Γράφτηκε στις .

Η εορτή του Αγίου Πολυκάρπου

Την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου εορτάσαμε την εορτή του Αγίου Ιερομάρτυρος Πολυκάρπου Επισκόπου Σμύρνης του και προστάτου της Επαρχίας μας.

Η εορτή του Αγίου ΠολυκάρπουΤο κέντρο της εορτής του είναι η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμπελακιωτίσσης, στην οποία θησαυρίζεται το τίμιο λείψανο της δεξιάς χειρός του Αγίου, αν και εφέτος οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στους προσκυνητές, που είχαν σκοπό να ανηφορήσουν –με λεωφορεία η Ι.Χ.– στην Ιερά Μονή, να πραγματοποιήσουν το προσκύνημά τους.

Όμως ο Άγιος Πολύκαρπος δεν άφησε έρημο το Μοναστήρι του την ημέρα του πανηγυριού του. Λειτούργησαν ο Ηγούμενος π. Πολύκαρπος με τον Εφημέριο της Αμπελακιωτίσσης π. Ιωάννη, συμπροσευχήθηκε ο γέροντας π. Ραφαήλ, έψαλαν οι Ιεροψάλτες Θεολόγης Αγγέλου, Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, και Διονύσιος Παπαθανασίου. Στον Εσπερινό μπόρεσαν να παρευρεθούν ο Δήμαρχος της Αποδοτίας κ. Βασίλειος Σούζας και ο τ. Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Μπάμπης Κουτσοσπύρος. Εκκλησιάσθηκαν λίγοι προσκυνητές που είχαν προλάβει να φθάσουν στην Μονή και μερικοί ακόμη εκδρομείς που αποκλείσθηκαν στην περιοχή από τα χιόνια, συνολικά περί τα τριάντα άτομα! Έτσι η λατρευτική, αλλά και η υλική τράπεζα που παρέθεσε η Ιερά Μονή, είχαν αρκετούς συνδαιτημόνες.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, που επίσης δεν μπόρεσε να ανέβη στην Ιερά Μονή, τέλεσε τον Εσπερινό, λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ιερό Ναό Αγίου Πολυκάρπου Μαμουλάδας –το «δεύτερο σπίτι» του Αγίου Πολυκάρπου στην Επαρχία μας–, όπου εκκλησιάσθηκαν και όσοι προσκυνητές δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν το προσκύνημά τους στο Μοναστήρι.

Η εορτή του Αγίου ΠολυκάρπουΗ εκκλησιαστική σύναξη έγινε σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, με την συμμετοχή πολλών Ιερέων και λαού σε έναν καλλωπισμένο και ευπρεπισμένο Ιερό Ναό, τελέσθηκε δε και το μνημόσυνο των αειμνήστων Εφημερίων της Ενορίας. Μετά την Ακολουθία του Εσπερινού και μετά την θεία Λειτουργία προσφέρθηκε δεξίωση στο Ενοριακό Κέντρο. Γενικά, η Ενορία της Μαμουλάδας, με την μέριμνα και καθοδήγηση του Εφημερίου της Αρχιμ. π. Πολυκάρπου (Θεοφάνη), ετοίμασε μια όντως πανηγυρική λατρευτική σύναξη για τον προστάτη Άγιο της Επαρχίας μας.