Γράφτηκε στις .

Κατασκηνώσεις 2009

Κατασκήνωση Αγοριών

Κατασκήνωση Αγοριών 2009 Πραγματοποιήθηκε το διάστημα 21 Ιουλίου με 1 Αυγούστου η κατασκηνωτική περίοδος που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολή μας για τα αγόρια, στις Κατασκηνώσεις του Αγίου Παντελεήμονος. Ο Σεβασμιώτατος τέλεσε τον αγιασμό, δίνοντας το όνομα «Η οδός», αναλύοντας την σημασία του και δίνοντας την προοπτική που θα είχε η κατασκήνωση. Υπεύθυνος Ιερέας ήταν ο π. Καλλίνικος Γεωργάτος με βοηθό τον π. Πολύκαρπο Θεοφάνη, αρχηγός ο κ. Αθανάσιος Βαμβίνης με αξιόλογο επιτελείο ομαδαρχών και στελεχών. Όλοι εργάσθηκαν εθελοντικά και αρκετοί Καθηγητές και Δάσκαλοι από την Ναύπακτο βοήθησαν και αυτοί εθελοντικά με ομιλίες και μαθήματα. Το πρόγραμμα ήταν πλούσιο και περιελάμβανε μυστηριακή ζωή, ομιλίες, μαθήματα, πρωταθλήματα, διαγωνισμούς, αθλοπαιδιές, ψυχαγωγία, θαλασσινό μπάνιο, συζητήσεις, εξόδους στην φύση, εκπλήξεις κλπ. Το σημαντικό είναι ότι αυτά γίνονται σε πλαίσια ελευθερίας και αγάπης.

Είναι σημαντικό ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων κινητοποιείται εθελοντικά και με αγάπη κάθε καλοκαίρι, προκειμένου να δώση βιώματα εκκλησιαστικά και κοινωνικά στους νέους, που έχουν τόσο ανάγκη να αποτοξινωθούν από τις τοξίνες της αυξανόμενης φιλαυτίας και της άλογης χρήσης της τεχνολογίας.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον συνταξιούχο θεολόγο κ. Γιάννη Σύψα, ο οποίος φροντίζει την Κατασκήνωση ως δεύτερο σπίτι του όλο τον χρόνο, αλλά και στους φοιτητές-ομαδάρχες που θυσιάζουν τις λίγες ημέρες θερινής ξεκούρασης για την ωφέλεια των νέων και των παιδιών.

Ευχόμαστε κάθε χρόνο να πληθαίνουν οι νέοι και τα παιδιά που θα αναζητούν λίγες ημέρες κοινοβιακής, εκκλησιαστικής ζωής, καθώς και οι γονείς που θα εκτιμούν το έργο αυτό και θα προτρέπουν τα παιδιά τους για την συμμετοχή τους στην ποιμαντική αυτή προσπάθεια της Εκκλησίας μας για τους νέους.

Α.Κ.

Κατασκήνωση Κοριτσιών

Κατασκήνωση Κοριτσιών 2009Με την πατρική ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου και την ποιμαντική ευθύνη του Πρωτοπρ. π. Γεωργίου Παπαβαρνάβα, αλλά και με την πρόθυμη συμμετοχή της αρχηγού, κ. Έλενας Κοτρώνη, της υπαρχηγού Νεκταρίας Παπαβαρνάβα και των ομαδαρχισσών, καθώς και την φανερή και αφανή συνδρομή πολλών άλλων προσώπων, πραγματοποιήθηκε κι εφέτος η πρώτη κατασκηνωτική περίοδος των κοριτσιών από τις 7-18 Ιουλίου.

Ο τίτλος της κατασκήνωσης ήταν: «Οι ουράνιοι φίλοι μας» και τα ονόματα των Ομάδων: «Αρχάγγελος Μιχαήλ», «Αρχάγγελος Γαβριήλ», «Χερουβείμ», «Σεραφείμ» και «Φύλακας Άγγελος». Η προκαταρκτική ομιλία του Σεβασμιωτάτου κατά τον αγιασμό, αλλά και τα καθημερινά θέματα γύρω από τους Αγγέλους έδωσαν την ευκαιρία στις κατασκηνώτριες να νιώσουν και να πιστέψουν ότι έχουν έναν φίλο που δεν θα τους προδώση ποτέ και έναν αόρατο φύλακα που τις προστατεύει από κάθε κακό, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος. Τα παιδιά συνειδητοποίησαν την ύπαρξη των Αγγέλων, αλλά και αγάπησαν περισσότερο τον φύλακα Άγγελό τους.

