Γράφτηκε στις .

Γιάννη Αρτινόπουλου: Για τον Γιάννη Βαρδακουλά

του Γιάννη Αρτινόπουλου

Στο προηγούμενο τεύχος η Ε.Π. είχε αφιέρωμα στον αείμνηστο Γιάννη Βαρδακουλά, στο οποίο δημοσιεύθηκαν οι επικήδειοι που εκφώνησαν διάφοροι συμπολίτες μας. Δυστυχώς, παραλείψαμε τον λόγο του κ. Γιάννη Αρτινόπουλου, τον οποίο δημοσιεύουσε στο παρόν τεύχος, ζητώντας συγγνώμη για την παράλειψη.

*

Φεύγετε από έναν τόπο, τη Ναύπακτο, που είναι του χρόνου Μάνα! Φεύγετε απ’ αυτόν το χρόνο που ζούμε και μπαίνετε στο χωροχρόνο, για να συνεχίσετε την αθάνατη πορεία σας.

Εμείς εδώ, στον τόπο αυτό της Ναυπάκτου, σας ευχαριστούμε που βάλατε το λιθαράκι σας στις συγγραφικές και ποιητικές συγκεντρώσεις που γίνονταν εδώ. Μας δείξατε το δρόμο! Στον καινούργιο χρόνο που ζείτε αυτή τη στιγμή είμαι βέβαιος πως θα συναντήσετε αγαπητά σας πρόσωπα.

Θυμάμαι σε κάποια ποιητική σας συλλογή, αφιερωμένη στη Μάνα σας –που δεν την είχατε γνωρίσει – συζητούσαμε ποιό πρόσωπο θα βάζατε στο εξώφυλλο, και σας είπα κάποιο γυναικείο πρόσωπο δίχως μάτια και άλλες λεπτομέρειες, και κάπου σκεπτόσαστε. Έπειτα σας είπα το σχήμα αυτό να είναι μουντό, γκρίζο, το χρώμα του χρόνου, και συμφωνήσατε!

Τώρα πόυ είσθε μέσα στο χρόνο και το ταξίδι σας είναι ατελείωτο, θα συναντήσετε τη Μανούλα σας, που δεν είχατε γνωρίσει, θα νιώσετε τη ζεστασιά της. Θα δείτε πόσο όμορφη είναι και τι διαφορά είχε εκείνο το εξώφυλλο από αυτήν! Η Μανούλα σας ήξερε τι κάνατε εδώ, στην αγαπημένη σας Ναύπακτο.

Μαζί με τους παρόντες σήμερα, και τη Μανούλα σας, σας λέμε να συνεχίσετε το έργο σας και στον καινούργιο χωροχρόνο που είσθε.

Θα σας διαβάζουμε και θα σας θυμόμαστε πάντα!