Γράφτηκε στις .

Στιγμιότυπα από την καλοκαιρινή Ορεινή Ναυπακτία

Στιγμιότυπα από την καλοκαιρινή Ορεινή ΝαυπακτίαΤο καλοκαίρι στην Ορεινή Ναυπακτία είναι συνδεδεμένο άρρηκτα με τα πανηγύρια των Ναών και των Εξωκκλησιών των χωριών της. Πολλές δε εκδηλώσεις έχουν ως κέντρο την Εκκλησία τους και τις εκκλησιαστικές εορτές. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος επισκέπτεται όσα χωριά μπορεί, τα ευλογεί, κηρύττει τον θείο λόγο, συζητά με τους κατοίκους στην πλατεία και το καφενείο του χωριού, οι δε κάτοικοι χαίρονται την παρουσία του και ζητούν την ευλογία του.

Εφέτος, ανάμεσα στα άλλα πανηγύρια και εκδηλώσεις, σημειώνουμε και τις εξής:

Η έξοδος του λειψάνου του αγίου Πολυκάρπου σε χωριά της Ναυπακτίας, κατόπιν αιτήσεως των κατοίκων. Φέτος το τίμιο λείψανο με την συνοδεία του ηγουμένου π. Πολυκάρπου επισκέφθηκε τον Ασπριά, την Κεντρική και τον Πλάτανο. Την ίδια ημέρα με το τίμιο Λείψανο στον Ασπριά και τον Πλάτανο λειτούργησε και ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, μέσα στα πλαίσια των καλοκαιρινών περιοδειών του στην Ορεινή Ναυπακτία. Έτσι τα χωριά αυτά δέχθηκαν διπλή ευλογία. Στον Ασπριά ο Σύλλογος, με Πρόεδρο τον κ. Αλτανόπουλο, συνδύασε την παρουσία του Σεβασμιωτάτου, του ηγουμένου μετά του τιμίου Λειψάνου με την έκθεση παραδοσιακής φωτογραφίας στο κτίριο του Σχολείου του χωριού. Οι κάτοικοι χαίρονται ιδιαίτερα τις ημέρες αυτές και θεωρούν μεγάλη ευλογία για το χωριό, τόσο την παρουσία του τιμίου Λειψάνου όσο και του Μητροπολίτου.

Αποκαλυπτήρια προτομής του μοναχού Δανιήλ στην Περίστα. Φέτος την ημέρα της Μεταμορφώσεως ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης στην Περίστα Ναυπακτίας. Το Εξωκκλήσι είναι κτισμένο στον αυχένα του βουνού ανάμεσα στα χωριά Πλάτανο, Περίστα και Πέρκο. Εκεί το είχε κτίσει ο αείμνηστος Περιστιάνος μοναχός Δανιήλ, κατά κόσμον Δημήτριος Θανασούλης, του οποίου η προτομή φιλοτεχνήθηκε με έξοδα της Αδελφότητας Περιστιάνων Νέας Υόρκης και πρωτοβουλία του ομογενούς Τρύφωνα Χατζηνικολάου, με την ευκαιρία των 60 ετών από την κοίμησή του. Παρόντες ήσαν ο εκπρόσωπος του Νομάρχη κ. Γ. Χριστογιάννης, ο κ. Δ. Πελέκης, νομικός σύμβουλος της Μητροπόλεως, συγγενείς του αειμνήστου Δανιήλ, πολλοί ομογενείς και κάτοικοι των γύρω χωριών. Εκτός από τον Σεβασμιώτατο κ. Ιερόθεο, ομίλησε για την ημέρα ο κ. Τρύφων Χατζηνικολάου, ο οποίος πονάει όσο λίγοι την πατρίδα, την παράδοση και διακρίνεται για την αυθεντικότητα, την ευαισθησία και την έντονη κοινωνικότητα.

Εγκαίνια Λαογραφικού Μουσείου Συλλόγου Κρυονεριτών «ο Δαμιανός». Την Κυριακή 10 Αυγούστου ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε και λειτούργησε στα Κρυονέρια Ορεινής Ναυπακτίας, ένα χωριό με δραστήριους κατοίκους που τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, το Αγρίνιο (Καμαρούλα), την Ναύπακτο κ.α. Το όμορφο αυτό χωριό, κτισμένο μέσα στα έλατα, απέκτησε το δικό του λαογραφικό Μουσείο, το οποίο αγίασε και εγκαινίασε ο Σεβασμιώτατος μετά την θεία Λειτουργία. Παρόντες ήσαν επίσης οι Δήμαρχοι Αγρινίου, Ναυπάκτου και Αποδοτίας, ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Αιτ/νίας, ο Πολιτευτής Δημήτριος Πελέκης, Κρυονερίτης, ο πατέρας του Διονύσιος Πελέκης, νομικός σύμβουλος της Μητροπόλεώς μας, και πολλοί Κρυονερίτες που χάρηκαν για το νέο απόκτημα του χωριού τους. Μετά τα εγκαίνια ο Σύλλογος, με Πρόεδρο τον Κ. Στραβοδήμο, παρέθεσε γεύμα σε όλους τους χωριανούς στην πλατεία του χωριού.

Οι Κρυονερίτες πανηγυρίζουν την Παναγία και στις 15 Αυγούστου, όταν λειτουργείται το Παρεκκλήσιο που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, και στις 23, όταν τελείται θεία Λειτουργία στο εγκατελειμμένο Μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου και ο Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος», με πρόεδρο τον κ. Χριστοφ. Ζιαμπάρα, φροντίζει για το γεύμα και τον χορό μετά την θεία Λειτουργία, μέχρι το απόγευμα.

Το πανηγύρι του Προφήτη Ηλία στην Ελατού. Το εξωκκλήσι βρίσκεται ψηλά στα Ομάλια και οι Ελατιώτες το πανηγυρίζουν την πρώτη Κυριακή μετά του Προφήτη Ηλία. Φέτος συνέπεσε να είναι Κυριακή η γιορτή του Προφήτη. Το χαρακτηριστικό του πανηγυριού είναι ότι τελείται η θεία Λειτουργία στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Ελατιώτες, άλλοι μέσα στο μικρό Εξωκκλήσι, το οποίο είναι άριστα περιποιημένο, και οι περισσότεροι έξω κάτω από τα έλατα, όπου έχουν φροντίσει να έχουν ηχεία για να ακούγονται τα τελούμενα στον Ναό. Έπειτα τελείται αρτοκλασία και αγιασμός έξω στην φύση, για να αγιασθή και η φύση. Μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, οι Ελατιώτες συγκεντρώνονται σε ένα γραφικό ξέφωτο όχι μακριά από το Εξωκκλήσι και εκεί ευφραίνονται και με την υλική παραδοσιακή τροφή που έχουν ετοιμάσει και με παραδοσιακή μουσική, που ανάλογα με την οικονομική άνεση του Συλλόγου, άλλοτε είναι ζωντανή από δόκιμους μουσικούς και άλλοτε από κασέτες. Στο πανηγύρι πρωτοστατούν και συνεργάζονται άψογα ο Εφημέριος π. Νικόλαος με το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο με τον Πρόεδρο Κ. Παναγιωτόπουλο και όλα τα μέλη του Συλλόγου. Παράδειγμα προς μίμηση.

Ανάμνηση εγκαινίων Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κυδωνιάς. Την Τρίτη 5 Αυγούστου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κυδωνιάς τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 3 ετών από τα εγκαίνιά του. Η Κυδωνιά-Ζηλίστα είναι ένα όμορφο χωριό από τα πιο απομακρυσμένα και απομονωμένα της Ορεινής Ναυπακτίας, που απέχει δυόμιση ώρες με το αυτοκίνητο από την Ναύπακτο. Οι κάτοικοί μου, όμως, με πρωτεργάτη τον τ. Λυκειάρχη κ. Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο, κατάφεραν να ανοικοδομήσουν τον Ιερό Ναό του χωριού τους και να κατασκευάσουν ένα ωραίο πνευματικό κέντρο και ξενώνες.

Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν την Δευτέρα το απόγευμα στην είσοδο του χωριού γυναίκες ενδεδυμένες με παραδοσιακές στολές, οι οποίες, όπως αποδείχθηκε το βράδυ στο δείπνο, τραγουδούσαν πολύ μελωδικά παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια. Εψάλη Εσπερινός και Παράκληση και μετά ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε τους χωριανούς στο γραφικό καφενείο του χωριού και συνομίλησε μαζί τους. Την άλλη ημέρα τελέσθηκε πανηγυρική θεία Λειτουργία και ειπώθηκαν τα σχετικά με την μνήμη των εγκαινίων.