Skip to main content

Αγίας Μαρίνας στα Γιάννενα

Εφέτος, την ημέρα της εορτής της αγίας Μαρίνας, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος λειτούργησε στα Γιάννενα, στην Ενορία όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, κατόπιν προσκλήσεως και ευλογίας του Σεβ. Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου.

Αγίας Μαρίνας στα ΓιάννεναΟ Σεβ. κ. Ιερόθεος είχε να λειτουργηθή στην Ενορία των παιδικών του χρόνων κατά την ημέρα της πανηγύρεως εδώ και σαράντα χρόνια, γι' αυτό και η συγκίνησή του ήταν μεγάλη.

Εκεί συνάντησε πολλά γνωστά του πρόσωπα, πολλά από τα οποία τον ενθυμούντο να βαστά σαν παπαδάκι την λαμπάδα και το θυμιατό και να ψάλη στο αναλόγιο.

Πολύς ήταν ο κόσμος που προσήλθε να προσκυνήση την χάρη της. Γέμισε ο Ναός και το προαύλιο και όλα θύμιζαν τα παλαιά μεγάλα πανηγύρια με τα οποία μεγάλωσε και στερεώθηκε στην πίστη του ο λαός. Πολύς ήταν ο κόσμος και στην λιτάνευση της ιεράς εικόνος μετά το πέρας του Εσπερινού.

Προϊστάμενος του Ναού σήμερα είναι ο π. Δημήτριος, ο οποίος σε συνεργασία με τους συνεφημερίους του φρόντισε για την όλη άψογη διοργάνωση της πανηγύρεως.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε δημοσίως τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Θεόκλητο για την ευλογία και την πρόσκληση να λειτουργήση στην Αγία Μαρίνα, μίλησε συγκινημένος για την αγία, το μαρτύριό της, και επικέντρωσε τον λόγο του στα τρία βασικά σημεία της ιστορικής βιογραφίας της, όπως διασώζονται στην απάντηση που έδωσε στον έπαρχο: «Μαρίνα ονομάζομαι», «της Πισιδίας γέννημα και θρέμμα» και «το του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού επικαλούμαι όνομα».

Ήδη σε βιβλία του ο Σεβασμιώτατος (Εις μνημόσυνον, και Παλαιόν όφλημα) αναφέρεται στην Ενορία της Αγίας Μαρίνας, στους Ιερείς της και στα παιδικά εκκλησιαστικά του βιώματα. Επίσης, πολύ συχνά σε κηρύγματά του αναφέρεται στην αγία Μαρίνα, την νίκη που κατήγαγε κατά του διαβόλου και στα στεφάνια της παρθενίας και του μαρτυρίου της.

Να έχουμε τις πρεσβείες της και την χάρη της.

Α.Κ.

  • Προβολές: 2874