Γράφτηκε στις .

Ομιλία στην Κύπρο: Παιδεία και Εκπαίδευση στην προοπτική των Τριών Ιεραρχών

Ομιλία του Σεβασμιωτάτου στην Κύπρο

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος επισκέφθηκε την Κύπρο, προσκεκλημένος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β , την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου, εορτή των Τριών Ιεραρχών.

Το πρωΐ της εορτής, ο Σεβασμιώτατος συλλειτούργησε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου με τον Μακαριώτατο κ. Χρυσόστομο, τον Θεοφιλέστατο Χωρεπίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο και τους Εφημερίους του Ιερού Ναού, παρόντος και συμπροσευχομένου και του Χωρεπισκόπου Καρπασίας κ. Χριστοφόρου.

Ομιλία στην Κύπρο: Παιδεία και Εκπαίδευση στην προοπτική των Τριών ΙεραρχώνΤο απόγευμα της ίδιας ημέρας, στις 7 το απόγευμα, εκφώνησε ομιλία στην μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, που βρίσκεται στον περίβολο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, με θέμα: «Παιδεία και Εκπαίδευση στην προοπτική των Τριών Ιεραρχών». Η ομιλία ήταν μέρος της εκδήλωσης, η οποία διοργανώθηκε από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου με την ευκαιρία του εορτασμού της εορτής των Τριών Ιεραρχών και της ημέρας των Ελληνικών Γραμμάτων.

Την εκδήλωση άνοιξε η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός», η οποία απέδωσε θαυμάσια, με βυζαντινό ύφος, εκκλησιαστικούς ύμνους, σχετικούς με την εορτή. Ακολούθησε η ομιλία του Σεβασμιωτάτου, η οποία είναι ιδιαίτερα επίκαιρη στην Κύπρο, αφού το θέμα «παιδεία και εκπαίδευση» απασχολεί έντονα όλους, δεδομένου ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δια του Υπουργείου Παιδείας, προτίθεται να κάνη μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στον τομέα της παιδείας, οι οποίες στον βαθμό που έγιναν γνωστές προκάλεσαν ζωηρές συζητήσεις από διαφόρους φορείς και σημαίνοντα πρόσωπα της Νήσου.

Στην συνέχεια της εκδήλωσης, τέσσερα μικρά παιδιά, από επτά έως δέκα χρόνων, παρουσίασαν καλλιτεχνικό μουσικό πρόγραμμα και με το βιολί τους καθήλωσαν κυριολεκτικά τους παρισταμένους.

Ο Αρχιεπίσκοπος, κλείνοντας την εορτή ευχαρίστησε από καρδίας τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του και χαρακτήρισε την ομιλία του πρωτότυπη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν κυρίως εκπαιδευτικοί, αλλά και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων, καθώς επίσης και άνθρωποι που μελετούν τα βιβλία του Σεβασμιωτάτου, τα οποία κυκλοφορούν ευρέως στην Κύπρο, και ήλθαν να τον δουν, να τον ακούσουν από κοντά και να πάρουν την ευχή του. Κάποιοι ενδιαφέρονταν και ρωτούσαν σε ποιά βιβλία του ο Σεβασμιώτατος γράφει για τους Τρεις Ιεράρχες.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε δεξίωση στο Μεγάλο Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όπου εκεί δόθηκε η ευκαιρία στους παρισταμένους να σχολιάσουν την όλη εκδήλωση και κυρίως την ομιλία, που τους προξένησε μεγάλη εντύπωση και η οποία μεταδιδόταν από τον ραδιοφωνικό Σταθμό «Λόγος», αλλά και θα μεταδοθή μαγνητοσκοπημένη από το τηλεοπτικό κανάλι MEGA της Κύπρου. Επίσης, ανακοινώθηκε από τον Μακαριώτατο κ. Χρυσόστομο ότι θα γραφή σε DVD και θα διανεμηθή στους Εκπαιδευτικούς και στο Υπουργείο Παιδείας.

Αξίζει να σημειωθή ότι ο Σεβασμιώτατος, μετά την θεία Λειτουργία των Τριών Ιεραρχών, την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Εθνομάρτυρος Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και στο μνημείο των αειμνήστων εκπαιδευτικών της Νήσου και την δεξίωση που παρέθεσε το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, το οποίο ευρίσκεται απένταντι από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, ξεναγήθηκε από την Διευθύντρια του Γυμνασίου στον χώρο που βρίσκεται κάτω από το Σχολείο και χρησίμευε ως κρύπτη στα χρόνια των αγώνων του 1821 και του 1955 και επικοινωνούσε υπογείως με την Ιερά Αρχιεπισκοπή.

Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος μετέβη στις εγκαταστάσεις του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Ο ΛΟΓΟΣ», που ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου, και παρεχώρησε συνέντευξη στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο για επίκαιρα θέματα.

Πριν την αναχώρησή του ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τις ευχαριστίες του Μακαριωτάτου, των Χωρεπισκόπων, των Ιερέων, των Εκπαιδευτικών, αλλά και των απλών ανθρώπων, στα πρόσωπα των οποίων καθρεπτιζόταν η ικανοποίηση και η χαρά.

π. Γ.Δ.Π.