Γράφτηκε στις .

Ομιλία στην Διακίδειο Σχολή Πατρών: «Πνευματικές αναζητήσεις των ασθενών με καρκίνο»

Το Σάββατο 7-2-2009 ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος μίλησε στην Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών, αναπτύσσοντας ένα κρίσιμο θέμα, που αφορά τις αναζητήσεις των ασθενών με καρκίνο, αλλά και την αντιμετώπισή τους από τους ιατρούς, νοσηλευτές, Κληρικούς και οικείους τους.

Διάρθρωσε την ομιλία του σε έξι ενότητες.

1. Η θνητότητα του ανθρώπου.

Ποιά είναι η διδασκαλία της Εκκλησίας περί της θνητότητας και των αποτελεσμάτων της στο σώμα και την ψυχή του ανθρώπου αλλά και στην κοινωνία. Ποιές είναι οι διαπιστώσεις της επιστήμης για την θνητότητα του ανθρωπίνου σώματος και ποιές προσπάθειες κάνει για την παράταση της ζωής, χωρίς να μπορή να νικήση τον θάνατο.

2. Τα καρκινικά κύτταρα.

Πως εμφανίζονται και λειτουργούν τα καρκινικά κύτταρα στον ανθρώπινο οργανισμό, και κυρίως πως επιδρούν διάφοροι παράγοντες –βιολογικοί, κοινωνικοί, ψυχολογικοί– στην ανάπτυξή τους, αλλά και στην επιτυχή, μερικές φορές, θεραπεία τους.

3. Οι ποικίλες αντιδράσεις των καρκινοπαθών.

Η ασθένεια εκφράζεται ως διάσπαση της ενότητος των μελών και ιστών του σώματος, αλλά και των δυνάμεων της ψυχής –όταν πρόκειται περί ψυχικής ασθενείας.

Η κάθε ασθένεια έχει αρνητικά αποτελέσματα, αλλά και θετικά, από την άποψη ότι μας προειδοποιεί για μεγαλύτερο κίνδυνο, δυναμώνει τις ψυχικές δυνάμεις, αλλάζει τον τρόπο αντιμετώπισης της ζωής και των ποικίλων προβλημάτων, μας δίνει σοφία και σύνεση κλπ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, στους καρκινοπαθείς παρατηρούνται διάφορα στάδια αντιμετώπισης της ασθενείας. Π.χ. α) αμφισβήτηση, αμφιβολία, άγχος, β) θυμός, σύγκριση με υγιείς ανθρώπους, παράπονο, άγχος με θυμό, γ) αποδοχή της πραγματικότητας και προσευχές με υποσχέσεις τον Θεό, δ) κατάθλιψη και μνήμη παρελθόντων, ε) αποδοχή του θανάτου ως φυσικού γεγονότος.

Άλλοι επιστήμονες και Πνευματικοί διαχωρίζουν διαφορετικά αυτά τα στάδια, επισημαίνοντας και τις πνευματικές αλλοιώσεις. Οι καρκινοπαθείς αναζητούν τον Θεό, την αγάπη, την ενότητα, την αλήθεια για την ζωή και τον θάνατο, το πρόσωπο κλπ.

4. Η βοήθεια στους καρκινοπαθείς.

Η προσέγγιση των ασθενών από τους ανθρώπους που καλούνται να τους βοηθήσουν πρέπει να γίνεται με υπευθυνότητα, γνώση, ευαισθησία και διάκριση, άλλοτε λεκτικά και άλλοτε μη λεκτικά, απαντώντας στα ερωτήματά τους, στηρίζοντάς τους, διώχνοντας την απόγνωση, κάνοντάς τους συντροφιά κλπ.

5. Η ευεργεσία της πίστεως στον Θεό.

Η πίστη στον Θεό έχει ευεργετικά αποτελέσματα και στην ψυχοσωματική αντιμετώπιση της ασθενείας, όπως απέδειξαν και πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες οι πιστοί ασθενείς διατηρούν πολύ καλύτερη ποιότητα ακόμη και με την ασθένειά τους.

Στο σημείο αυτό ο Σεβασμιώτατος ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα χριστιανών, Γεροντάδων, μοναχών, αλλά και λαϊκών, και μάλιστα νέων, που είχαν μια θαυμαστή, ενθουσιώδη στάση έναντι της ασθενείας τους και βοήθησαν πολλούς με το παράδειγμά τους.

6. Κέντρο Καρκινοπαθών.

Αναφέρθηκε στο Κέντρο Περίθαλψης Καρκινοπαθών στο τελευταίο στάδιο της ασθενείας, το οποίο έχει ιδρύσει στο Βουκουρέστι στην Ρουμανία ο Καθηγητής Ιατρός και Θεολόγος κ. Παύλος Κυρίλλα. Αναφέρθηκε και στην πρόσφατη ελπιδοφόρα απόφαση της Ιεράς Συνόδου να ιδρύση «Σπίτι Πόνου» και Σχολής Νοσηλευτών.

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι το θέμα είναι δύσκολο, διότι άλλο είναι να ομιλή κανείς περί της ασθενείας και άλλο να την ζη, γι' αυτό και δεν ομιλούμε από δική μας πείρα, αλλά μεταφέρουμε τα βιώματα άλλων ανθρώπων, που αντιμετώπισαν την ασθένεια. Πάντως γίνονται πολλά θαύματα με την ασθένεια αυτή, αλλά και η ίδια η ασθένεια επιτελεί «θαύματα» στον ψυχισμό των ανθρώπων.

Την ομιλία κάλυψε ο Τηλεοπτικός Σταθμός «Λύχνος» της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών.–