Skip to main content

Η Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος

Συνήλθε την Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009, σε πρώτη τακτική Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου...

Συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τους Σεβ. Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Σύρου κ. Δωρόθεο και Πατρών κ. Χρυσόστομο.

(Μετά την εναρκτήρια εισήγηση του Μακαριωτάτου Προέδρου και την αντιφώνηση του Αντιπροέδρου Σεβ. Μητροπολίτου Καρυστίας κ. Σεραφείμ, ακολούθησε η εκλογή των νέων Μητροπολιτών Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ και Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Δαμασκηνού) ...

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2009

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός εισηγήθηκε το θέμα «Περί των εξ (6) θέσεων Βοηθών Επισκόπων του Νόμου 1951/1991». Ανέλυσε τα σχετικά με τον κανονικό θεσμό των Βοηθών Επισκόπων και τον τρόπο αναδείξεώς τους σύμφωνα με την ισχύουσα πραγματικότητα και πρότεινε να προχωρήση η Ιεραρχία στην πλήρωση των έξι κενών θέσεων Βοηθών Επισκόπων για τις Ιερές Μητροπόλεις.

Επί της εισηγήσεως ακολούθησε ευρεία συζήτηση. ...

Στην συνέχεια ακολούθησε η ψηφοφορία για την εκλογή των νέων Βοηθών Επισκόπων.

Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Κερνίτσης, εκλέγεται ο Αρχιμανδρίτης κ. Προκόπιος Πετρίδης. Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ωλένης, εκλέγεται ο Αρχιμανδρίτης κ. Αθανάσιος Μπαχός.

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2009

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος εισηγήθηκε το θέμα «Ο περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων Νόμος». Ο Σεβ. Εισηγητής αναφέρθηκε με σύντομη ιστορική και κριτική θεώρηση στο «Σχέδιον Νόμου για τα Εκκλησιαστικά Δικαστήρια», στα επίσημα κείμενα (υπομνήματα, γράμματα, έγγραφα) που ακολούθησαν το πιο πάνω Σχέδιο Νόμου και στα σχετικά με τον ισχύοντα Νόμο 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας». Μετά την εμπεριστατωμένη αυτή ανάλυση, ο Σεβασμιώτατος πρότεινε να αποσυρθή το εν εκκρεμότητι Σχέδιο Νόμου και να επιδιωχθή η τροποποίηση του Νόμου 5383/1932, «δια της συμπληρώσεως και διορθώσεως των διατάξεων εκείνων, αι οποίαι προήλθαν υπό τον επηρεασμόν πολιτειοκρατικών αντιλήψεων και αφορούν εις την εσωτερικήν ζωήν της Εκκλησίας, εντός του συνταγματικού πλαισίου πάντοτε, το οποίον διασφαλίζει την εσωτερικήν αυτοτέλειαν της Εκκλησίας». Αν αυτο δεν είναι δυνατόν, τότε «να αρχίση η γνησία διαδικασία συντάξεως νέου Σχεδίου περί των Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της ενώπιον αυτών διαδικασίας».

Κατά την 11η πρωινή, ο Μακαριώτατος και τα Μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μετέβησαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου τέλεσαν τον Αγιασμό για την έναρξη των εργασιών της νέας Βουλευτικής Περιόδου και την ορκωμοσία των νέων Βουλευτών.

Κατά το δεύτερο μέρος της σημερινής Συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος, συνέχισε την ανάγνωση της Εισηγήσεώς του. Επί της εισηγήσεως ακολούθησε ευρεία συζήτηση. ...

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αποφάσισε να εξουσιοδοτηθή η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ώστε να συγκροτήση μία Επιτροπή για την μελέτη του τρόπου απονομής της δικαιοσύνης στους Κληρικούς και Μοναχούς, μέσα στα πλαίσια που χαράσουν οι Ιεροί Κανόνες και οι Νόμοι της Πολιτείας.

Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος, εισηγήθηκε το θέμα : «Η διάταξις της παραγράφου 8 (περί διαθεσιμότητος Μητροπολιτών) του άρθρου 34 του Ν. 590/1977 "Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος"» και πρότεινε την κατάργηση της διατάξεως της παραγράφου 8 του άρθρου 34 του Νόμου 590/1977, ως αντικανονικής και αντισυνταγματικής και η Ιεραρχία ομοθύμως και ομοφώνως απεδέχθη την πρόταση.

Έπειτα από σχετικό θέμα που απασχόλησε την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, ανακοινώνεται ότι τα μητροπολιτικά αυτοκίνητα δεν είναι κρατικά οχήματα, ανήκουν ιδιοκτησιακά στις Ιερές Μητροπόλεις και επομένως συντηρούνται και κινούνται από τον ειδικό Κωδικό του Προϋπολογισμού των Ιερών Μητροπόλεων και όχι από κρατικές δαπάνες. Μερικά αυτοκίνητα παραχωρήθηκαν στο παρελθόν από την Πολιτεία σε μερικές Ιερές Μητροπόλεις, προς διευκόλυνση του φιλανθρωπικού έργου τους (Ιδρύματα, κατασκηνώσεις κ.λπ.), άλλά και αυτών των οχημάτων η συντήρηση και κίνηση επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των Ιερών Μητροπόλεων.

Στη συνέχεια, το Σώμα προχώρησε στην πλήρωση των υπολοίπων τεσσάρων θέσεων Βοηθών Επισκόπων. ...

Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αργολίδος, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Επιδαύρου, εκλέγεται ο Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Κορομπέσης. Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ρεντίνης, εκλέγεται ο Αρχιμανδρίτης κ. Σεραφείμ Καλογερόπουλος. Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ανδρούσης, εκλέγεται ο Αρχιμανδρίτης κ. Θεόκτιστος Κλουκίνας. Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Μητροπόλεως Μεγάρων και Σαλαμίνος, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ελευσίνος, εκλέγεται ο Αρχιμανδρίτης κ. Δωρόθεος Μουρτζούκος.

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος εισηγήθηκε το θέμα: «Η λειτουργία του Συνοδικού Πολιτεύματος στην Εκκλησία της Ελλάδος» (σ. απόσπασμα δημοσιεύεται στο παρόν τεύχος της Ε.Π., σελ. 8-10). Στην αρχή αναλύθηκε η άποψη ότι η συνοδικότητα συνδέεται με την ιεραρχικότητα, δηλαδή η συνύπαρξη πολλών μελών γίνεται ανάλογα με τα χαρίσματα κάθε μέλους, όπως φαίνεται εκφραστικά στην Θεία Λειτουργία.

Στη συνέχεια εξέτασε το συνοδικό και ιεραρχικό πολίτευμα της Εκκλησίας κατά την λειτουργία της Ιεραρχίας, της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και των άλλων Συνοδικών Οργάνων. Εντόπισε τις παρατηρούμενες δυσλειτουργίες στα Συνοδικά αυτά Όργανα και επρότεινε τρόπους για την καλύτερη λειτουργία τους, σύμφωνα με το συνοδικό και ιεραρχικό πολίτευμα της Εκκλησίας.

Στο τελευταίο μέρος της Εισήγησης ανέπτυξε τον αντισυνοδικό τρόπο ζωής, όπως εκφράζεται στις αιρέσεις, στα σχίσματα και τις παρασυναγωγές.

Επί της εισηγήσεως ακολούθησε διεξοδική συζήτηση...

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αποφάσισε να εξουσιοδοτηθή η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ώστε να συγκροτήση μία Επιτροπή για την μελέτη των θεμάτων σε πρακτική βάση, για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία, σύμφωνα με το συνοδικό και ιεραρχικό πολίτευμα της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, των Συνοδικών Επιτροπών και των άλλων Συνοδικών Οργάνων.

Στη συνέχεια ανέγνωσε την Εισήγησή του ο Μακαριώτατος Πρόεδρος, με θέμα : «Εκκλησιαστική περιουσία. Ιστορική αναδρομή. Νέα πρόταση» (σ. αποσπάσματα δημοσιεύονται στο παρόν τεύχος της Ε.Π., σελ. 7). …

Ήδη η Ιερά Σύνοδος έχει προγραμματίσει την ανοικοδόμηση τριών Κέντρων φροντίδος ηλικιωμένων ατόμων, ένα Κέντρο φροντίδας πασχόντων από νεοπλαστικά νοσήματα (καρκίνος) μετά τις διάφορες επεμβάσεις, ένα Κέντρο φροντίδας αυτιστικών παιδιών σχολικής ηλικίας, ένα Κέντρο κοινωνικής επανένταξης νέων μετά την απεξάρτηση από παραισθησιογόνες ουσίες, Κατασκηνώσεις νέων και Ξενώνες.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, μετά το πέρας της εισηγήσεως του Μακαριωτάτου ανέπτυξε το θέμα : «Η σημερινή κατάσταση της εκκλησιαστικής περιουσίας». Αναφέρθηκε στο τι εννοείται εκκλησιαστική περιουσία, στην ιστορία της κατά καιρούς αφαίμαξής της, με τη διάλυση Ιερών Μονών και την αναγκαστική απαλλοτρίωση, χωρίς τις περισσότερες φορές αντάλλαγμα και στη σύγχρονη κατάσταση. Η περιουσία αυτή ανήκει στα Ν.Π.Δ.Δ. και η διοίκηση και διαχείρισή της γίνεται από τα κανονικά και νόμιμα ελεγκτικά όργανα. Υπόκειται δηλαδή σε οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο. Η εκκλησιαστική περιουσία θεωρείται ως μεγάλη, αλλά ανέρχεται στο 4% της αρχικής της καταστάσεως και είναι αναξιοποίητη λόγω διαφόρων δυσκολιών.

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2009

Συνεχίσθηκε η συζήτηση του θέματος της συμμετοχής της Εκκλησίας μας στους διορθοδόξους και διαχριστιανικούς διαλόγους, η οποία διεκόπη κατά την απογευματινή Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας. Στη χθεσινή απογευματινή Συνεδρία της Ιεραρχίας, μετά την ενημέρωση για το θέμα αυτό, την οποία παρείχαν ο Πρόεδρος και τα μέλη της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών θεμάτων, ακολούθησε ευρύτατη συζήτηση στην οποία έλαβαν μέρος οι Σεβ. Μητροπολίτες Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Φιλίππων κ. Προκόπιος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Περιστερίου κ Χρυσόστομος, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Ξάνθης κ. Παντελεήμων και Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.

Σήμερα, αμέσως μετά την ολιγόλεπτη ομιλία του Μακαριωτάτου, εξέθεσαν τις απόψεις τους για το θέμα του Διαχριστιανικού Διαλόγου οι Σεβ. Μητροπολίτες Κυθήρων κ. Σεραφείμ, Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος, Σύρου κ. Δωρόθεος, Δράμας κ. Παύλος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Μεσογαίας κ. Νικόλαος, Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, Κονίτσης κ. Ανδρέας, Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβας και Γόρτυνος κ. Ιερεμίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας εξέδωσε Ανακοινωθέν για το σοβαρό αυτό θέμα (σ. δημοσιεύεται στο παρόν τεύχος της Ε.Π., σελ. 13).

Κατά το δεύτερο μέρος της Συνεδρίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός ενημέρωσε το Σώμα της Ιεραρχίας, σχετικά με την Μ.Κ.Ο. «Αλληλεγγύη» και αποφασίσθηκε να μελετήσει και να παρακολουθήση την πορεία του θέματος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και να εισηγηθή τα δέοντα στην Ιεραρχία. …

Μετά από πρόταση του Μακαριωτάτου Προέδρου η Ιεραρχία επικύρωσε παλαιοτέρα Απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την διχοτόμηση της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής, λόγω ποιμαντικών αναγκών. …

(Επιλογές από τα Δελτία Τύπου που εξέδωσε η Επιτροπή Τυπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας).

  • Προβολές: 2698