Γράφτηκε στις .

Χαιρετισμός στην Ημερίδα της Ιεράς Συνόδου με θέμα: «Η αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών στα πλαίσια του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως»

Χαιρετισμός στην Ημερίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου

Ως Πρόεδρος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ειδικών Ποιμαντικών θεμάτων και Καταστάσεων θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμώς τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κύριον Ιερώνυμον για την όλη συμπαράστασή του στην διοργάνωση αυτής της Ημερίδας και την αυτοπρόσωπον παρουσία του σήμερα εδώ και τον στηρικτικό του λόγο.

με θέμα: «Η αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών στα πλαίσια του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως»Επίσης, ευχαριστώ θερμώς τον Παναγιώτατον Μητροπολίτην Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμον για την άμεση αποδοχή του αιτήματος να πραγματοποιηθή η Ημερίδα στην Περιφέρειά του και μάλιστα στην Κεντρική Αίθουσα Τελετών της Ιεράς Μητροπόλεώς του.

Η παρουσία τόσων εκλεκτών Συνέδρων από όλες τις Μητροπόλεις της Μακεδονίας και Θράκης, και μάλιστα Κληρικών που διακονούν το έργο της πνευματικής πατρότητος, μας δίνει ιδιαίτερη χαρά.

Το θέμα της Ημερίδας με τίτλο «Η αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών στα πλαίσια του Μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως», είναι σημαντικό, οι δε εκλεκτοί εισηγητές θα το φωτίσουν από πολλές πλευρές και γι’ αυτό τους ευχαριστώ.

Το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως γίνεται με την ενέργεια της θείας Χάριτος και αποβλέπει στην θεραπεία των πνευματικών ασθενειών και την προετοιμασία των πιστών για την μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Άλλωστε, όλα τα μυστήρια αναφέρονται και καταλήγουν στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας.

Ωστόσο ο άνθρωπος δέχεται πολλές ψυχοσωματικές διαταραχές από διάφορες επιδράσεις, ήτοι βιολογικές, ψυχολογικές, περιβαλλοντολογικές και γι’ αυτό χρειάζεται βοήθεια από πολλές πλευρές. Άλλωστε, σήμερα η σύγχρονη Ψυχολογία συνδέεται με την νευροεπιστήμη, καθώς επίσης η υπαρξιακή ψυχολογία προσπαθεί να δίνη νόημα στην ζωή του ανθρώπου.

Ως πνευματικοί πατέρες έχουμε χρέος να βοηθήσουμε τον σύγχρονο άνθρωπο, ο οποίος δέχεται ποικίλες επιδράσεις, αλλά στην συνέχεια όταν πάσχη, δημιουργεί οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά πρωτίστως βασανίζεται ο ίδιος προσωπικά. Εμείς χρησιμοποιώντας την μέθοδο της Ορθοδόξου Θεολογίας και της φιλοκαλικής–νηπτικής Παραδόσεως θα πρέπη να βοηθούμε τον άνθρωπο να ελευθερωθή από την τυραννία των σύνθετων λογισμών και των εμπαθών επιθυμιών και πράξεων, και να λειτουργή θετικά η δυαδική σχέση μεταξύ ηδονής και οδύνης, δηλαδή να μάθη πως η ανάληψη της εκούσιας οδύνης θα τον ελευθερώση από τις συνέπειες της ηδονής, ακριβώς επειδή η εκούσια ηδονή τον δεσμεύει στην ακούσια οδύνη.

Το πεδίο στο οποίο οφείλουμε ως Πνευματικοί Πατέρες να εργασθούμε είναι ευρύτατο, αφήνοντας χώρο ελεύθερο να εργασθούν και οι επιστήμονες ιατροί για την βοήθεια των πασχόντων ανθρώπων.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της παρούσης Ημερίδας