Skip to main content

Προσκύνημα στο Σπήλαιο Αγίου Νικολάου Βαράσοβας

Το Σάββατο 5 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια αρχιερατική θεία Λειτουργία στην Εγκλείστρα του Σπηλαίου του Αγίου Νικολάου Βαράσοβας Αιτωλίας.

Προσκύνημα στο Σπήλαιο Αγίου Νικολάου ΒαράσοβαςΣτο σπήλαιο της Βαράσοβας έζησαν για μια χιλιετία (9ο-19ο αιώνα) μοναχοί προσηλωμένοι στα μοναχικά και ασκητικά παλαίσματα, της προσευχής, της νηστείας, της αγρυπνίας, της φυγής από τον κόσμο υπέρ του κόσμου.

Τα ίχνη της χιλιετούς ζωής του σπηλαίου ανεκάλυψε και ανέδειξε ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αθανάσιος Παλιούρας με ομάδα συνεργατών του μετά από έρευνα και ανασκαφή.

Σήμερα έχει αναστηλωθή η αγία Τράπεζα του ιερού Ναού του Μονυδρίου και η βάση των τειχών, και δίδεται έτσι η δυνατότητα να τελήται η θεία Λειτουργία έστω και μία φορά τον χρόνο.

Τα απαραίτητα για την θεία Λειτουργία του Σαββάτου ετοιμάστηκαν από τους Ιερείς της Κάτω Βασιλικής, π. Κωνσταντίνο Κουμπουλή και π. Ευθύμιο Κουκούλη. Οι προσκυνητές διέπλευσαν την θάλασσα από το λιμανάκι της Κάτω Βασιλικής μέχρι τον ορμίσκο του Αγίου Νικολάου με βάρκες και καΐκια των ψαράδων του χωριού. Μετά από 15λεπτη ανάβαση, συμμετείχαν στην κατανυκτική θεία Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος συμπαραστατούμενος από Ιερείς της Μητροπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για την μέθοδο της ορθοδόξου ευσεβείας, του ορθοδόξου μοναχισμού που αναδεικνύει «άνθη» και «πτηνά της ερήμου», που φωτίζει και αγιάζει τους ανθρώπους ανά τους αιώνες όπου γης. Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας μνημονεύθηκαν οι μοναχοί που έζησαν στο σπήλαιο, ενώ στο τέλος της τελέσθηκε αρτοκλασία που προσέφεραν όλοι όσοι απετέλεσαν την ερευνητική και ανασκαφική ομάδα του κ. Παλιούρα και ανέδειξαν με την εργασία τους το σπήλαιο.

Μετά την θεία Λειτουργία ο κ. Παλιούρας έκανε ξενάγηση για τους προσκυνητές, ζωντανεύοντας με τον λόγο του την ζωή του παρελθόντος. Τέλος ο Σύλλογος του χωριού προσέφερε παραδοσιακό κέρασμα.

Το ετήσιο αυτό προσκύνημα στον Άγιο Νικόλαο Βαράσοβας το περιμένουν πολλοί Χριστιανοί κάθε χρόνο και συμμετέχουν όλες οι ηλικίες, από μικρά παιδιά, που γεμίζουν τις παιδικές τους παραστάσεις με τις μοναδικές αυτές εμπειρίες, μέχρι γέροντες, όπως ο υπερ-ογδοηκοντούτης π. Νικόλαος, οι οποίοι δοκιμάζουν την αντοχή τους και ευχαριστούν τον Άγιο για την δύναμη που τους δίνει να πραγματοποιήσουν κάθε χρόνο το προσκύνημά τους.

Α.Κ.

  • Προβολές: 2668