Η κατασκηνωτική περίοδος κύλησε με ηρεμία, αλλά και με έντονη ομαδική δραστηριότητα. Η όλη πνευματική προσπάθεια έγινε μέσα σε πλήρες πρόγραμμα καθημερινών δραστηριοτήτων, ακολουθιών, μαθημάτων και παιχνιδιού κάτω από την στέγη της Εκκλησίας. Μέσα από την συμμετοχή στα Μυστήρια της Εκκλησίας, όπως την Εξομολόγηση και την θεία Κοινωνία, τα παιδιά έμαθαν να επιλύουν με ειρηνικό τρόπο τα καθημερινά μικροπροβλήματα και να συμβιώνουν αρμονικά κάτω από την ίδια στέγη. Η ώρα της βραδινής ψυχαγωγίας έδωσε την δυνατότητα στα παιδιά να εκδηλώσουν και τα ιδιαίτερα χαρίσματά τους.

Ελπίζουμε πως και αυτή η κατασκηνωτική περίοδος άφησε ζωντανά βιώματα στις κατασκηνώτριες που συμμετείχαν.

Ε.Σ.

Θερινή Εσπερίδια για Φοιτητές-Αποφοίτους

Την Δευτέρα 20 Ιουλίου ε.ε. πραγματοποιήθηκε η εσπερίδα που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη για φοιτητές-αποφοίτους στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου.

Μετά την Παράκληση και το απογευματινό κέρασμα, ο Σεβασμιώτατος έλαβε αφορμή από την πρόσφατη κοίμηση του Γάλλου θεολόγου Ολιβιέρ Κλεμάν και υπογράμμισε ορισμένα περιεκτικά κείμενα από την θεολογική του πένα, όπως για την Ορθοδοξία και την πολιτική, τις ιστορικές διαδικασίες σε σχέση με την θεία Πρόνοια, τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους, τις αναρχικές τάσεις, την μαρτυρική ζωή των μοναχών και την νοερά προσευχή. Έτσι, ο Σεβασμιώτατος έδωσε τον έναυσμα για μια συζήτηση με τους φοιτητές πάνω στα θέματα αυτά.

Μερικές από τις ερωτήσεις των φοιτητών ήταν: –Η Επανάσταση των φοιτητών στην Γαλλία έγινε λόγω της «πατροκτόνου» στάσης των νέων η λόγω της ελλείψεως νοήματος για την ζωή; –Ποιά ήταν η σχέση του Κλεμάν με τον Σάρτρ; –Σήμερα παρατηρούμε ότι νέοι, ακόμη και παιδιά ευσεβών οικογενειών, απομακρύνονται από την Εκκλησία λόγω ανελεύθερης αντιμετώπισής τους από «εκπροσώπους» της Εκκλησίας• επίσης παρατηρούμε ότι συνήθως κάποια έντονη θρησκευτική προσωπικότητα μπορεί να στρέψη τους νέους προς την Εκκλησία• ποιά είναι η δική μας στάση, ως νέοι, απέναντι στους διαφορετικούς αυτούς τρόπους αντιμετώπισης; –Ο συνειδητός αγνωστικισμός είναι ένα στάδιο, ίσως απαραίτητο, προς την ορθή πίστη; –Μήπως έχουμε κάποια παραποιημένη εικόνα για την Δύση και την δυτική θεολογία; κ.α.

Στις ερωτήσεις αυτές απάντησε καταλλήλως ο Σεβασμιώτατος και έγινε εποικοδομητική συζήτηση.

Η Εσπερίδα περατώθηκε με δείπνο και τραγούδι.

Α.Κ.

κατασκηνώσεις