Εἰδήσεις - Φωτογραφικὰ στιγμιότυπα

Κατασκηνωτικὴ Φοιτητικὴ Ἡμερίδα

Κατασκηνωτικὴ Φοιτητικὴ ἩμερίδαΤην Πέμπτη 24-7-1997 πραγματοποιήθηκε στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στον άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου η δεύτερη Κατασκηνωτική Φοιτητική Ημερίδα με την συμμετοχή Φοιτητών και Φοιτητριών της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και αγίου Βλασίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ημερίδας το πρωί τελέσθηκε θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του αγίου Παντελεήμονος, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος. Στη συνέχεια προσφέρθηκε πρωινό στην τραπεζαρία της κατασκήνωσης και ακολούθησε η ανάπτυξη επίκαιρου θέματος από τον Σεβ Μητροπολίτη.

Ο Σεβασμιώτατος ξεκίνησε από ένα σύνθημα που είδε γραμμένο σε τοίχο από κάποιους αναρχικούς. Το σύνθημα έγραφε: “Είμαστε χαμένα παιδιά με τις ανεκπλήρωτες περιπέπειές μας”, στο οποίο, κατ’ αρχήν σχολίασε τις λέξεις: “παιδιά”, που δηλώνει ανθρώπους που ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί, “χαμένα”, δηλαδή χωρίς προσανατολισμό, τα οποία όμως παρά ταύτα “ρισκάρουν” την ζωή τους με το να μπαίνουν σε “περιπέτειες”, που τελικά όμως μένουν “ανεκπλήρωτες”. Σημείωσε ότι υπάρχει από μέρους των παιδιών αυτών μόνο αναζήτηση χωρίς πληρότητα και μίλησε στη συνέχεια για τον αποπροσανατολισμό της σύγχρονης κοινωνίας και ιδαίτερα των νέων που επιδιώκουν διάφορα κέντρα. Αφού αναφέρθηκε σε σύγχρονους στοχαστές που κρίνουν την σύγχρονη κοινωνία και προσφέρουν τις δικές τους λύσεις, τόνισε ότι σήμερα έχουμε ανάγκη από την Εκκλησία, μέσα στην οποία με την λατρεία, τους φίλους και τον πνευματικό πατέρα, ξεπερνάμε τα προβλήματα, αποκτούμε προσανατολισμό, ξεπλαίκουμε από “ανεκλήρωτες περιπέτειες”.

Το μεσημέρι η Ιερά Μητρόπολη παρέθεσε στους Φοιτητές και τις Φοιτήτριες γεύμα, το οποίο εξελίχθηκε σε ένα ωραίο παραδοσιακό γλέντι.

π. Θ.Α.Β.

Καλοκαῖρι '97 στὴν Ὀρεινὴ Ναυπακτία

Καλοκαῖρι '97 στὴν Ὀρεινὴ ΝαυπακτίαΤελείωσε στις 31 Αυγούστου, μαζί με το εκκλησιαστικό έτος, μια ακόμη θερινή περίοδος για την Μητρόπολή μας η οποία έχει το χαρακτηριστικό, τουλάχιστον στο ορεινό της τμήμα, να είναι γεμάτη κόσμο το καλοκαίρι αλλά να ερημώνη τον χειμώνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρείται έλλειψη Ιερέων που γίνεται εντονότερη στις μεγάλες εορτές και το καλοκαίρι. Στον αγώνα εξυπηρέτησης των ορεινών ενοριών ρίχνονται οι Ιεροκήρυκες της Ι. Μητροπόλεώς μας, ακόμα και οι συνταξιούχοι Ιερείς, έτσι ώστε να μην μένουν οι άνθρωποι αλειτούργητοι και ανεξομολόγητοι. Γίνεται προσπάθεια από την Μητρόπολή μας να ανταποκριθή στις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού, αφού οι Ναυπάκτιοι μετανάστες που πλημμυρίζουν το καλοκαίρι την ορεινή Ναυπακτία, τα προγονικά τους, δεν έχουν μόνο ανάγκη να ξεκουραστούν σωματικά, αλλά και να αναβαπτιστούν στα νάματα της παραδόσεώς μας, και να ζήσουν μαζί με τα παιδιά τους χριστιανική κοινοτική ζωή, έστω και με μια δόση φολκλορισμού. Γιατί, ορεινό χωριό δίχως εκκλησιαστική ζωή ίσον διαμονή σε μουσείο ή έστω σε ξενοδοχείο. Όμως οι Ναυπάκτιοι μετανάστες που επιστρέφουν το καλοκαίρι στα πατρογονικά τους δεν θέλουν να νοιώθουν ούτε σαν επισκέπτες μουσείου, ούτε σαν ξένοι.

