Skip to main content

«Δύσκολοι καιροί γιά κοινωφελῆ Ἱδρύματα» Μνημόσυνο Εὐεργετῶν - Δωρητῶν - Δημόσιος Ἀπολογισμός Ἱδρυμάτων


Δημόσιος Ἀπολογισμὸς

20 Δεκεμβρίου 2015

Δελτίον Τύπου

Ἱδρύματα - Κληροδοτήματα Ναυπακτίας.  Μνημόσυνο Εὐεργετῶν - Δωρητῶν 

Την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους Ευεργέτες-Δωρητές της Επαρχίας μας μαζί με τον Απολογισμό των Ιδρυμάτων-Κληροδοτημάτων και την χορήγηση των υποτροφιών.

Το πρωΐ στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου τελέσθηκε αρχιερατική θεία Λειτουργία και μνημόσυνο για όλους τους Ευεργέτες και Δωρητές της πόλεως.

Μνημονεύθηκαν οι Ευεργέτες: οι Μητροπολίτες Σεραφείμ, Χριστοφόρος και Δαμασκηνός, οι Δημήτριος και Βασιλική Παπαχαραλάμπους, Γεώργιος και Μαρία Αθανασιάδη-Νόβα, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, Ανδρέας Τσάρας, Γεώργιος Καπορδέλης, Ανδρέας και Ιουλία Κοζώνη, Γαβριήλ Οικονόμου, Δημήτριος Ασημακόπουλος, Δημήτριος Πλούμης, Επαμεινώνδας και Αικατερίνη Αρβανίτη, Ευθύμιος Βαρδακουλάς, Δημήτριος και Αίγλη Μπότσαρη, Λεωνίδας και Πολυξένη Τσώνη, Αλτάνη Φλωροπούλου, Αθηνά Πλατή, Ιωάννης Φούτζηλας, Παρασκευή και Μιχαήλ Γαρμανή, Αριστοτέλης και Βασιλική Ξανθοπούλου, Αριστείδης Καλαρίτης, Ελένη Κωταντούλα-Σακελλάρη, Δημήτριος Γαλάνης, Λάμπρος Τζαβέλλας, Λεωνίδας Χαραλάμπους-Κολοκύθας, Νικόλαος Τσάρας, Κωνσταντίνος Κοζώνης, Γιάννης Βαρδακουλάς και Αντώνιος και Παναγιώτα Αναστασοπούλου.

Στην συνέχεια, μετά από την μικρή δεξίωση που προσέφερε ο Σύνδεσμος Αγάπης της Ενορίας στην αίθουσα του Ιερού Ναού, ακολούθησε στο Πνευματικό Κέντρο της Μη-τροπόλεως ο ετήσιος δημόσιος απολογισμός των Ιδρυμάτων – Κληροδοτημάτων που είναι τα εξής:

  • – Γεωργίου και Μαρίας Αθανασιάδη
  • – Νόβα,
  • – Δημητρίου και Βασιλικής Παπαχαραλάμπους,
  • – Γεωργίου Καπουρδέλη
  • – Ιωάννου Ξύκη,
  • – Ανδρέα Τσάρα,
  • – Ανδρέα Κοζώνη,
  • – Γαβριήλ Οικονόμου,
  • – Δημητρίου Ασημακοπούλου,
  • – Δημητρίου Πλούμη,
  • – Γιάννη Βαρδακουλά,
  • – Λεωνίδα Τσώνη,
  • – Λεωνίδα Κολοκυθά,
  • – και η κληρονομιά Αντωνίου και Παναγιώτας Αναστασοπούλου.


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος, ως Πρόεδρος του συνόλου σχεδόν των Ιδρυμάτων, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα Ιδρύματα, στην συγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίων τους, στην Διοίκηση και Διαχείρισή τους, στην περιουσία τους, τους προϋπολογισμούς και απολογισμούς, και στις φετινές υποτροφίες.

Αναφέρθηκε ειδικά στο Ίδρυμα Γ. Καπουρδέλη - Ι. Ξύκη, ανακοινώνοντας και το νέο στοιχείο στην υπόθεση, δηλαδή το πόρισμα του φορολογικού ελέγχου από την ΔΟΥ Αγρινίου, που προστιθέμενο και αυτό σε όλα τα άλλα (έλεγχος ΙΚΑ, έλεγχος Επιθεωρητών Υπουργείου Οικονομικών, Εισαγγελική Διάταξη) αναδεικνύει για άλλη μια φορά την αρίστη διαχείριση του Ιδρύματος συγχρόνως αποκαλύπτει ακόμη περισσότερο το μέγεθος της συκοφαντίας που εξυφάνθη. Δυστυχώς από την κατευθυνόμενη συκοφαντία βλάφθηκε τελικά το Ίδρυμα και οι πολίτες της Ναυπάκτου.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι τα Ιδρύματα της Ναυπάκτου λειτουργούν άψογα και συνεχίζουν να προσφέρουν στην πόλη, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που εκφράζονται και ως δυσκολία συγκέντρωσης των χρημάτων κυρίως από τα ενοίκια, αλλά και στην βαρειά και ακατανόητη φορολογία που επιβάλλει το Κράτος και στα κοινωφελή Ιδρύματα. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ιδρυμάτων, τους γραμματείς, τους νομικούς συμβούλους και δικηγόρους, Ιερείς των Γραφείων της Ιεράς Μητροπόλεως και ιδιαιτέρως τον κ. Αθανάσιο Μίχο, συνταξιούχο δημόσιο υπάλληλο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και διατελέσαντα Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κληροδοτημάτων. Τέλος συνεχάρη τους υποτρόφους για την επιτυχία τους.

Από τους αριθμούς που ανέφερε ο Σεβασμιώτατος, αξίζει να σημειωθούν:

  • 39.571,54 ευρώ δόθηκαν το 2015 από τα Ιδρύματα της Ναυπάκτου για ΕΝΦΙΑ, ποσόν ίσο σχεδόν με το ύψος των υποτροφιών!
  • Σε 422.100 ευρώ ανέρχεται το άθροισμα των προϋπολογισμών όλων των Ιδρυμάτων για το νέο έτος 2016.
  • 3.258.498 ευρώ καταναλώθηκαν συνολικά, την τελευταία δεκαετία 2006-2015 από τα Ιδρύματα ως έξοδα για την πόλη μας. Στο ποσόν αυτό υπολογίζονται και οι φόροι στο Κράτος.
  • 44 υποτροφίες χορηγούνται εφέτος σε μαθητές και φοιτητές.
  • 61.150 ευρώ προσφέρουν εφέτος τα Ιδρύματα (48.150 ευρώ υποτροφίες και 13.000 οι επιχορηγήσεις του Ιδρύματος Παπαχαραλάμπους).

Όλη η ομιλία του Σεβασμιωτάτου, όπως και όλη η εκδήλωση, θα αναρτηθή μαγνητοσκοπημένη στην ιστοσελίδα της Ι. Μητροπόλεως.

Μαζί με τον Σεβασμιώτατο παρακάθισαν στο προεδρείο ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Παναγιώτης Λουκόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Κολοκύθα κ. Ιωάννης Ράπτης, ο Διευθυντής του 1ου Λυκείου Ναυπάκτου κ. Πέτρος Πιτσιάκκας και ο κ. Ηλίας Δημητρόπουλος.

Ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Παναγιώτης Λουκόπουλος χαρακτήρισε ευλογία την ύπαρξη των πολλών δωρητών-ευεργετών για την Ναυπακτία, οι οποίοι προσφέρουν ό,τι έπρεπε κανονικά να προσφέρη το Κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μνημόνευσε το παράδειγμα της Παπαχαραλαμπείου Δημόσιας Βιβλιοθήκης, και είπε η εκδήλωση αυτή αποτελεί έκφραση ευγνωμοσύνης.

Ο κ. Ιωάννης Ράπτης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Κολοκύθα και Αντιδήμαρχος του Δήμου Ναυπακτίας, μίλησε για την ανάγκη αρχειοθέτησης και δημοσίευσης όλων των υποτρόφων που ωφελήθηκαν από το Ίδρυμα, ώστε αργότερα και οι ίδιοι να βοηθήσουν, εάν οι περιστάσεις το επιτρέψουν, ως δωρητές και ευεργέτες την πόλη τους∙ για την «διαφορετική αντιμετώπιση» των Ιδρυμάτων την τελευταία εικοσαετία, με την έλευση του Μητροπολίτου κ. Ιεροθέου, με τον δημόσιο απολογισμό που καθιέρωσε και την πλήρη διαφάνεια και νομιμότητα∙ για την ανάγκη να αναζητηθή τρόπος μείωσης του ΕΝΦΙΑ που καταβάλλουν τα Ιδρύματα. Ιδιαίτερα για το Ίδρυμα ΜΟ.Φ.Η. Γ. Καπουρδέλη - Ι. Ξύκη υπογράμμισε το γεγονός ότι η αναλογία της έκτασης και της ποιότητας της κατασκευής σε σχέση με το κόστος κατασκευής αναδεικνύει από μόνη της την αρίστη εργασία και διαχείριση που έγιναν για το κτίριο αυτό. Τέλος, ανέφερε τους αριθμούς για την οικονομική κατάσταση του Ιδρύματος Λεωνίδα Κολοκύθα την τελευταία εικοσαετία και ανακοίνωσε τον νέο υπότροφο του Ιδρύματος.

Ο κ. Πέτρος Πιτσιάκκας είπε ότι η εκδήλωση αποτελεί έκφραση ευγνωμοσύνης, μνήμης και τιμής προς ευεργέτες, ευκαιρία για καλό παραδειγματισμό και με αυτή αναδεικνύεται η ανθρωπιά των ευεργετών που και σήμερα υπάρχουν και προσφέρουν.

Τέλος, ο κ. Ηλίας Δημητρόπουλος μέλος του Ιδρύματος Αθανασιάδη-Νόβα, είπε ότι η περιουσία του Ιδρύματος είναι μόνον καταθέσεις και όχι ακίνητα, και τα έσοδά του μόνον από τοκοφορία. Από το κεφάλαιο του Ιδρύματος ξοδεύτηκαν ποσά για την καλλιτέχνηση του αδριάντα του Γ. Αθανασιάδη και για την έκδοση του Ημερολογίου του για την Μικρασιατική Εκστρατεία. Τέλος είπε ότι οι τελευταίοι χρονολογικά ευεργέτες, Αντώνιος και Παναγιώτα Αναστασοπούλου δώρησαν στέγη και στον Σύλλογο των εν Πάτραις Ναυπακτίων.

Ερωτήσεις τέθηκαν από το κοινό για το μέλλον του κτήματος Παπαχαραλάμπους στο κέντρο της πόλεως και για το ζήτημα της χρήσης της Παπαχαραλαμπείου Αιθούσης από τα Σχολεία της πόλεως, στα οποία απήντησαν καταλλήλως ο Σεβασμιώτατος και ο κ. Δήμαρχος.

Τέλος, επιδόθηκαν τα βραβεία, οι έπαινοι, οι υποτροφίες και τα βοηθήματα στους φοιτητές.–

 

  • Προβολές: 3364