Skip to main content
ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ    6 Ἀπριλίου 2020

Απαντήσεις του εκπροσώπου Τύπου της Εκκλησίας στην έκτακτη εκπομπή «Live News» του MEGA TV

Την Δευτέρα 6 Απριλίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως εκπρόσωπος τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος για τα θέματα της πανδημίας τού κορωνοϊού (covid-19), απάντησε στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Νίκου Ευαγγελάτου για την έκτακτη τηλεοπτική εκπομπή «Live News» του Τηλεοπτικού Καναλιού MEGA tv.

Κληθείς, ο Σεβασμιώτατος, να σχολιάσει την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση της 6-4-2020 είπε ότι «προτείναμε εμείς τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει και έγινε αποδεκτό από την Κυβέρνηση», «γιατί και εμείς  της Εκκλησίας, της Ορθοδόξου Εκκλησίας είμαστε τόσο πολύ προσεκτικοί στο θέμα αυτό» της πανδημίας, και ότι είναι μια απόφαση που «δεν αφορά μόνο την Εκκλησία Ελλάδος, την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά αφορά και όλους τους χώρους της θρησκευτικής λατρείας κάθε είδους και κάθε νομικού όπως λέει και κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος».

 Επανέλαβε ότι σύμφωνα με την απόφαση «υπεύθυνοι για την λατρεία, για τις πόρτες, για το κλείσιμο των θυρών είναι οι θρησκευτικοί λειτουργοί, δηλαδή οι Ιερείς είμαστε υπεύθυνοι γι’ αυτό» καί ότι «ούτε επίσης επιτρέπεται να γίνονται πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες» για να μη προσκαλείται ο κόσμος σε συγκέντρωση.

Ο Σεβασμιώτατος επέστησε την προσοχή και των Ιερέων για την εφαρμογή της απόφασης: «Αυτό πρέπει να το πάρουν με υπευθυνότητα. Γιατί πέρα από το ότι είναι παράβαση της εντολής της Ιεράς Συνόδου, συγχρόνως γίνονται και επικίνδυνες επιλογές, γιατί οι μεν και όχι οι δε. Πρέπει να το τηρήσουμε αυτό επακριβώς, ώστε όταν τελειώσει, οταν εκπνεύσει αυτή η υπουργική απόφαση, που είναι μέχρι 20 Απριλίου, να μπορεί να συνεχιστεί αυτό το καθεστώς για να μην κλείσουν όλοι οι Ιεροί Ναοί».

Ο Σεβασμιώτατος σχολίασε την εξάπλωση της πανδημίας που κτύπησε ακόμη και τον Πρωθυπουργό της Αγγλίας, λέγοντας: «Αυτό το πρόβλημα που περνάμε μπορεί να δημιουργήσει δύο καταστάσεις: Η μία είναι κατάθλιψη σε μερικούς και η άλλη έναν ναρκισσιστικό παλικαρισμό, που το βλέπουμε περισσότερο αυτό. Δηλαδή "εμένα δεν με νοιάζει, εμένα δεν με ενδιαφέρει". Ο κίνδυνος είναι ορατός και είναι δίπλα μας, πρέπει να το καταλάβουμε και εμείς οι Χριστιανοί πολύ περισσότερο και ας κάνουμε λίγη υπομονή».

Θα ξαναγυρίσουμε στους Ναούς μας, αλλά προς το παρόν «να προσευχηθούμε μέσα στο σπίτι μας», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος. 

Από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

COVID-19