Γράφτηκε στις .

Εκφράσεις Παραδόσεως

Τα ρήματα με τα οποία μας παραδίδεται από τους αγίους η Παράδοση είναι η Αγία Γραφή, τα έργα των αγίων Πατέρων, οι αποφάσεις των Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων, τα Μυστήρια, η λατρεία της Εκκλησίας.

Έργα ακόμη της Παραδόσεως η εκφράσεις της είναι οι λειτουργικές τέχνες, η αγιογραφία, η βυζαντινή μουσική κλπ.

Γι’ αυτό εμείς οι Ορθόδοξοι σεβόμαστε αυτές τις εκφράσεις της Παραδόσεως, γιατί παραδόθηκαν από τους αγίους. Όμως δεν αυτονομούνται, δεν ξεχωρίζονται από την Εκκλησία, ούτε απολυτοποιούνται.

Όλες οι λειτουργικές τέχνες, τα ήθη της λαϊκής ευσεβείας, λαμβάνουν πραγματική αξία, όταν συνδέονται με την λειτουργική ατμόσφαιρα και κυρίως με την εσωτερική, ζωή της Εκκλησίας, που είναι η μετάνοια, η συντριβή, η κατάνυξη, η νήψη.

Η αναζήτηση παλαιών μορφών ζωής, όταν δεν συνδέεται με την εσωτερική ανακαίνιση είναι μια συντήρηση και όχι παράδοση. Είναι μια τυπική προσκόλληση και όχι δημιουργία. Είναι εξωτερικός τύπος και όχι ζωή.

Η Ορθόδοξη Παράδοση παραδίδεται με αίμα, με μαρτύριο και ακόμη εκφράζεται και μεταδίδεται με την αγάπη. Έξω από το αίμα και την αγάπη δεν υπάρχει Ορθόδοξη Παράδοση, αλλά ανθρώπινη αλύτρωτη παράδοση, εντάλματα ανθρώπων που δεν βοηθούν, ούτε σώζουν.

(Μητροπολίτου Ναυπάκτου Ιεροθέου, Όσοι Πιστοί)

ΧΩΡΙΟ