Γράφτηκε στις .

Οἱ Τρεῖς Ἱεράρχες

του Γεωργίου Βακιρτζή, Διδασκάλου

Αποσπάσματα του λόγου του που εκφωνήθηκε κατά την εορτή των Τριών Ιεραρχών, στον Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου.

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στο Ναό του Θεού, για να τιμήσουμε τους τρεις φωστήρες της Εκκλησίας μας, τους τρεις Οικουμενικούς Δασκάλους: Βασίλειο τον Μέγα, Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο.

Θα επιχειρήσουμε να μιλήσουμε για τους Τρεις Ιεράρχες, για την ζωή και το έργο τους, βρισκόμενοι μπροστά σε ανυπέρβλητες δυσχέρειες. Όχι για το τι πρέπει να πούμε, αλλά για το τι επιτρέπεται να παραλείψουμε από μια ζωή τόσο υποδειγματική, μια ενεργητικότητα τόσο πολύπλευρη και μια συγγραφική δραστηριότητα τόσο πλούσια, όχι ενός, αλλά τριών ανδρών που αναδείχθηκαν πραγματικοί Τιτάνες του πνεύματος και της αρετής.

Γεννήθηκαν και έζησαν κατά τον ταραχώδη 4ο αιώνα, σε μια περίοδο που ούτε η αυτοκρατορία είχε αποβάλει τον ρωμαϊκό της χαρακτήρα, ούτε η νέα πίστη είχε εδραιωθή με τρόπο που να αντιμετωπίζη εσωτερικά προβλήματα. Έζησαν σε μια εποχή που ζούσε ακόμη η ειδωλολατρεία όχι μόνο σαν θρησκεία, αλλά και σαν τρόπος ζωής. Όμως ούτε από τις επικρατούσες ιδέες επηρεάστηκαν ούτε από το αμαρτωλό κοινωνικό περιβάλλον νικήθηκαν. Αντιθέτως νίκησαν και πέτυχαν. ...

Αναγνωρισμένοι και παιδαγωγοί της νεότητας και μεγάλοι Δάσκαλοι... Δεν υπάρχει θέμα παιδαγωγικό που να μην έχουν αντιμετωπίσει. Τους απασχόλησε π.χ. ο σκοπός της αγωγής, η προσωπικότητα του δασκάλου. Διέγνωσαν πόση σημασία έχει για τον διδασκόμενο η διδασκαλία να γίνεται με αγάπη προς αυτόν. ...

Άνθρωποι ευγενείς, ενάρετοι και πεπαιδευμένοι, ποιητές, επιστήμονες και ησυχαστές, χρησιμοποίησαν τον διάλογο και την πειθώ ως μέσον επικοινωνίας με τους συγχρόνους τους. Τους μίλησαν εύγλωττα, άγγιξαν βαθιά τις καρδιές τους. Αλλά και σήμερα μιλούν σε όλους μας με τα πολύχυμα πνευματικά τους συγγράμματα, δίνοντας λύσεις σε προβλήματα της ζωής, ιδιαίτερα στο πρόβλημα της επικοινωνίας και των διαπροσωπικών σχέσεων. Προβάλλουν την αξία της αρετής της αγάπης, της κατ’ εξοχήν αρετής του Χριστιανισμού. Της αγάπης που είναι ανιδιοτέλεια και θυσία.

Έφυγαν από τον κόσμο των ανθρώπων, όμως το φωτεινό τους παράδειγμα ζη πάντοτε. Σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της η ανθρώπινη κοινότητα φέρνει τη σκέψη στις μεγάλες μορφές περασμένων καιρών. Και σήμερα, που οι ισχυροί του κόσμου διασταυρώνουν λόγια φιλοφροσύνης με απειλές αφανισμού, πρόσφατο παράδειγμα το δράμα της Γάζας και του Παλαιστινιακού λαού που συγκλόνισε την παγκοσμιότητα, η Τριάδα των Πατέρων μπορεί να μας βοηθήση να ξεφύγουμε από τις παγίδες της ζωής και να μας καθοδηγήση στο δρόμο της αγάπης προς τους συνανθρώπους. …