Γράφτηκε στις .

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης: Πανήγυρη μετ' εγκαινίων

Πανηγύρισε στις 15 Αυγούστου η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου.

Στις λατρευτικές συνάξεις, κατά τον Εσπερινό της εορτής και την κυριώνυμη ημέρα, προΐστατο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης: Πανήγυρη μετ' εγκαινίωνΕφέτος μαζί με το πανηγύρι της Ι. Μονής είχαμε και το ευχάριστο γεγονός των εγκαινίων της ανακαινισμένης πτέρυγας των κελλιών της Μονής. Σχετικός ήταν και ο λόγος-κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος μίλησε για την Ιερά Μονή Αμπελακιωτίσσης ως τόπο μυστηρίου. Αναφέρθηκε στο ιστορικό της ίδρυσής της με υπόδειξη της Παναγίας, στην μεταφορά του τιμίου λειψάνου του αγίου Πολυκάρπου από την Σμύρνη στο Μοναστήρι, στα πολλά θαύματα, τις πνευματικές αναγεννήσεις και την στήριξη που προσέφερε κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, και φθάνοντας μέχρι τις ημέρες μας αναφέρθηκε στο θαύμα της ριζικής ανακαίνισης της Μονής στα τελευταία δεκατρία χρόνια, χωρίς να έχη η Μονή περιουσία, χωρίς έσοδα από προσκυνητές, αφού είναι σε απομακρυσμένο ορεινό μέρος, χωρίς εράνους και επίμονες επαιτείες.

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια η Ιερά Μονή έχει αλλάξει μορφή. Κτίσθηκαν η ανακαινίσθηκαν ριζικά το κτίριο του αρχονταρικίου και της τραπεζαρίας και το κτίριο του ξενώνα, ανακαινίσθηκε ο ιερός Ναός, που θυμίζει κατανυκτικό αγιορείτικο ιερό. Αναπλάσθηκαν οι είσοδοι της Μονής και ο περιβάλλων χώρος, ασφαλτοστρώθηκε όλος ο δρόμος μέχρι την πύλη της Μονής, διανοίχθηκε νέα πρόσβαση προς την πύλη της Μονής. Και βεβαίως οι εργασίες θα συνεχίζονται μέχρι την τελική διαμόρφωση και διάπλαση όλων των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου στην μορφή που αρμόζει στην ιστορική Μονή της Παναγίας.

Εφέτος σειρά είχε το κτίριο των κελλιών των μοναχών. Το κτίριο αυτό αποτελεί το σημαντικότερο μετά τον Ιερό Ναό κτίριο της Μονής, στην μεσημβρινή πλευρά, μέσα στο οποίο κυρίως τις ημέρες του χειμώνα θα εκτυλίσσεται το μεγαλύτερο μέρος της ζωής των μοναχών. Περιλαμβάνει, εκτός από τα κελλιά, αίθουσα συνοδικού, καθιστικό με μικρό παρεκκλήσι, κουζίνα, τραπεζαρία και άλλες τρεις μεγάλες αίθουσες στο υπόγειο –που είναι ισόγειο από την μεσημβρινή πλευρά– μία εκ των οποίων θα γίνη ένα θαυμάσιο παρεκκλήσι-κατακόμβη.

Το κτίριο ανακαινίσθηκε εκ βάθρων. Πριν την ανακαίνιση το μεγαλύτερο μέρος του ήταν ακατοίκητο, και αν δεν γινόταν η ανακαίνιση θα ήταν ετοιμόρροπο. Στηρίχθηκε, στερεώθηκε, άλλαξαν τα πάντα, εκτός από τους εξωτερικούς τοίχους, οι οποίοι και εκείνοι αρμολογήθηκαν και επιδιορθώθηκαν. Το έργο της ανακαίνισης είχε ενταχθή στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος για την «ανάπτυξη ορεινών περιοχών», με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Αποδοτίας, συνολικού ύψους 510.000 ευρώ.

Επίσης οι πιστοί χάρηκαν την συνεχιζόμενη ανακαίνιση του Καθολικού, τον νέο πολυέλαιο, προσφορά της οικογενείας Χαρ. Κουτσοσπύρου, και τα νέα περίτεχνα κανδήλια του τέμπλου και της εφεστίου εικόνος.

Ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος χαίρεται που βλέπει να πραγματοποιήται το όραμά του και να καρποφορούν οι ενέργειές του για την ολοκληρωτική αποκατάσταση και λειτουργία της Μονής ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, τους πατέρες της Μονής, τον ηγούμενο π. Πολύκαρπο, και όλους τους τεχνικούς και υπαλλήλους που βοήθησαν στο έργο αυτό. Ανέφερε ονομαστικά τον πρώην και νυν Περιφερειάρχη Π. Καβαδά και Σπ. Σπυρίδωνα, την Γιάννα Φαναριώτου, υπεύθυνη της διαχειριστικής αρχής από την Περιφέρεια, την Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας και την Τεχνική Υπηρεσία της, τον Προϊστάμενο κ. Στέφανο Δήμο και την επιβλέπουσα μηχανικό Γιάννα Βαλή, τον Δήμαρχο Αποδοτίας κ. Β. Σούζα και τις Υπηρεσίες του Δήμου, την Βυζαντινή Εφορεία Ναυπάκτου και την Προϊσταμένη της κ. Φραγκίσκα Κεφαλλωνίτου, τους αρχιτέκτονες-μηχανικούς Δημ. Αϊβαλή, Χ. Αποστολόπουλο, Αλέξ. Τσιακούμη και Δ. Γαβριηλίδη, τους Εργολάβους μηχανικούς Βασ. Πολιτόπουλο και Βασ. Στράτο, τον Σύλλογο Φίλων της Μονής, για την όλη βοήθειά του και την νέα προσφορά του για την πύλη και τα κιγκλιδώματα, τον Εφημέριο Αμπελακιωτίσσης π. Ιω. Πολύζο και την οικογένειά του, τον π. Θεμιστοκλή Τσιτσιρίκη, τον νομικό Σύμβουλο της Μητροπόλεως Δ. Πελέκη και την μηχανικό αρχιτέκτονα Βιβή Λαγαρού, επιβλέπουσα και συντονίστρια εντελώς ανιδιοτελώς εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως και της Ιεράς Μονής, χάρη στην οποία οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό το όλο έργο.

Στην συνέχεια ο ηγούμενος π. Πολύκαρπος αναφέρθηκε λεπτομερώς στις εργασίες που έγιναν στο κτίριο και στον περιβάλλοντα χώρο και στην συνέχιση της ανακαίνισης του Καθολικού. Όπως ανέφερε, δεν έγιναν όλα τα έργα με επιχορηγήσεις, αλλά η Ιερά Μονή ξόδευσε αρκετά χρήματα, τόσο για τον Ιερό Ναό, όσο και για συνοδευτικά έργα στο νέο κτίριο και μερικά από τα ποσά αυτά τα χρωστάει. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στις αγορές που πρέπει να γίνουν άμεσα για να κατοικηθή το κτίριο και τον χειμώνα.

Συγκεκριμένα η Ιερά Μονή ξόδευσε:

Για τον Ιερό Ναό: Τροποποίηση συστήματος θέρμανσης για να εναρμονίζονται με τα νέα ξυλόγλυπτα: 4.000 ευρώ. Υλικά για το νέο ηχητικό σύστημα: 4.500 ευρώ. Ελαιοχρωματισμό του Καθολικού 4.500 ευρώ.

Για το κτίριο των κελλιών: Το κτίριο για το καλοριφέρ, τις γραμμές κεντρικής θέρμανσης, τα ηλεκτρολογικά κεντρικής θέρμανσης, περίπου 10.000 ευρώ. Για χωματουργικές εργασίες περίπου 3.000 ευρώ.

Επίσης αναφέρθηκε στα χρήματα που χρωστάει, ήτοι:

Για τον Ιερό Ναό: 25.000 ευρώ για τα ξυλόγλυπτα, μερικά από τα κανδήλια του τέμπλου, περίπου 5.000 ευρώ επί πλέον για υλικά για την κεντρική θέρμανση. Ενώ ανέφερε ότι αυτό που πρέπει απαραίτητα να γίνη μέχρι το φθινόπωρο είναι η αγορά και τοποθέτηση λέβητα και καυστήρα κεντρικής θέρμανσης (11.000 ευρώ περίπου).

Πολλοί ήταν οι προσκυνητές που ανήλθαν στην ορεινή Ναυπακτία για να προσκυνήσουν την χάρη της Παναγίας. Μεταξύ τους ο βουλευτής Δ. Σταμάτης, ο πολιτευτής Δ. Πελέκης, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Ευθ. Σώκου, κ. Γ. Χριστογιάννης, και βεβαίως ο Δήμαρχος Αποδοτίας και κάτοικοι των γύρω χωριών καθώς και Ναυπάκτιοι που ζουν στην Πάτρα.

Πάντως, η χαρά όλων των προσκυνητών ήταν μεγάλη, και ιδιαίτερα συγκινημένοι ήταν όσοι κουράσθηκαν για το έργο και όσοι έχουν συνδεθή από παιδιά με το Μοναστήρι της Παναγίας της Αμπελακιώτισσας και το βλέπουν να λαμπρύνεται μέρα με την ημέρα. Η ευχή όλων ήταν να στερεωθή το Μοναστήρι όχι μόνον κτιριακά, αλλά και να μεγαλώση η μικρή σήμερα αδελφότητα, για να λατρεύεται το όνομα του Θεού και να υμνήται η Παναγία, στο κέντρο αυτό της όμορφης, πτωχής και γραφικής Ορεινής Ναυπακτίας.

Α.Κ.