Γράφτηκε στις .

Εκδήλωση μνήμης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Ναυπάκτου κυρό Νικόδημο, για τα 20 έτη από την κοίμησή του

Γραφείο Τύπου

Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου καὶ Ἁγίου Βλασίου

 
25 Μαΐου 2015

 

ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

 

Την Κυριακή 24 Μαΐου ε.έ. πραγματοποιήθηκε στην Ναύπακτο εκδήλωση μνήμης για τον μακαριστό Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κυρό Νικόδημο (Ζαλούμη), ο οποίος κοιμήθηκε πρόωρα και αδόκητα 49 ημέρες μετά την ενθρόνισή του, σε τροχαίο ατύχημα. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με την συμπλήρωση είκοσι ετών από την κοίμησή του (21-05-1995).

Στόν Ιερό Μητροπολιτικό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου τελέσθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου, ο οποίος εκπροσωπούσε και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ. Ιεροθέου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου, ο οποίος εκπροσωπούσε και τον Σεβ. Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο. Συμμετείχαν πολλοί Ιερείς της Μητροπόλεώς μας και πιστοί από την Ναύπακτο και από την Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, στην οποία είχε διακονήσει ο μακαριστός ως Πρωτοσύγκελλος, Ηγούμενος και υπεύθυνος Νεότητος. Ας σημειωθή ότι η Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας θα διοργανώση ξεχωριστή εκδήλωση την 7η Ιουνίου ε.έ.

Μετά το Αρχιερατικό Μνημόσυνο στο τέλος της θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος αναφέρθηκε στο πρόσωπο του μακαριστού Ιεράρχου, ο οποίος αγάπησε και υπηρέτησε την Εκκλησία και τον άνθρωπο και έγινε αιτία, μεταξύ άλλων, να συνδεθούν οι δύο πόλεις και Μητροπόλεις, Θηβών-Λεβαδειάς και Ναυπάκτου.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος μίλησε για την γνωριμία του με τον Νικόδημο και ευχαρίστησε όλους όσοι προσήλθαν για να τιμήσουν την μνήμη του.

Μετά την δεξίωση που παρέθεσε ο Ιερός Ναός σε όλους τους εκκλησιασθέντες, ακολούθησε Τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού, στον περίβολο του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Διονυσίου.

Έπειτα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, μετά την εισαγωγή του Σεβασμιωτάτου κ. Ιεροθέου, μίλησαν για την προσωπικότητα του μακαριστού πρόσωπα που συνδέθηκαν μαζί του και τον γνώρισαν.

Την κεντρική εισήγηση έκανε ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης π. Δοσίθεος Καστόρης, Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας, αδελφικός φίλος του μακαριστού, συνεργάτης του και Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Ναυπάκτου για το ελάχιστο χρονικό διάστημα της ποιμαντορίας του μακαριστού. Ο π. Δοσίθεος αναφέρθηκε στα χαρίσματα του κυρού Νικοδήμου που εκδηλώθηκαν και κατά την διάρκεια της ιερατικής διακονίας του και κατά την μικρή διάρκεια της αρχιερωσύνης του, και στην ερμηνεία της τραγικότητας του θανάτου του μέσα από το βιβλίο του Ιώβ.

Ο θεολόγος-συγγραφέας κ. Μανώλης Μελινός, συμπατριώτης, φίλος και συνεργάτης του μακαριστού, αναφέρθηκε αφ' ενός μεν στην τραγικότητα του θανάτου ενός Επισκόπου με «μαύρα γένια», αφ' ετέρου δε στο χιούμορ του, με το οποίο αντιμετώπιζε τις δύσκολες καταστάσεις.

Ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Πολύκαρπος Θεοφάνης, Εφημέριος-Ιεροκήρυξ Αντιρρίου, γνώρισε τον μακαριστό ως Διάκονος ο ίδιος τότε της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και ανέφερε χαρακτηριστικά περιστατικά, που τόνιζαν την απλότητα και την ανθρωπιά του.

Η κ. Αρετή Μουλαρά, θεολόγος, μίλησε για την προσφορά του μακαριστού στην Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας, ιδίως στον τομέα της Νεότητος και των Κατασκηνώσεων, και παρουσίασε με οπτικοακουστικό υλικό την ζωή του και το έργο του.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Παναγιώτης Λουκόπουλος, ο οποίος συμμετείχε σε όλες τις λατρευτικές και τιμητικές εκδηλώσεις.  

Τέλος, τον λόγο έλαβε ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος, φίλος, παραδελφός και συνεργάτης του μακαριστού, ο οποίος φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης, αλλά δεν μπόρεσε να ολοκληρώση, λόγω της συγκίνησης, τα όσα είχε και ο ίδιος να πή για τον μακαριστό Νικόδημο.

Ήταν μια εκδήλωση τιμής, μνήμης και χρέους της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου, η οποία εκδήλωση ανέδειξε την προσωπικότητα και τα χαρίσματα του μακαριστού Μητροπολίτου που δεν πρόλαβε να τα εκφράση πλήρως κατά την ποιμαντορία του στην Ναύπακτο.

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως