Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Θεμελίωση Ιερού Ναού στην Ρίζα

Την Κυριακή της Πεντηκοστής θεμελιώθηκε από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιερόθεο Ι. Ναός που θα τιμάται στο όνομα του Αγίου Αθανασίου. Ο Ναός αυτός, που ελπίζουμε ότι σύντομα θα ανεγερθή, είναι “εξοχικός”. Βρίσκεται σε έναν λόφο πάνω από το χωριό των κατασκηνώσεων, την Ρίζα, με θέα όλο τον Πατραϊκό κόλπο. Την πρωτοβουλία για το κτίσιμο του Ι. Ναού ανέλαβε ο Σύλλογος των εν Αθήναις Ριζιωτών, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ζώντας στην Αθήνα δεν αλλοτριώθηκαν από την Παράδοση των προγόνων τους, η οποία θέλει κάθε όμορφος τόπος να αντιπροσφέρεται ως ανάθημα στον Πλάστη του, ώστε να υμνήται και να δοξάζεται το Όνομά Του.

Θυρανοίξια Ιερού Ναού στην Αφροξυλιά

Την Τετάρτη 4 Ιουνίου 1997, παραμονή της Αναλήψεως, έγιναν από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας τα θυρανοίξια του Ι. Ναού της Αναλήψεως στην Αφροξυλιά.

Ο νέος Ι. Ναός, που είναι ακόμα ημιτελής, θα καλύψη τις ανάγκες των κατοίκων της Αφροξυλιάς που λόγω των συγχρόνων αναγκών έχουν μετοικήσει χαμηλότερα, κοντά στον αμαξητό δρόμο Ναυπάκτου - Θέρμου.

Το οικόπεδο για την ανέγερση του Ι. Ναού, δώρησε το Δασαρχείο στην Κοινότητα, και αυτή με την σειρά της στην Εκκλησία. Τον Ι. Ναό εθεμελίωσε το 1992 ο από Ναυπάκτου Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος.

Ο εφημέριος του χωριού π. Φώτιος Κυρίτσης, που κοπίασε πολύ για την ανέγερση του Ι. Ναού, βοηθούμενος από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και την Κοινότητα, εύχεται να εισακουσθή η έκκλησή του για βοήθεια, ώστε του χρόνου στην γιορτή της Αναλήψεως να τελεσθούν και τα εγκαίνεια.

Η ενορία του Αγ. Δημητρίου στον Αγ. Ιωάννη Βομβοκούς

Την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και ο Σύνδεσμος Αγάπης του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου οργάνωσαν “ευχαριστιακή έξοδο” της Ενορίας στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Ιωάνννου της Βομβοκούς. Με μεγάλη διάθεση οι Εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι και τα μέλη του Συνδέσμου Αγάπης προετοίμασαν μαζί με τους Εφημερίους τις πρακτικές λεπτομέρειες, ώστε η Ευχαριστιακή Τράπεζα - η θεία Λειτουργία - να συνδεθή με την υλική τράπεζα - ένα κοινό ενοριακό γεύμα - που θύμιζε την ζωή των αρχαίων Ενοριών, όπου βιωνόταν έντονα το κοινοτικό πνεύμα.

Ιδιαίτερο τόνο και λαμπρότητα στην εκδήλωση έδωσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο οποίος τέλεσε το πρωί την θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Μονής και παρεκάθησε στο κοινό γεύμα, έξω στο ύπαιθρο, στο χώρο του κυλικείου, ανταποκρινόμενος - παρά τον φόρτο του προγράμματός του - στην πρόσκληση των Εφημερίων του Αγίου Δημητρίου. Κατά την θεία Λειτουργία μίλησε για την μεταμόρφωση της καρδιάς, η οποία κατά τον προφητικό λόγο με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος πρέπει από “λιθίνη” να γίνη “σαρκίνη”, από αναίσθητη ευαίσθητη, φέροντας ένα σύγχρονο παράδειγμα πνευματικής ευαισθησίας. Κατά το γεύμα, μετά από προσφώνηση του προϊσταμένου του Ιερού Ναού Πρωτ. π. Αθανασίου Λαουρδέκη, μέσα στην οικογενειακή ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθή, μίλησε για πολλά θέματα, προκαλώντας άλλοτε συγκίνηση και κατάνυξη και άλλοτε ευθυμία, τονίζοντας ιδιαίτερα την αξία που έχουν τέτοιες συνάξεις για την ανάπτυξη της ενοριακής συνειδήσεως.

Το γεύμα και η όλη εκδήλωση έληξε με παραδοσιακούς χορούς. Ήταν ένα παραδοσιακό ενοριακό γλέντι. Σε όλους τους ενορίτες που συμμετείχαν άφησε την αίσθηση της χαράς, που δημιουργεί η “ενότητα του Πνεύματος εν τω συνδέσμω της ειρήνης”, η κοινωνία της αγάπης και η ενότητα της πίστεως. π.Θ.

Το πανυγήρι των Καταφυγιωτών

Η Κυριακή της Πεντηκοστής εορτάζεται ξεχωριστά στο Καταφύγιο. Μαζεύονται από όλη την Ελλάδα οι ξενιτεμένοι Καταφυγιώτες πρώτα κάτω από τον θόλο της εκκλησίας, για να λάβουν την χάρη της εορτής και για να προσευχηθούν για τους εκλειπόντες συγχωριανούς τους και τα μέλη του συλλόγου τους, και αμέσως μετά κάτω από το πλατάνι του χωριού τους, για να γλεντήσουν και να χορέψουν, όπως και οι πρόγονοί τους.

Φέτος λειτούργησε στην εκκλησία του χωριού ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ενώ παραβρέθηκε και ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Ιωάννης Βαϊνάς. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δήμος Ζορμπάς άνοιξε με εύθυμο τρόπο την γιορτή, εκφράζοντας με γλυκύτητα την πικρία των ορεισιβίων για την εγκατάλειψη, και τον ακολούθησαν, συναγωνιζόμενοι στα ευφυολογήματα, ο Σεβασμιώτατος και ο κ. Νομάρχης, ενώ ο Πρόεδρος της Κοινότητος προτίμησε να ευχαριστήση τον λαό με το τραγούδι του.

Με αυτόν τον τρόπο εγκαινιάστηκε ουσιαστικά ο κύκλος των φετεινών πανηγυριών της ορεινής Ναυπακτίας.

Ν.Γ.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 971

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance