Γράφτηκε στις .

ΙΑ Ἱερατικὸ Συνέδριο «Η Ποιμαντική της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο» - Σύναξη Πρεσβυτερών

ΙΑ Ἱερατικὸ Συνέδριο  «Η Ποιμαντική της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο» 

Πραγματοποιήθηκε στην Ναύπακτο την Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου ε.ε το καθιερωμένο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με την ευκαιρία της αρχής του νέου εκκλησιαστικού έτους. Το Συνέδριο είχε γενικό θέμα: «Η Ποιμαντική της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο».

ΙΑ Ἱερατικὸ Συνέδριο  «Η Ποιμαντική της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο»Το πρωΐ τελέσθηκε όρθρος και αρχιερατική θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου Ναυπάκτου. Κατόπιν τελέσθηκε αρχιερατικό μνημόσυνο για τους κοιμηθέντας Ιερείς κατά το διαρρεύσαν διάστημα από το προηγούμενο Ιερατικό Συνέδριο. Μνημονεύθηκαν οι Ιερείς Θεόδωρος Ζαφείρης, Σπυρίδων Κάκκος και Θωμάς Σίνης. Μετά το πρωϊνό ρόφημα οι Ιερείς μετέβησαν στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Εκεί ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος κήρυξε την έναρξη του Συνεδρίου, κάνοντας αναφορά στους κοιμηθέντας Ιερείς, στους συνταξιούχους Ιερείς που έχουν εκκλησιαστικό ήθος και φρόνημα, σεβασμό προς τους θεσμούς και τα πρόσωπα και αγάπη για την Εκκλησία και τους νεωτέρους συναδέλφους τους, και έκανε για άλλη μια φορά έκκληση να φροντίζουν οι Ιερείς για την διαδοχή τους στην Ιερωσύνη, δηλαδή να προσεγγίζουν και να προετοιμάζουν τους νέους που έχουν την ιερατική κλίση.

Ο Σεβασμιώτατος έκανε την πρώτη εισήγηση με θέμα: «Η Ιερωσύνη κατά τον Ιερό Χρυσόστομο». Μίλησε για το μεγάλο χάρισμα που έλαβε από τον Θεό ο ιερός Χρυσόστομος, δηλαδή, το χάρισμα της Ιερωσύνης, αφού όλες οι άλλες πτυχές της ζωής του συνδέονται αναπόσπαστα με αυτό το χάρισμα. Αναφέρθηκε στους περίφημους λόγους του αγίου Πατρός για την Ιερωσύνη, που πρέπει να γίνουν εντρύφημα όλων των Ιερέων και υποψηφίων Ιερέων. Στους λόγους αυτούς γίνεται λόγος για –την αξία της Ιερωσύνης, –τις προϋποθέσεις για την Ιερωσύνη, –την εξάσκηση του ποιμαντικού έργου, -τους κινδύνους του ποιμαντικού έργου.

Και ο Σεβασμιώτατος κατέληξε ως εξής:

«Από τα λίγα αυτά που εξετέθησαν πιο πάνω φαίνεται ότι ο ιερός Χρυσόστομος είναι επιστήμων της Ιερωσύνης. Γι’ αυτό απαιτείται να μελετούμε τέτοια πατερικά κείμενα, αλλά και λόγους ανθρώπων που έζησαν αποστολικά και προφητικά την Ιερωσύνη, και μαρτύρησαν γι’ αυτήν, διότι έτσι θα προσανατολίζουμε και εμείς τον εαυτό μας σε αυτό το Μυστήριο. Σήμερα μαθαίνουμε πολλές γνώσεις παιδαγωγικές, ψυχολογικές, θεολογικές, αλλά πρωτίστως χρειαζόμαστε να κατηχηθούμε στο Μυστήριο της Ιερωσύνης από αγίους ανθρώπους.

Όταν περιφρονούμε την ποιμαντική που δίδαξαν οι άγιοι, τότε ζούμε μια εκκοσμικευμένη ποιμαντική και είμαστε εκκοσμικευμένοι Κληρικοί, και φυσικά, όπως είδαμε πιο πάνω, μια τέτοια εκκοσμικευμένη Ιερωσύνη και εκκοσμικευμένη ποιμαντική, όχι μόνον δεν σώζει, αλλά δημιουργεί σκάνδαλα στην Εκκλησία».

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από τον Πρωτοπρ. π. Θωμά Βαμβίνη με θέμα: «Ο Ιερεύς και το προσωπικό του Ιερού Ναού», και από τον Πρεσβ. π. Παναγιώτη Χατζή, με θέμα: «Ο Εφημέριος και τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως».

Ο π. Θωμάς αναφέρθηκε κατ' αρχάς στο προσωπικό του Ι. Ναού που είναι οι Ψάλτες, οι Νεωκόροι, οι Εκκλησιαστικοί Σύμβουλοι, οι Κατηχητές και οι Ιερόπαιδες. Έπειτα έκανε λόγο για το εκκλησιαστικό πολίτευμα, που είναι συνοδικό και ιεραρχικό, για το ότι ο Ιερεύς βιώνει πρώτα ο ίδιος την Ιερωσύνη και έπειτα εμπνέει τους συνεργάτες και τους ενορίτες του, για τις υγιείς σχέσεις μεταξύ εφημερίου και συνεργατών όπως αυτές καθορίζονται από τους ιερούς Κανόνες, τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας και τους Κανονισμούς του Εκκλησιαστικού Δικαίου. Τέλος ο ομιλητής ανέφερε μερικά παραδείγματα εκτροπών, ώστε να τονισθούν εποπτικά τα όρια αρμοδιότητος των συνεργατών του Ιερέως.

Ο π. Παναγιώτης αναφέρθηκε εισαγωγικά στην θέση του Επισκόπου και των Ιερέων στην Εκκλησία. Έπειτα απαρίθμησε τους εργαζομένους στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως και τις αρμοδιότητες και διακονίες τους, ανέφερε τους τρόπους με τους οποίους επικοινωνεί σε κάθε περίσταση η Μητρόπολη με τους Ιερείς και, αντίστροφα, τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να επικοινωνούν οι Ιερείς σε κάθε περίσταση με τα Γραφεία της Μητροπόλεως και με τον Μητροπολίτη. Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε επιμέρους ζητήματα, όπως τις Εγκυκλίους, τις Ιερατικές Συνάξεις, τα υπηρεσιακά βιβλία και έντυπα, τα οικονομικά ζητήματα, τις άδειες, τις εκπροσωπήσεις του Μητροπολίτου κλπ. Τέλος τόνισε την μεγάλη αξία και αναγκαιότητα της ενότητος και της συνεργασίας μεταξύ των Κληρικών, εγγυητής της οποίας είναι ο Μητροπολίτης της Τοπικής Εκκλησίας.

Μετά τις εισηγήσεις έγινε συζήτηση και δόθηκαν απαντήσεις σε διάφορα ερωτήματα των συνέδρων. Το μεσημέρι παρετέθη τράπεζα στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Αγίου Δημητρίου, την οποία ετοίμασαν οι Πρεσβυτέρες.

Το απόγευμα έγινε μια εισήγηση από τον Αρχιμ. π. Καλλίνικο Γεωργάτο, Ιεροκήρυκα, με θέμα: «Θεία Λειτουργία και νέοι». Ο ομιλητής αναφέρθηκε στα διαχρονικά και σύγχρονα χαρακτηριστικά της νεότητος, σε επίσημα στατιστικά στοιχεία για τους νέους της Ελλάδος, στην αντιμετώπιση της νεότητος από εκκλησιαστικής πλευράς και από συγχρόνους Γέροντες και τέλος έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την τόνωση του νεανικού έργου στην Μητρόπολή μας.

Ακολούθησε εκτενής συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχόλησαν το Συνέδριο, καθώς και για διοικητικά και υπηρεσιακά θέματα.

Σημειώνουμε μερικές από τις ερωτήσεις και τα θέματα που τέθηκαν προς συζήτηση από τους Ιερείς: –Πως αντιμετωπίζονται οι εκτροπές ορισμένων Επιτρόπων, –Ποιά είναι η αρμοδιότητα του η της Νεωκόρου στο Ιερό Βήμα, –Ποιά είναι η σημασία των δίσκων για την Εκκλησία και πως αντιμετωπίζονται οι υπερβολές, –Η σχέση Ιερωσύνης και μοναχισμού, –Η προσέγγιση των Ιεροπαίδων και το μέλλον των ορεινών Ενοριών, –Πως μπορεί ένας Πνευματικός να βοηθήση και να προετοιμάση τους νέους που έχουν μάλιστα την κλίση για την Ιερωσύνη στους δύσκολους καιρούς που ζούμε με τους πολλούς πειρασμούς, –Η ανάγκη συνεργασίας με τα Σχολεία, –Η συνεργασία με τις οικογένειες, –Η ανάγκη συνεχούς προσέγγισης και επαφής με τους νέους, –Ανάγκη για επίδειξη υπομονής και σταθερότητος στην ποιμαντική της νεότητος σε βάθος χρόνου, –Μπορεί να πραγματοποιηθή βάπτιση με «προηγιασμένο» νερό από τον Αγιασμό των Θεοφανείων; –Για την οικονομική στενότητα των Ιερέων των ορεινών κυρίως Ενοριών και αν αυτή επηρεάζη την εργασία τους, κ.α.

Στις ερωτήσεις και τα θέματα αυτά ο Σεβασμιώτατος απήντησε εκτενώς μέσα από την θεολογία της Εκκλησίας μας και την προσωπική του πείρα.

Τα ετήσια Ιερατικά Συνέδρια και οι δίωρες μηνιαίες Συνάξεις αποτελούν για μας τους Ιερείς της Μητροπόλεως Ναυπάκτου μια πολύ σπουδαία ευκαιρία επιμόρφωσης, μια δεύτερη «θεολογική σχολή», με μεγάλη αξία, αφού τα θέματα έχουν άμεση σχέση με την πραγματικότητα που βιώνουν οι Ιερείς στην καθημερινή λειτουργική, ποιμαντική και κοινωνική τους ζωή, και οι εισηγήσεις και οι απαντήσεις του Σεβασμιωτάτου είναι θεολογικές, εμπειρικές και εκκλησιαστικές.

Με την πρώτη ευκαιρία θα δημοσιεύσουμε στην Ε.Π. τμήματα των εισηγήσεων.

Σύναξη Πρεσβυτερών

Σύναξη ΠρεσβυτερώνΜία ημέρα πριν το ετήσιο Ιερατικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε η ετήσια Σύναξη Πρεσβυτερών. Η Σύναξη άρχισε με τον Εσπερινό στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Ναυπάκτου. Κατόπιν προσφέρθηκε ρόφημα και ο Σεβασμιώτατος έκανε την έναρξη με μια σύντομη εισαγωγική ομιλία. Ακολούθησε η εισήγηση από την Πρεσβυτέρα Παρασκευή Τριβήλου με θέμα «Η σοβαρότητα και η εχεμύθεια της Πρεσβυτέρας». Η ομιλήτρια αφού μίλησε εισαγωγικά για την ιδιαίτερη θέση της Πρεσβυτέρας στην οικογένεια, ως σύζυγος του Ιερέα, στην Εκκλησία και στην κοινωνία, ανέλυσε τις έννοιες σοβαρότητα και εχεμύθεια, χρησιμοποιώντας λόγους αρχαίων και εκκλησιαστικών συγγραφέων και αγίων, και τέλος έκανε μερικές σκέψεις για το πως η Πρεσβυτέρα μπορεί να στολισθή με τις αρετές αυτές. Σε μελλοντικό τεύχος θα δημοσιεύσουμε τμήματα της εισηγήσεως αυτής.

Η Σύναξη έληξε με δείπνο, στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Αγίας Παρασκευής, μέσα σε μια οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Α.Κ.