του δραστηριοτήτων. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε στην αρχή ομιλία για το έργο και την προσωπικότητα του Χατζιδάκι και προβολή ενός video με χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από σημαντικές φάσεις της ζωής και της δημιουργίας του. Στη συνέχεια, χορωδία μαθητών και μαθητριών του σχολείου απέδωσε τραγούδια του συνθέτη από σημαντικούς μουσικούς κύκλους, από θεατρικές παραστάσεις και από τον κινηματογράφο. Παράλληλα, απαγγέλθηκαν δύο γνωστά ποιήματα του ποιητή Ν. Γκάτσου που μελοποιήθηκαν από το Χατζιδάκι, ενώ μαθητές με γνώσεις μουσικών οργάνων απέδωσαν γνωστές μελωδίες του. Την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η μουσικός κ. Σοφία Τουμπάνου και την γενική επιμέλεια οι φιλόλογοι καθηγήτριες του 2ου Λυκείου Μαρία Δρογγίτη, Μαρία Κουτούση και Παρασκευή Μάρκου.

***

Ο τελευταίος απόγονος της σουλιώτικης οικογένειας των Μποτσαραίων της Ναυπάκτου, Δ. Μπότσαρης, έφυγε από αυτή την ζωή. Έτσι μια μεγάλη σελίδα της Μποτσαραίϊκης φάρας, που ένας κλάδος της ρίζωσε στην Ναύπακτο, έκλεισε. Παραμένει όμως ο Πύργος Μπότσαρη, που λειτουργώντας ως κοινωφελές Ίδρυμα θα διαιωνίζη το ιστορικό όνομα των Μποτσαραίων.

 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 2508