Γι’ αυτό παρατηρείται και τόσο έντονη αναζήτηση Ιερέως, γι’ αυτό και σε πολλά χωριά, όπως για παράδειγμα στην Λεύκα, οι Χριστιανοί μαζί με τα παιδιά τους περίμεναν στην εκκλησία μέχρι τις μία τα μεσάνυχτα για να τους εξομοληγήση ο π. Αντώνιος, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως.

Κεντρική θέση στα πανηγύρια του καλοκαιριού που λαμβάνουν χώρα στην ορεινή Ναυπακτία κατέχει το πανηγύρι της Παναγίας της Αμπελακιωτίσσης. Είναι, βεβαίως, η γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που προσδίδει μια ιδιαίτερη λαμπρότητα στο πανηγύρι αυτό. Ωστόσο στο ιστορικό αυτό μοναστήρι, φυλάσσονται ως πολύτιμοι θησαυροί η Εικόνα της Παναγίας της Αμπελακιωτίσσης, που σύμφωνα με την παράδοση είναι έργο του Ευαγγελιστού Λουκά, και το τίμιο λείψανο της δεξιάς χειρός του αγίου Πολυκάρπου Σμύρνης. Κειμήλια θαυμαστά, που μαζί με τις αναρίθμητες θ. Λειτουργίες, ιερές Ακολουθίες, Παρακλήσεις, προσευχές των μοναχών και του λαού προς την Παναγία και τον άγιο Πολύκαρπο, με τις ιερές αναμνήσεις των Ρουμελιωτών, εξαγιάζουν τον χώρο και διαποτίζουν όλο το περιβάλλον της Μονής με ιδιαίτερη χάρη, η οποία γίνεται αισθητή στους προσκυνητές και την οποία δεν μπορούν να μειώσουν ούτε οι ηλεκτρονικοί ήχοι των οργανοπαικτών που έχουν επωμιστεί το άχαρο έργο να κουβαλούν στον εξαίσιο αυτόν τόπο και λίγη ατμόσφαιρα αθηναίϊκη, έτσι για να μην την ξεσυνηθίζουν οι ταλαίπωροι μετανάστες.

Φέτος, στον Αρχιερατικό Εσπερινό και την Αρχιερατική θ. Λειτουργία που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, έψαλαν μοναχές από την Ι. Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Θηβών, και έτσι το μοναστήρι έζησε για λίγο στιγμές του παρελθόντος, όταν κατοικούσαν σ’ αυτό ζωντανές μοναστικές αδελφότητες. Δυστυχώς σήμερα το εξαγιασμένο και ιστορικό αυτό μοναστήρι έχει μείνει με μοναχό φύλακα τον αξιαγάπητο μοναχό π. Ραφαήλ.

Ν.Γ.

Ημέρα Αποδήμων Ναυπακτίων

Ημέρα Αποδήμων ΝαυπακτίωνΦέτος, η Κυριακή 10 Αυγούστου ήταν αφιερωμένη απο την Ι. Μητρόπολη στους απανταχού της γης αποδήμους Ναυπακτίους. Τελέσθηκε θ. Λειτουργία και αρτοκλασία υπέρ των ξενιτεμένων. Ακολούθησε κέρασμα στην πλατεία του λιμανιού με συνοδεία μουσικής και χορού από το χορευτικό συγκρότημα του Δήμου Ναυπάκτου.

Οι ομογενείς ευχαρίστησαν τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία να συνεχισθούν και στο μέλλον αυτές οι εκδηλώσεις και να θεσμοθετηθούν από την Ι. Μητρόπολη ως ημέρα Αποδήμων Ναυπακτίων.

Αντάμωμα Ναυπακτίων

Αντάμωμα όλων των Ναυπακτίων στον Αϊ-Γιάννη Άνω Χώρας διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ναυπακτιακών Συλλόγων και τον Δήμο Αποδοτίας.

Μετά την θ. Λειτουργία στο μικρό ξωκκλήσι ακολούθησε φαΐ, τραγούδι και χορός, τον οποίο έσυραν οι δήμαρχοι Αποδοτίας και Πυλλήνης γεμάτοι κέφι, δικαιολογημένα, βέβαια, αφού ο “Καποδίστριας” διατήρησε την “δημαρχία” τους. Στο αντάμωμα παραβρέθησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης, ο κ. Νομάρχης, βουλευτές, δήμαρχοι και πλήθος κόσμου.

Η πανήγυρη του Πλατάνου

Πανηγύρισε στις 22 και 23 Αυγούστου Εορτή Αποδόσεως Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Πλάτανος, το κεφαλοχώρι αυτό της ορεινής Ναυπακτίας. Αν και το χωριό φθίνει πληθυσμιακά, η παράδοση που το έχει διαποτίσει, φανερώνεται στις εκδηλώσεις των κατοίκων του.

Στις 22 Αυγούστου έγινε η επίσημη υποδοχή του λειψάνου της αγίας χειρός του αγίου Πολυκάρπου. Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε αρχιερατική θ. Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο. Ακολούθησε αποκάλυψη των προτομών δύο ηρώων Πλατανιωτών που έπεσαν μαχόμενοι υπέρ πατρίδος, του υπολοχαγού Μιχάλη Τσίπουρα και του ανθυπολοχαγού Κωνσταντίνου Πούλου. Στην τελετή έβγαλαν λόγο ο Πρόεδρος του Πλατάνου κ. Αριστείδης Δημητρακόπουλος, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιατρός κ. Νικόλαος Παπανικολάου και συγγενείς των ηρώων.

Την επιδοκιμασία του κόσμου απέσπασαν οι δύο μαθητές του Πλατάνου, οι οποίοι απήγγειλαν τα ποιήματά τους με μέτρο και ζωηράδα που δεν συναντάς πλέον στα σχολειά των πόλεων.

Από το πρόγραμμα περιοδειών του Σεβ. Μητροπολίτου

Το φετεινό καλοκαίρι ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας εκπλήρωσε, σχεδόν, την επιθυμία του να επισκεφθή όλα τα χωριά της ορεινής Ναυπακτίας και του Αγίου Βλασίου, παρά το βεβαρυμένο, λόγω της Ιεράς Συνόδου και της Ιεραρχίας, πρόγραμμά του.

Εκτός από τις εορτές στις οποίες αναφερόμαστε κάπως εκτενέστερα σ’ αυτό το φύλλο ο Σεβασμιώτατος ακολούθησε το παρακάτω πρόγραμμα από 20/7 έως 31/8/97:

26/7 Εσπερινός αγίου Παντελεήμονος - Αντίρριο,

27/7 θ. Λειτουργία αγίου Παντελεήμονος - Αντίρριο,

Παρασκευή 8/8 - Σάββατο 9/8 περιοδεία σε Γραμμένη Οξυά, Λεύκα, Μανδρινή, Κυδωνιά,

16/8 επίσκεψη στην Καλλονή,

Κυριακή 17/8 θ. Λειτουργία - Κεντρική,

Παρασκευή 22/8 Εσπερινός Αποδόσεως Κοιμήσεως Θεοτόκου - Παλαιοπαναγιά,

31/8 θ. Λειτουργία - Σκάλα

Ν.Γ.

* * *

Εκδρομή του Συνδέσμου Αγάπης

Ο Σύνδεσμος Αγάπης της Ενορίας Αγίου Γεωργίου Ναυπάκτου διοργάνωσε και πραγματοποίησε διήμερη προσκυνηματική εκδρομή στις 25 και 26 Αυγούστου στο μοναστήρι της Τατάρνας και στο Μοναστήρι του Προυσού.

Την πρώτη ημέρα οι εκδρομείς επισκέφθηκαν την Μονή Τατάρνας, όπου προσκύνησαν και ξεναγήθηκαν από τους Πατέρες της Μονής στους θησαυρούς του Μοναστηριού. Το απόγευμα έφθασαν στο ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Εκεί προσκύνησαν την ιερή και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας, που όπως λέγεται είναι έργο του Ευαγγελιστού Λουκά. Μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα παρακολούθησαν τις εσπερινές ιερές Ακολουθίες. Το βράδυ φιλοξενήθηκαν στο Μοναστήρι και το πρωί συμμετείχαν στην θ. Λειτουργία.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης επίσκεψη στην γενέτειρα του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, το Μέγα Δένδρο, όπου έγινε ομιλία σχετική με τον άγιο Κοσμά και την ιστορία των δύο Μοναστηριών της Ευρυτανίας.

Α. Θ.

Πανήγυρη Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίας Παρασκευῆς Ναυπάκτου

Με μεγάλη λαμπρότητα γιόρτασε φέτος την μνήμη της αγίας Παρασκευής η ομώνυμη ενορία της Ναυπάκτου. Ο περικαλλής ναός, ευρισκόμενος στο κέντρο σχεδόν της πόλεως, σε έναν από τους κεντρικούς της δρόμους - οδοδείκτης ζωής - καθαρός, λαμπροστολισμένος, με την φροντίδα μελών της Ενορίας, ήταν έτοιμος για το μεγάλο καλοκαιρινό πανηγύρι της Ναυπάκτου. Σχεδόν σύσσωμος ο κλήρος της πόλεως, αλλά και ξένοι ιερείς και πλήθος κόσμου τίμησαν την Αγία. Ο Ναός ήταν ασφυκτικά γεμάτος από τον λαό που μέσα στο λιοπύρι του καλοκαιριού απολάμβανε την δροσιά και την ευλογία της Αγίας. Στο τέλος του Μ. Πανηγυρικού Εσπερινού, στον οποίο χοροστάτησε και κήρυξε τον θ. λόγο ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιερόθεος, σχηματίσθηκε η πομπή κατά την εκκλησιαστική τάξη κι όλος ο λαός ακολούθησε την πορεία της λιτανείας. Συμμετείχαν οι δύο φιλαρμονικές της πόλεως. Ντυμένες μυροφόρες, με ωραιότατες στολές, μαθήτριες των γυμνασίων της πόλεως έδωσαν ένα διαφορετικό τόνο στην πομπή.

Την κυριώνυμο ημέρα στην πανηγυρική θ. Λειτουργία λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος. Ο κόσμος πάλι πολύς, ασταμάτητα προσκυνούσε και ζητούσε την χάρη της Αγίας. Πολλοί επίσης ήταν αυτοί που μετείχαν και αγιάσθηκαν με το μυστήριο της θείας Κοινωνίας.

Όμως ο εορτασμός και το πανηγύρι ολοκληρώθηκε με την συνεστίαση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αγάπης και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού την επομένη στις 27 Ιουλίου το βράδυ στο κέντρο Δροσιά. Η συνεστίαση διοργανώθηκε με σκοπό την γνωριμία και επικοινωνία των μελών της ενορίας. Παραβρέθηκαν και τίμησαν την εκδήλωση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος και ο Υπουργός Προνοίας κ. Θεόδωρος Κοτσώνης.

Με αυτές τις εκδηλώσεις δόθηκε μια ευκαιρία για ένα πλησίασμα των ενοριτών με τον Θεό (μυστήρια, ι. ακολουθίες) και μεταξύ τους (συνεστίαση, αντάμωμα), πλησίασμα που τόσο έχουμε ανάγκη στην δύσκολη, ατομοκεντρική, εποχή μας.

Π.Τρ.

Πανήγυρη Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Βομβοκούς

Πανήγυρη Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου ΒομβοκούςΠανηγύρισε στις 28 και 29 Αυγούστου η Ι. Μονή Τιμίου Προδρόμου Βομβοκούς. Στον Μ. Αρχιερατικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, κ. Ιερόθεος και κήρυξε τον θ. λόγο κατά την διάρκεια της λιτανείας.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε Αρχιερατική θ. Λειτουργία μετά θ. κηρύγματος, στο οποίο ο Σεβασμιώτατος, ξεφεύγοντας την ιστορική και συναισθηματική προσέγγιση του γεγονότος της Αποτομής της Κεφαλής του Τιμίου Προδρόμου, έδωσε την ορθόδοξη - ασκητική ερμηνεία του. Ήταν ένα κήρυγμα μετανοίας κατά την εορτή του Κήρυκα της μετανοίας.

Να σημειώσουμε ότι κατά την ιερά πανήγυρη έψαλαν μοναχές από το Ι. Ησυχαστήριο Παναγίας Γοργοεπηκόου Ναυπάκτου, θυμίζοντας και εδώ άλλες πιο ένδοξες στιγμές του μοναστηριού. Γιατί είναι ιστορικό το μοναστήρι, στο οποίο εγκαταβιώνουν σήμερα τρεις ηλικιωμένες μοναχές, οι οποίες, παρά τις προσπάθειές τους, δεν δύνανται να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες λειτουργίας του.

Ευχή όλων είναι να αποκτήση το μοναστήρι “νέο αίμα”, ώστε να μην παραμένη μια φολκλορική διέξοδος των πολιτών της Ναυπάκτου, αλλά ν’ αποκτήση πνευματική δύναμη και ακτινοβολία.

 Κατασκηνωτικὸ Τριήμερο Φοιτητριῶν

Μετά το τέλος της κατασκηνωτικής περιόδου των μαθητριών, στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως στον άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, πραγματοποιήθηκε κατασκηνωτικό τριήμερο Φοιτητριών, στο οποίο συμμετείχαν τα στελέχη της μαθητικής κατασκήνωσης και άλλες Φοιτήτριες και απόφοιτοι του Λυκείου, που είτε έζησαν παλαιότερα στον συγκεκριμένο κατασκηνωτικό χώρο και ήθελαν να ανανεώσουν τις κατασκηνωτικές εμπειρίες τους, είτε απλώς βρήκαν σαν αφορμή το πρόγραμμα αυτό της Ιεράς Μητροπόλεως για να ζήσουν την κοινοτική ζωή της Εκκλησίας, με την προσευχή, την μελέτη, τις συζητήσεις, την ψυχαγωγία και την απαραίτητη εργασία.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η οργάνωση ολιγοήμερης κατασκήνωσης Φοιτητριών είχε ζητηθεί, θα λέγαμε, από την “βάση”, από τις φοιτήτριες, τις οποίες άκουσε η Διοικούσα Επιτροπή της Κατασκήνωσης και οργάνωσε το τριήμερο.

Μέσα στο καθημερινό πρόγραμμα του τριημέρου ιδιαίτερη θέση κατείχε η ανάπτυξη και συζήτηση επικαίρων θεμάτων, μέσα από την εκκλησιαστική και σύγχρονη ζωή. Θέματα στο τριήμερο ανέπτυξαν και συζήτησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιερόθεος, ο Πρωτ. π. Θωμάς Βαμβίνης και η πρεσβ. Παρθένα Βαμβίνη, η οποία μαζί με την Λαμπρινή Σταυροπούλου είχαν την ευθύνη του τριημέρου.

Η επιθυμία να γίνη η κατασκήνωση των Φοιτητριών θεσμός, αλλά και η από τώρα αναμονή του επόμενου καλοκαιριού, δηλώνουν την επιτυχία του τριημέρου.

 

Περιοδεία στα χωριά του Αγίου Βλασίου

Περιοδεία στα χωριά του Αγίου Βλασίου“Ο επιβλέπων επί την γήν και ποιών αυτήν τρέμειν· ... Κύριε, ... στήριξον την κτίσιν, στερέωσον την γήν, παύσον τον κλόνον αυτής, έδρασον την δονηθείσαν οικουμένην, και μη συναπολέσης ημάς ταις ανομίαις ημών...”. Λόγια από την ευχή επί απειλή σεισμού, την οποία εξέπεμψε ο Σεβασμιώτατος στα χωριά του Αγίου Βλασίου, τα οποία επισκέφτηκε το τριήμερο από 11 έως 13 Αυγούστου. Τα χωριά αυτά ταλαιπωρούνται τα τελευταία χρόνια από τοπικούς σεισμούς, οι οποίοι έχουν αχρηστεύσει και τον θαυμάσιο Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Χούνης. Βέβαια, στην περιοχή του Αγίου Βλασίου πολλοί θα παρέφραζαν την ευχή ως εξής: “μή συναπολέσης ημάς... τοις φράγμασιν ημών!”. Πάντως, γίναμε και εμείς μάρτυρες της δύναμης του σεισμού, κατά την διάρκεια ιεράς Παρακλήσεως προς την Παναγία, και μάλιστα την ώρα του θ. κηρύγματος. Αν και η δόνηση ήταν ισχυρή, το εκκλησίασμα, έπειτα από κάποια αναστάτωση, παρέμεινε στον Ι. Ναό, μετά την καθησυχαστική επέμβαση του Σεβασμιωτάτου και την διαβεβαίωσή του ότι αφού είναι συνηγμένοι στο όνομα της Παναγίας, δεν πρόκειται να πάθουν κανένα κακό.

Η περιοδεία στον Άγιο Βλάσιο περιλάμβανε ακόμη, Δέηση στην Χούνη, Παράκληση στον Αγαλιανό, θ. Λειτουργία στην Κατασκήνωση Αγίου Βλασίου και Παράκληση στον Κυπάρισσο, ένα ζωντανό χωριό όπου ο κόσμος έχει ιδιαίτερα αγκαλιάσει την εκκλησία και τον Ιερέα τους, ή μάλλον η εκκλησία μέσω του Ιερέα έχει αγκαλιάσει το χωριό.

Συνάντηση τῶν διοικητικῶν Συμβουλίων τῶν Συνδέσμων Ἀγάπης

Συνάντηση τῶν διοικητικῶν Συμβουλίων τῶν Συνδέσμων ἈγάπηςΤο Σάββατο 6-9-1997 πραγματοποιήθηκε στις Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στον άγιο Παντελεημονα Αντιρρίου, μετά από πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου μας, συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων των Συνδέσμων Αγάπης των Ενοριών της Ναυπάκτου, με σκοπό την επικοινωνία, τον απολογισμό του έργου που πραγατοποιήθηκε και τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων για το νέο εκκλησιαστικό έτος.

Το πρωί τελέσθηκε θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσιο του αγίου Παντελεήμονος, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας και στη συνέχεια, μετά το πρωινό, πραγματοποιήθηκε στην τραπεζαρία της κατασκήνωσης η συνάντηση.

Οι κυρίες Αικατερίνη Λαμπροπούλου, Παρασκευή Τριβήλου και Αλεξάνδρα Θανοπούλου με θεολογική και εκκλησιολογική θεμελίωση, αλλά και με απλότητα, παρουσίασαν εκ μέρους των Δ.Σ. των Συνδέσμων Αγάπης του αγίου Δημητρίου, της αγίας Παρασκευής και του αγίου Γεωργίου αντίστοιχα τους απολογισμούς και τους προγραμματισμούς τους. Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος, αφού συνεχάρη τα μέλη των Συνδέσμων για την δράση τους, επεσήμανε ορισμένα σημεία που πρέπει να έχουν υπόψη τους. Ο Σεβασμιώτατος επικέντρωσε την προσοχή του στην αγάπη και την ενότητα που πρέπει να υπάρχη ανάμεσα στα μέλη των Συνδέσμων, τα οποία όμως δεν πρέπει να δημιουργούν μεταξύ τους “κλειστά κυκλώματα”, ούτε να περνούν στην δράση τους κομματικές θέσεις και σκοπιμότητες, αλλά να είναι ανοιχτά σε όλους και σε όλα. Πρέπει να έχουν εκκλησιαστικό φρόνημα και εκκλησιαστικό ήθος. Να μην υπερβαίνουν τα όρια των αρμοδιοτήτων τους και να συνεργάζονται στενά με τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια, που έχουν την ευθύνη για τους Ιερούς Ναούς των Ενοριών. Για την ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων γυναικών στο έργο της Ενορίας πρότεινε την δημιουργία υποεπιτροπών, στις οποίες θα συμμετέχουν κυρίως γυναίκες που δεν ανήκουν στο Δ.Σ., με εξειδικευμένους τομείς δράσης, όπως συμπαραστάσεως ασθενών, υπερηλίκων, φυλακισμένων, αντιμετωπίσεως εκτάκτων αναγκών κ.τ.λ. Ο Σεβασμιώτατος τελείωσε τις επισημάνσεις του με την ανάλυση τμήματος από την πρώτη προς Κορινθίους επιστολή τονίζοντας ότι “Θεού εσμέν συνεργοί” και ότι το έργο μας, το οποίο θα δοκιμασθή από το πυρ της Δευτέρας παρουσίας του Χριστού, δοκιμάζεται και από τους πειρασμούς και τις δυσκολίες αυτής της ζωής. Χρειάζεται να έχη γερά θεμέλια, να είμαστε ενταγμένοι στην Εκκλησία που είναι Σώμα Χριστού.

Στην συζήτηση που ακολούθησε ειπώθηκε ότι τα μέλη των Συνδέσμων Αγάπης μπορούν να παίξουν τον ρόλο του προπομπού των Ιερέων σε σπίτια που δεν είναι εύκολο να τους δεχθούν αμέσως. Επίσης προτάθηκε τρόπος ετοιμασίας φαγητού - σε καθημερινή βάση - για ανθρώπους που δεν μπορούν να το εξασφαλίσουν.

Η συνάντηση έκλεισε με γεύμα που παρέθεσε η Ιερά Μητρόπολη στα μέλη των Δ.Σ, στην τραπεζαρία της κατασκήνωσης.

π. Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • Προβολές: 1185

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance