Δίψα γιὰ τὴν Ἀλήθεια καὶ τὴν Ζωή: Ἕνα παγκόσμιο ἀγαθό.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας –λόγω της κυκλοφορίας πολλών μεταφρασμένων βιβλίων του στο εξωτερικό, αλλά και λόγω των διαλέξεων που έχει δώσει σε πόλεις κυρίως της Αμερικής–, έρχεται σε επαφή με πολλούς Ορθοδόξους αδελφούς, τους οποίους στηρίζει στον αγώνα τους να διατηρήσουν εν μέσω “αλλοφύλων” “ά παρέλαβον”, αλλά και με ετεροδόξους, οι οποίοι εκφράζουν ποικιλοτρόπως τον ενθουσιασμό τους για την ορθόδοξη παράδοσή μας.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιστολή που δημοσιεύουμε σήμερα, την οποία απέστειλε μία Αμερικανίδα 21 ετών, Προτεστάντισσα. Στην επιστολή διαφαίνεται και η επίδραση του ορθοδόξου λόγου που προσφέρεται μέσα από τα βιβλία του Σεβασμιωτάτου.

Προκαλεί μεγάλη συγκίνηση και δίδει πολλές ελπίδες η αναζήτηση του Θεού που εκφράζει η νεαρή αυτή Αμερικανίδα. Πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι ο Λόγος του Πατρός, το Φώς το φωτίζον πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον, θα φωτίση σωστικά όλους τους αδελφούς μας που ανταποκρίνονται σ’ αυτήν την φυσική εσωτερική αναζήτηση.

“Πάτερ,

Σήμερα εορτάζουμε την ημέρα της ανεξαρτησίας μας. Καθώς κοίταζα το ηλιοβασίλεμα, ξέσπασε και έγινε μπροστά μου τώρα το λαμπρό θέαμα με τα πυροτεχνήματα. Είναι η πιο αγαπημένη μου απασχόληση να δώ τον Θεό μέσα στο περιβάλλον μου. Τα πυροτεχνήματα π.χ. συσκευάζονται και προετοιμάζονται από ειδικούς, οι οποίοι ξέρουν τί συστατικά στοιχεία αναμειγνύουν για να δημιουργούν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ένα πυροτέχνημα ποτέ δεν γίνεται ακριβώς όμοιο με το άλλο. Ενώ έχουμε μια γενική ιδέα του πώς φαίνονται, κανείς δεν το ξέρει με ακρίβεια μέχρι να εκραγούν και τα στοιχεία τους ανεβαίνουν στον ουρανό και ξεσπάνε στην πλήρη δόξα τους. Παρομοίως εργάζεται ο Κύριος με μάς. Αναμειγνύοντας και πλάθοντας εμάς με προσοχή και τέχνη για να γίνουμε αυτό που Αυτός ξέρει ότι μπορούμε να είμαστε σε αυτήν την ζωή, και στην ανάστασή μας με τον Χριστό θα εισέλθουμε στην πλήρη δόξα μας. Θα είναι ένα ένδοξο θέαμα, δοξάζοντας τον Κύριο μέρα και νύχτα αδιαλείπτως μεταξύ όλων των αγίων... Διάβαζα τώρα τελευταία μερικά κομμάτια από τα βιβλία σας. Ομολογώ ότι άργησα να τα διαβάσω. Ξεκίνησα, αλλά αισθάνθηκα ότι ήμουν απροετοίμαστη πνευματικά τον καιρό εκείνο να δεχθώ και να καταλάβω τις αλήθειες τους. Υπάρχουν πολλοί άγνωστοι όροι και άγνωστες ιδέες που δεν καταλαβαίνω. Ο Ηρακλής μου πρότεινε να αρχίσω με το “Ψυχική ασθένεια και υγεία”. Έτσι και έκανα. Ήταν δύσκολο στην αρχή, αλλά όταν βρήκα τον ρυθμό ήταν πολύ ενδιαφέρον. Το έχω δανείσει σε έναν φίλο οπότε μπορεί και να αργήσω να το τελειώσω. Σε όσα έχω διαβάσει μέχρι τώρα συμφωνώ με τα περισσότερα, αλλά έχω ερωτήσεις για τα άλλα. Θα ήθελα να είχα το βιβλίο μπροστά μου τώρα για να κάνω σωστή αναφορά σε μερικές από τις ερωτήσεις... Άρχισα να ξαναδιαβάζω το “Μια βραδυά στην έρημο του Αγ. Όρους” νωρίτερα απόψε. Βρήκα τον εαυτό μου σε δίλημμα μεταξύ του να βλέπω τα πυροτεχνήματα γύρω από την λίμνη ή να διαβάσω το βιβλίο σας. Το βιβλίο μου κίνησε την περιέργεια τόσο πολύ που δεν μπορούσα να το αφήσω για πολλή ώρα. Στο σημείο που μπαίνετε στο κελλί του δεύτερου ερημίτη σάς είδα ολοκάθαρα σαν να είσασταν εδώ μέσα στο δωμάτιο μαζί μου, περνώντας τα δάχτυλά σας ανάμεσα στα γένεια σας...

Τελικώς δουλεύω για τον Κύριο και όχι για τους ανθρώπους. Έτσι η καρδιά μου πονάει όλο και περισσότερο όταν αντιλαμβάνωμαι ότι εάν δεν φτάνω/απέχω από τα γήινα επίπεδα, πώς θα είμαι άξια να σκεφθώ καν να εισέλθω στο ιερό της ειρήνης του Θεού. Είμαι όλο και περισσότερο ευγνώμων και ευχαριστώ τον Κύριο, γιατί μπορώ να βρίσκω καταφυγή και δύναμη στον Κύριο Παντοκράτορα, που βασιλεύει αιωνίως. Ένας από τους πιο αγαπημένους μου ύμνους είναι το “Εσύ είσαι η θεωρία μου (τό όραμά μου)”, ιρλανδέζικος ύμνος του 8ου αιώνα. Λέει:

“Να είσαι το όραμά μου, ω Κύριε της καρδιάς μου,

Να μην είσαι τίποτε άλλο

εκτός από το να υπάρχεις.

Είσαι η καλύτερη σκέψη μου, μέρα και νύχτα

ξύπνιος ή κοιμώμενος, η παρουσία Σου φως μου.

Εσύ η σοφία μου και Εσύ ο λόγος μου ο αληθινός.

Εγώ πάντοτε με σένα και Σύ με μένα Κύριε.

Εσύ ο μεγάλος Πατέρας μου και εγώ ο γνήσιος υιός Σου.

Εσύ να κατοικείς μέσα μου και εγώ μαζί με σένα να είμαστε ένα.

Δεν υπολογίζω τα πλούτη ή την μάταιη δόξα των ανθρώπων.

Εσύ η κληρονομία μου τώρα και πάντοτε

Εσύ και πάλι Εσύ είσαι ο πρώτος της καρδιάς μου

Υψηλέ Βασιλιά του Ουρανού, ο θησαυρός μου είσαι Εσύ.

Υψηλέ Βασιλιά του Ουρανού, κέρδισες την νίκη μου.

Είθε να φθάσω στην χαρά του Ουρανού,

ώ λαμπρέ Υιέ του Ουρανού, καρδιά της καρδιάς μου,

ό,τι και να γίνει παράμεινε το όραμά μου

ώ βασιλέα των όλων”.

Ανεξαρτήτως από το τί μέρα περνάω, μπορώ να κάνω προσευχή με αυτό το τραγούδι και ξαναφέρνει την προσοχή μου εκεί που πρέπει να είναι, στον Θεό και (επαναφέρει) την σχέση μου μαζί Του. Αρκεί που ο Θεός υπάρχει. Μπροστά του όλα τα άλλα ωχριούν, τίποτε άλλο δεν έχει σημασία. Ξέρω ότι η λογική μου το ξέρει αυτό, αλλά θα ήθελα και η καρδιά μου να το καταλάβει για να απαλλαγώ από όλες τις κοσμικές τάσεις να αναζητάω καταφυγή αλλού. Δεν είμαι κακός άνθρωπος με τα κοσμικά κριτήρια, αλλά δεν είμαι καλός άνθρωπος κατά τα μέτρα του Θεού. Πάντοτε έχω διδαχθή ότι η τελειότητα και η τέλεια ένωση έρχεται μόνον όταν φθάσουμε στην κατάσταση του δοξασμού και λάβουμε τα αιώνια “σώματά” μας στην ανάσταση, αλλά στα βιβλία σας μιλάτε για θέωση και τελειότητα σ’ αυτή την ζωή. Πώς είναι δυνατόν αυτό και είναι σύμφωνο με την Βίβλο; Μ’ αρέσει να διαβάζω τα βιβλία σας. Γεμίζουν τα κενά που υπήρξαν (λόγω της γλώσσας), όταν σάς επισκέφθηκα. Έτσι, είμαι ευγνώμων γι’ αυτήν την ευκαιρία να σάς γνωρίσω καλύτερα μέσω των βιβλίων σας. Ο Θεός να σάς ευλογεί και να σάς διαφυλάττει. Ο Κύριος να επιλάμψει το πρόσωπό Του σε σάς και να σάς δώσει την ειρήνη Του. Νύν και αεί. Αμήν!

Με αγάπη

η εν Χριστώ αδελφή σας

Ν.”

  • Προβολές: 1279

Χρησιμοποιοῦμε cookies γιὰ νὰ βελτιώσουμε τὴν ἐμπειρία σας στὸν ἰστότοπο μας.  Διαβάστε Περισσότερα - Ἀποδοχή.

We use cookies to improve your site experience. Read More - Acceptance