Επιστολή του Ιωάννη Αθ. Γκόλτση: Ἡ Ἠρωϊκὴ μορφὴ τοῦ π. Ἀθανασίου Γ. Πιά

Ο αναγνώστης της “Παρέμβασης” Ιωάννης Αθ. Γκόλτσης με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα χρόνων από τον μαρτυρικό θάνατο του π. Αθανασίου Γ. Πιά, μας έστειλε ως επιστολή κείμενο - το οποίο δημοσιεύουμε στη συνέχεια - που αναφέρεται στο πρόσωπο και το μαρτύριο του ηρωικού Ιερέα.

Στις 13 Μαΐου 1997 συμπληρώθηκαν πενήντα έτη από την ημέρα του μαρτυρίου του εφημερίου της Ελατόβρυσης Ναυπακτίας, Πρεσβυτέρου Αθανασίου Γ. Πιά.

Ο ηρωικός εθνοϊερομάρτυρας γεννήθηκε στην Ελατόβρυση το 1894. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο, στο Σχολαρχείο και στην Εκκλησιαστική Σχολή Φωκίδος. Το 1923 νυμφεύθηκε την Πολυξένη Θ. Λιάρου, με την οποία απέκτησαν οκτώ παιδιά (επέζησαν τέσσερα). Στην πόλη της Κορίνθου χειροτονήθηκε Διάκονος (31-3-1934) και Πρεσβύτερος (1-4-1934) από τον Μητροπολίτη κυρό Δαμασκηνό, έπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Τοποθετήθηκε αρχικά στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Κάτω Βασιλικής Ναυπακτίας και το 1939 στον Ιερό ναό Αγίας Τριάδος στην γενέτειρά του, όπου διακόνησε ως το 1947, οπότε και φονεύθηκε από αντάρτες στην περιοχή Πάλκα Κρυονερίου, αφού βασανίσθηκε μαζί με άλλους συγχωριανούς του.

Ύστερα από οκτώ ημέρες η πρεσβυτέρα Πολυξένη βρήκε το σκήνωμα του μάρτυρα Ιερέα κακοποιημένο και το μετέφερε στο χωριό, όπου την επομένη τελέσθηκε η νεκρώσιμη ακολουθία.

Ωστόσο ο καλός Θεός θέλησε να επιδαψιλεύση την Χάρη Του στον άξιο Διάκονό Του. Το αιματοποτισμένο σώμα του παπα-Θανάση εξέχεε άρρητη ευωδία, η οποία έγινε αισθητή και προκάλεσε τον θαυμασμό όλων, όσοι το προσκύνησαν. Ευωδίαζε, εξάλλου, ο τόπος του μαρτυρίου και το κλωνάρι του ελάτου, όπου είχαν κρεμάσει τον Ιερέα, ξεράθηκε. Θεοσημείες.....

Ο π. Αθανάσιος υπήρξε γνήσιος Έλληνας Παπάς! Φιλομαθής, αφοσιωμένος στην ενορία του, δημιουργικός και καρποφόρος ποιμένας. Άνθρωπος χαριτωμένος, ανεξίκακος, φως Χριστού. Ένα φως ανέσπερο της θριαμβεύουσας Εκκλησίας, ένας ακόμη κληρικός, ανάμεσα στις πολλές χιλιάδες, που έβαψαν με το τίμιο αίμα τους τα αγιασμένα ελληνικά χώματα.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του στεφανόστεπτου μάρτυρα της Πίστεως και της Πατρίδος παπα-Θανάση Πιά. Ας σεμνύνεται η τοπική Εκκλησία της Ναυπακτίας, που είχε στους κόλπους της Χριστιανούς - Έλληνες του ύψους του παπα-Θανάση.

Τω δε Θεώ η δόξα και η τιμή και η προσκύνησις.

* * *

Το Σάββατο 16 Αυγούστου τελέσθηκε αρχιερατικό μνημόσυνο στην Ελατόβρυση για τον π. Αθανάσιο και τρισάγιο στον τόπο όπου άφησε την τελευταία πνοή του.