Skip to main content
Γραφεῖον Τύπου  Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ναυπάκτου καὶ Ἃγίου Βλασίου 15 Ιανουρίου 2013


ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ

Επειδή οι «Φίλοι της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπά­κτου» στις διαμαρτυρίες τους, με εκφράσεις και ύβρεις που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ποινικής δικαιοσύνης, δείχνουν ότι αγνοούν τί σημαίνει ότι διαλύεται η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, σημειώνουμε τα εξής:

1.  Η απόφαση για την διάλυση του Νομικού Προσώπου της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ελήφθη από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπογράφηκε από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο προηγου­μένως απέστειλε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την απόφαση της Συνόδου μαζί με δύο γνωμοδοτήσεις καθηγητών της Νομικής και δικηγόρων που κατέθεσε στο Υπουργείο η Μονή.

Δηλαδή, στο Συμβούλιο της Επικρατείας υπήρχαν οι απόψεις της Μονής και της Ιεράς Συνόδου και όχι της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμη την απόφαση της Συνόδου για διάλυση του Νομικού Προσώπου της Μονής, οπότε επεστράφη η απόφαση στο Υπουργείο Παιδείας για υπογραφή από τον Υπουργό και προώθηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για έκδοση Προεδρικού Διατάγ­ματος.

2. Η κατάργηση του Νομικού Προσώπου της Μονής οφείλεται: (α) στην μακροχρόνια αντιεκκλησιαστική ως προς τους εκκλησιαστικούς θεσμούς και παράνομη ως προς το Κράτος συμπεριφορά των ιθυνότων της Μονής, και (β) στο ότι από το 2006 με ευθύνη των μελών της έμεινε χωρίς νόμιμη διοίκηση. Δεν μπορεί ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου να μένη με επιλογή των μελών του επί επτά περίπου έτη χωρίς νόμιμη διοίκηση.

3.  Από την μετατροπή της εν λόγω Μονής σε μετόχιο της Ιεράς Μονής Αμπελακιωτίσσης δεν προκύπτει κανένα οικονομικό όφελος για την Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Η Ιερά Μητρόπολη δεν πρόκειται να εισπράξη το παραμικρό ποσό, όπως άλλωστε δεν έχει εισπράξει κανένα ποσοστό μέχρι σήμερα από τις Ιερές Μονές της Επαρχίας μας. Όσα αντίθετα λέγονται από οποιονδήποτε συνιστούν συκοφαντίες και διασπείρονται κακο­βού­λως, με πρώτη πηγή μέλη της Μονής, τα οποία ενσυνειδήτως ψεύδονται για να παραπλανήσουν και διεγείρουν τους φίλους τους.

4.  Η κατάργηση του Νομικού Προσώπου της Μονής δεν διώχνει κανένα μοναχό από την Μονή του, ούτε επηρεάζει την συνέχεια της μοναχικής ζωής από την εν λόγω Αδελφότητα. Η βίωση της μετάνοιας, η άσκηση της υπακοής, η καλλιέργεια της προσευχής, γενικά η τήρηση των μοναχικών υποσχέσεων δεν συνδέονται με την νομική υπόσταση της Μονής, αλλά με την έμπνευση των μοναχών, με την ενεργό διάθεσή τους να ζήσουν κατά το πνεύμα των καθηγητών της κοινοβιακής και ερημικής ζωής. Αυτό έχει άλλωστε ανάγκη και ο κόσμος, ο οποίος δεν θα στερηθή αυτή την πνευματική δωρεά από την αλλαγή της νομικής υπόστασης της Μονής, αρκεί οι μοναχοί να θελήσουν να είναι και να ζουν ως ορθόδοξοι μοναχοί.

Οι «Φίλοι της Μονής» πριν ανοίξουν το στόμα τους σε υβριστικά συνθή­ματα που διασπείρονται στο διαδίκτυο και παρακινούν σε καταδικαστέες εκδηλώσεις θρησκευτικού φανατισμού, πρέπει να ελέγχουν τις πηγές τους ως προς το ήθος και την αξιοπιστία τους.

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ - ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