Γράφτηκε στις .

Κατασκηνώσεις Ἱερᾶς Μητροπόλεως 2008: «Περιβόλι της Παναγίας» - «Βασιλειάδα»

«Περιβόλι της Παναγίας»

Στις Εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις της Μητροπόλεώς μας, στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, πραγματοποιήθηκε κι εφέτος με την πατρική ευλογία και καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου, η κατασκηνωτική περίοδος των κοριτσιών από τις 7-18 Ιουλίου 2008.

Κατασκηνώσεις Ἱερᾶς Μητροπόλεως 2008: «Περιβόλι της Παναγίας» Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος έκανε και τα αποκαλυπτήρια του ονόματος αυτής της κατασκηνωτικής περιόδου. Ονομάσθηκε «Περιβόλι της Παναγίας» και ο Σεβασμιώτατος μίλησε στις κατασκηνώτριες σχετικά με το θέμα αυτό, δηλαδή γιατί λέγεται περιβόλι και τι είδους άνθη περιέχει. Ευχήθηκε δε κάθε μια να γίνη ένα ωραίο λουλούδι μέσα σε αυτό. Τα ονόματα των πέντε ομάδων ήταν χαρακτηρισμοί και ιδιότητες της Παναγίας, όπως αυτές εκφράζονται μέσα στην υμνολογία της Εκκλησίας μας (Θεοτοκία, Χαιρετισμοί και άλλα Τροπάρια). Έτσι ονομάσθηκαν: «Αιτία της Χαράς», «Ελπίδα του κόσμου», «Μητέρα της ζωής», «Πηγή του ελέους» και «Στήριγμα της πίστεως». Μέσα από αυτές τις εκφράσεις προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν τη ζωή τους στην κατασκήνωση, αλλά και εμπνευστούν για την προσωπική τους ζωή.

Η περίοδος κύλησε ομαλά, με ζωντάνια, αλλά και ηρεμία, με συμμετοχή στα Μυστήρια της Εκκλησίας, όπως την Εξομολόγηση και την Θεία Κοινωνία, αλλά και με έντονη ομαδική δραστηριότητα. Τα παιδιά έμαθαν μέσα από όλα αυτά πως να συμβιώνουν αρμονικά κάτω από την ίδια στέγη. Τα διάφορα ομαδικά παιχνίδια, οι διαγωνισμοί, η βραδινή ψυχαγωγία, έδωσαν την δυνατότητα στις κατασκηνώτριες να εκδηλώσουν τα ιδιαίτερα χαρίσματά τους. Αυτό φάνηκε και στην πολύ ωραία γιορτή που παρουσίασαν το βράδυ της 17ης Ιουλίου. Ελπίζουμε ότι αυτή η πνευματική προσπάθεια με το πλήρες πρόγραμμα άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις και έδωσε ζωντανά βιώματα σε όσες συμμετείχαν.

Υπεύθυνος Ιερέας ήταν ο π. Θωμάς Βαμβίνης. Αρχηγός ήταν η ηθοποιός Ελένη Κοτρώνη, η οποία πλαισιωνόταν από αξιόλογα και έμπειρα νεαρά στελέχη. Στην διακονία του μαγειρείου βοήθησαν οι Σύνδεσμοι Αγάπης της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου.

Σ.Π.


«Βασιλειάδα»

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκηνωτική περίοδος αγοριών που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου.

Κατασκηνώσεις Ἱερᾶς Μητροπόλεως 2008: «Βασιλειάδα»Φέτος η κατασκηνωτική περίοδος αγοριών έχει αφιερωθή στον Μέγα Βασίλειο και κατά τον αγιασμό που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος και ευλόγησε την όλη προσπάθεια, της δόθηκε το όνομα «Βασιλειάδα». Οι ομάδες των παιδιών έχουν ως θέμα μελέτης ορισμένους σημαντικούς λόγους του Μεγάλου Βασιλείου, ήτοι Προς τους νέους, Εις τους Σαράντα Μάρτυρες, Περί πίστεως, την πρώτη επιστολή προς Γρηγόριον, και αποσπασματικά και κατά περίσταση και άλλους σοφούς λόγους του μεγάλου Πατέρα της Εκκλησίας.

Το πρόγραμμα της Κατασκήνωσης περιλαμβάνει ακολουθίες, ομιλίες, διάφορα μαθήματα, αθλοπαιδιές, πρωταθλήματα, κολύμβηση, ομαδικά παιχνίδια, ψυχαγωγία και πολλές άλλες δραστηριότητες, οι οποίες κατανέμονται ανάλογα και με τις ομάδες απασχόλησης που έχει διαλέξει κάθε κατασκηνωτής. Υπάρχουν μέρες αφιερωμένες σε κάποιο ειδικό θέμα, όπως στο περιβάλλον, στον «πολιτισμό της πρίζας» κλπ. ενώ γίνονται και ημερήσιες η βραδινές εκδρομές στην φύση.

Ο προσανατολισμός της κατασκήνωσης είναι εκκλησιαστικός και κοινωνικός, πάντα μέσα στο πνεύμα της ελευθερίας των ιδιαιτεροτήτων των παιδιών και του αλληλοσεβασμού.

Υπεύθυνος Ιερέας είναι ο Ιεροκήρυκας π. Καλλίνικος Γεωργάτος και αρχηγός ο φοιτητής Πολυτεχνείου Αθανάσιος Βαμβίνης, που έχει την βοήθεια φοιτητών και μαθητών Λυκείου για την διοργάνωσή της, ενώ στο μαγειρείο βοηθούν οι Σύνδεσμοι Αγάπης των Ενοριών Αγίου Δημητρίου και Αγίου Γεωργίου.

Χ.Π.

κατασκηνώσεις