Γεγονότα καὶ Σχόλια: Καταστροφικό δόγμα - Διαστρέβλωση γεγονότων και λέξεων

Καταστροφικό δόγμα

Ζούμε στη μετά Βαβέλ εποχή, σε ένα κόσμο σύγχυσης, που προσπαθεί να επιτύχη την παγκόσμια ενότητα, με βασική ενοποιητική αρχή το ιδιοτελές οικονομικό συμφέρον, γιατί αυτό όλοι το κατανοούν και όλοι το επιδιώκουν. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της ποιότητας του πολιτισμού μας και της πολιτικής που τον εκφράζει· η σύμπτωση πάνω στο πάθος που διαιρεί τις κοινωνίες, θεωρείται ως η μοναδική ρεαλιστική βάση για την οικοδόμηση της παγκόσμιας ενότητας, ενώ οι θρησκείες και οι παραδόσεις των λαών είναι στοιχεία που διαιρούν τους λαούς.

Είναι, με άλλα λόγια, η κοινή αρρώστια μας που μας ενώνει, ανεξάρτητα αν αυτή είναι που μας κάνει να γινόμαστε ο ένας θηρίο για τον άλλο. Πράγματι, το παράλογο είναι το πιο χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής μας, η πιο γνήσια έκφραση του ρεαλισμού μας. Ακούγεται συχνά ότι πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, κι’ ότι ο ρεαλισμός επιβάλλει να αποδεχθούμε τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς, γιατί αλλιώς θα βγούμε έξω από το διεθνές οικονομικό παιχνίδι, θα μείνουμε μόνοι. Η εξομοίωσή μας, στο ήθος και τις αντιλήψεις, με τους παίκτες του διεθνούς οικονομικού παιχνιδιού, προβάλλει ως η νέα μεγάλη ιδέα του έθνους. Σε αυτή την ιδέα καλούμαστε να τα θυσιάσουμε όλα, ακόμη και την εθνική μας ανεξαρτησία, δηλαδή, την ελευθερία να αποφασίζουμε μόνοι μας για ό,τι μας αφορά, χωρίς κοινοτικές ή νατοϊκές οδηγίες και εντολές.

Πολλοί αντιδρούν σε διεθνείς συναντήσεις για το εμπόριο ή τις επιχειρήσεις. Είναι γνωστά τα γεγονότα του Σιάτλ και της Μελβούρνης. Ο κόσμος ανησυχεί για την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, την οποία κατασκευάζουν οι οικονομικά ισχυροί, προσαρμόζοντάς την στα δικά τους συμφέροντα. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι η ενότητα οικοδομείται πάνω στην ιδιοτέλεια, με ταυτόχρονη παραθεώρηση του ανθρώπινου παράγοντα και της πίστης στο Θεό.

Το δόγμα, ότι οι θρησκείες διαιρούν, ενώ η οικονομία ενώνει, είναι καταστροφικό. Προπαντός όταν λέγεται στο χώρο που “επικρατούσα θρησκεία” είναι αυτή που οδηγεί τον άνθρωπο στην ανιδιοτελή αγάπη.

Διαστρέβλωση γεγονότων και λέξεων

Κυριαρχεί το πνεύμα της Βαβέλ και όχι της Πεντηκοστής, γι’ αυτό υπάρχουν “εν ημίν” σχίσματα, αδικαιολόγητες διαφωνίες, “παράλληλοι μονόλογοι”, πολυσήμαντες λέξεις, που αλλάζουν περιεχόμενο ανάλογα με το πρόσκαιρο συμφέρον.

Χαρακτηριστική περίπτωση διαστρέβλωσης γεγονότων και λέξεων αποτελεί το Ραδιόφωνο και η Τηλεόραση -υπάρχουν, βέβαια, οι εξαιρέσεις- με πρόσφατο παράδειγμα την προβολή του θέματος των ταυτοτήτων. Η Ιερά Σύνοδος επισήμως ανακοίνωσε ότι η συγκέντρωση των υπογραφών αποβλέπει στο να πεισθή -ή πιεσθή- η Κυβέρνηση να ενεργοποιήση το άρθρο 44 του Συντάγματος το σχετικό με τα δημοψηφίσματα. Δεν κάνει η Εκκλησία “άτυπο δημοψήφισμα”· ζητά από την Κυβέρνηση να κάνη εκείνη, με βάση το Σύνταγμα, το σχετικό δημοψήφισμα. Αυτό σημαίνει ότι η Εκκλησία δεν θεωρεί, όσους υπογράφουν τα δελτία που εξέδωσε η Σύνοδος σύμφωνους με τις απόψεις της, για την προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος στις Ταυτότητες, αλλά ότι είναι σύμφωνοι μαζί της στην λύση του θέματος με δημοψήφισμα, που είναι δημοκρατικότατη και ελληνικότατη λύση. Τα περισσότερα δελτία ειδήσεων, όμως, μιλούν για το “άτυπο δημοψήφισμα της Εκκλησίας”.

Η σκοπιμότητα είναι προφανής, γιατί θα ήταν πολύ ανησυχητικό, αν οι υπεύθυνοι της ενημέρωσης δεν κατανοούσαν τη διαφορά μεταξύ “ατύπου δημοψηφίσματος” και συλλογής υπογραφών για να διενεργήση η υπεύθυνη Κυβέρνηση δημοψήφισμα.

π.Θ.Α.Β.

Ετικέτες: ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ

  • Προβολές: 1287

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance