Το χρονικό μιας κατασκηνωτικής περιόδου στον άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου

Το χρονικό μιας κατασκηνωτικής περιόδου στον άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου

Από τις 7 έως τις 21 Ιουλίου 1998 πραγματοποιήθηκε στις κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως, που βρίσκονται στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, η πρώτη κατασκηνωτική περίοδος των κοριτσιών, για μαθήτριες έκτης δημοτικού έως τρίτης Λυκείου. Υπέυθυνος της κατασκηνώσεως ήταν ο Πρωτ. π. Θωμάς Βαμβίνης και αρχηγός η δασκάλα Βασιλική Κοτρώνη, η οποία πλαισιωνόταν από ένα εκλεκτό επιτελείο ομαδαρχισσών και στελεχών.

Στην συνέχεια δημοσιεύουμε το “χρονικό” αυτής της κατασκηνώσεως, όπως καταγράφηκε από στελέχη της.

* * *

Στην κατασκήνωσή μας φέτος, στο Αντίρριο, τα Πρότυπα Ζωής αποτέλεσαν την οδό για την δεκαπενθήμερη κοινή ζωή μας.

Πρότυπα ζωής δεν είναι αυτά που μας βοηθούν απλώς να επιβιώνουμε στον παρόντα αιώνα, γιατί άλλο είναι η επιβίωση και άλλο η ζωή. Η ζωή του κόσμου είναι ο Χριστός, οπότε πρότυπα ζωής είναι οι γνήσιοι φίλοι του, δηλαδή οι Άγιοι.

Ο Άγιος Πολύκαρπος, λοιπόν, προστάτης της Ναυπακτίας, μαθητής του Ευαγγελιστού Ιωάννου, Ιερομάρτυρας, που ορθοτόμησε “τόν λόγον της αληθείας” και “ήθλησε” για την πίστη “μέχρις αίματος”, ήταν ο προστάτης και το πρότυπο της 2ης ομάδας με μαθήτριες της Γ’ Γυμνασίου.

Ο Προφήτης Ηλίας, “ο ένσαρκος άγγελος”, ο ένδοξος, ο οποίος χαρίζει πάσης φύσεως ιάματα σε όσους τον τιμούν, υπήρξε πρότυπο για την 4η ομάδα, των μαθητριών της Α’ Γυμνασίου.

Το χρονικό μιας κατασκηνωτικής περιόδου στον άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου

Τα χνάρια της Οσίας Μακρίνας, αδελφής του Μ. Βασιλείου, στην οποία “διεσώθη το κατ’ εικόνα” και την μνήμη της εορτάσαμε την 19ην του μηνός, εκλήθησαν ν’ ακολουθήσουν μαθήτριες Λυκείου, που αποτελούσαν την 1η ομάδα.

Τέλος, Παρθενομάρτυρες ήταν τα πρότυπα για την 5η και 3η ομάδα: Η Αγία Κυριακή και η Αγία Μαρίνα. Μάλιστα, οι μαθήτριες της Στ’ τάξης έψαλλαν το απολυτίκιο της Αγίας Κυριακής “Η αμνάς σου Ιησού...” με τέτοια ομοψυχία και καλλιφωνία και απέδωσαν το περιεχόμενό του με τόσην ακρίβεια, ώστε δίκαια η ομάδα τους κέρδισε το πρώτο βραβείο σε σχετικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε.

Την “αθληφόρο” και μεγαλομάρτυρα Αγία Μαρίνα, η οποία “τών επιγείων την σχέσιν πάσαν κατέλιπε”, εόρτασε στα μέσα περίπου της κατασκηνωτικής περιόδου, ως δικό της πρότυπο, η 3η ομάδα, των μαθητριών της Β’ Γυμνασίου.

Πρότυπα ζωής για μάς, αληθινά, θα ’ναι για την χρονιά που έρχεται, οι Άγιοι Πάντες. Να μας θυμίζουν με την ζωή τους την Οδό της Σωτηρίας, το δρόμο προς την θέωση, τον τρόπο για την κάθαρση της ψυχής μας.

Η διαμονή μας στην Κατασκήνωση, ό,τι εδώ ζήσαμε, θα μας μείνουν εξέχαστα: η εξομολόγηση, η τέλεση της θείας Λειτουργίας το βράδυ της 15ης Ιουλίου και η συμμετοχή όλων μας στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, η επίσκεψη του Σεβασμιωτάτου την επομένη, το καθημερινό μας πρόγραμμα με την πρωϊνή γυμναστική, την προσευχή στον ναό, τους διαγωνισμούς και αθλητικούς αγώνες βόλεϊ και ποικίλων σκυταλοδρομιών, τα εκπαιδευτικά θέματα, τ’ αγιογραφικά αναγνώσματα, ο βραδυνός μας περίπατος στα “Πατρινά” Αντιρρίου, οι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που ετοίμαζαν και παρουσίαζαν οι ομάδες, οι προβολές διαφανειών με τον βίο της Αγίας Κυριακής, τις κατακόμβες και τα μαρτύρια των πρώτων Χριστιανών καί, τέλος, η εορτή μας της λήξεως της κατασκηνωτικής περιόδου είναι μερικά, μόνο, απ’ όσα θα θέλαμε να μας θυμίζουν ό,τι ζήσαμε εδώ. Το εκκλησάκι μας, που με αγάπη φροντίζαμε, ήταν το σπίτι μας και ο άγιος Παντελεήμων ήταν όλων μας ο ιατρός.

“Δέσποτα Κύριε, ελέησέ μας και στήριζέ μας όλον τον υπόλοιπο καιρό ωσότου ξανασυναντηθούμε εδώ στις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεώς μας, όλες!”

Π.Ζ. - Β.Κ.

  • Προβολές: 940

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance