“Έπαινος ο πρέπων”

 

Μέσα στον χώρο της Εκκλησίας υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν αφανώς, όμως προσφέρουν μεγάλο έργο στην Εκκλησία. Για έναν τέτοιο αφανή εργάτη είχε την ευαισθησία να μας γράψει ο αναγνώστης μας κ. Κώστας Στυλιαράς. Στην επιστολή την οποία τιτλοφορεί: “Έπαινος ο πρέπων”, γράφει μεταξύ άλλων:

“...Χωρίς να θέλω να παρακάμψω την συνεχή και φιλότιμη προσφορά των χωριανών μου και μη στην ανέγερση των δύο ναών, τις άοκνες προσπάθειες του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου για την αποπεράτωση του αναληφθέντος έργου, θα σταθώ –κατ’ εξαίρεση– στην περίπτωση Μασγάλα...

Πάνω από τριάντα χιλιάδες επιστολές έστειλε ανά το Πανελλήνιο ζητώντας –με την έγκριση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου– οικονομική ενίσχυση...

Πολλές φορές τον βρήκα σπίτι του να ετοιμάζει δέσμες φακέλλων επιστρατεύοντας και την οικογένειά του!...”

Πράγματι ο κ. Αντώνης προσφέρει σιωπηλά τις υπηρεσίες του στην Τοπική Εκκλησία, ως Εκκλησιαστικός Επίτροπος της Ενορίας της Δάφνης. Είναι η ψυχή της προσπάθειας ανοικοδόμησης των δύο Ιερών Ναών της Άνω και της Κάτω Δάφνης. Εκείνο, όμως που έχει σημασία είναι ότι κάνει την εργασία αυτή με εκκλησιαστικό φρόνημα. Δεν αυτονομεί τα χαρίσματά του, δεν τα χρησιμοποιεί για να εκβιάση την Εκκλησία, αλλά τα προσφέρη για την προκοπή, την ειρήνη και την ομόνοια της Εκκλησίας. Και έχει όλα εκείνα τα χαρίσματα και τις ικανότητες που χαρακτηρίζουν τους ανθρώπους της Ορεινής Ναυπακτίας: εργατικότητα, ευταξία, τιμιότητα, επιμονή, εφευρετικότητα.

Οι τριάντα χιλιάδες επιστολές, στις οποίες αναφέρεται ο κ. Στυλιαράς, διαφέρουν πολύ από τις μηχανογραφημένες επιστολές που λαμβάνουμε από τόσους και τόσους οργανισμούς. Είναι η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο χειροποίητο και το προϊόν της μηχανής: αξίζει, γιατί έχει τον ιδρώτα του ανθρώπου.

Θα αναφέρω και κάποιο άλλο γεγονός το οποίο δείχνει την ποιότητα και τον τρόπο εργασίας του κ. Αντώνη.

Όταν μεταξύ των άλλων έστειλε επιστολή και σε συγγενείς του στην Αμερική ζητώντας τους ενίσχυση για τον Ναό, εκείνοι δυσανασχέτησαν. Ο κ. Αντώνης τους απάντησε: “Όταν μεγάλωνα τα παιδιά μου και έφτιαχνα το σπιτικό μου σάς ζήτησα ποτέ χρήματα; Τώρα όμως για την Εκκλησία θα δώσετε!”.

Αναφερθήκαμε τηλεγραφικά στον κ. Αντώνη Μασγάλα, επ’ ευκαιρίας της επιστολής που λάβαμε από τον κ. Στυλιαρά. Μείναμε μόνο στην προσφορά του ως Εκκλησιαστικού Επιτρόπου. Ο κ. Αντώνης είναι ακόμη δάσκαλος και διευθυντής του Α’ Δημοτικού Σχολείου Δάφνης, αλλά και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Νόβα, όπου η προσφορά του είναι πολύτιμη..

Ο κ. Κώστας Στυλιαράς τελειώνει την επιστολή του λέγοντας:

“... Νιώθω άσχημα. Αντώνη “ποίει εν τω κρυπτώ”...

Ο λόγος ο καλός είναι υποχρέωσή μου”.

  • Προβολές: 988

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance