Γράφτηκε στις .

Κατασκηνωτικό διήμερο των γυναικών - Ἐκδρομὴ Κατηχητικῶν

Ἐκδρομὴ Κατηχητικῶν

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου ε.ε. πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή ορισμένων Κατηχητικών Σχολείων και της Παιδικής Χορωδίας της Μητροπόλεώς μας, με προορισμό τις Ιερές Μονές Οσίου Λουκά του εν Στειρίω και Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας) Ακραιφνίου στην Λειβαδιά.

Ἐκδρομὴ ΚατηχητικῶνΗ εκδρομή αυτή είχε μορφωτικό, ψυχαγωγικό και πνευματικό χαρακτήρα. Αποτέλεσε ουσιαστικά το β μέ¬ρος της ημερήσιας εκδρομής που είχε πραγματοποιηθή στις 22 Ιουνίου ε.ε. στην Ζάκυνθο και στην οποία δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν τα Κατηχητικά Σχολεία απ’ όλες τις Ενορίες. Έτσι στην εξόρμησή μας στην Λειβαδιά συμμετείχαν:

α) η Παιδική Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, η οποία αριθμεί 40 παιδιά και η οποία ήταν δωρεάν γι’ αυτά: ήταν το δώρο τους για την πολύ μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν όλη την περασμένη χρονιά.

β) παιδιά από τις Ενορίες: Αγ. Ανδρέα, Αγ. Νικολάου Λυγιά, Αγ. Παρασκευής και Αγ. Αποστόλων.

Κατά την διάρκεια της επισκέψεώς μας στην Ι.Μ. Οσίου Λουκά του εν Στειρίω προσκυνήσαμε το ιερό σκήνωμα του Αγίου και πήραμε την ευλογία του. Κατόπιν έγινε στα παιδιά μια λεπτομερής ξενάγηση από έναν ξεναγό, καθώς και από έναν σεβάσμιο μοναχό της Μονής.

Στην Ι.Μ. Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας) Ακραιφνίου μας έγινε μία θερμότατη υποδοχή από τις μοναχές και κυρίως από την Γερόντισσα Φωτεινή. Η αδελφότητα μας παραχώρησε την τράπεζα, όπου και γευματίσαμε. Ύστερα οι αδελφές μας κέρασαν το επιδόρπιο που μας είχαν ετοιμάσει με πολύ κόπο και αγάπη. Στην συνέχεια η Γερόντισσα μίλησε στα παιδιά στο αρχονταρίκι, όπου τους ανέφερε όλη την ιστορία της Μονής, τους διηγήθηκε θαύματα της Παναγίας που έγιναν στη Μονή αλλά και αλλού, καθώς και άλλες ωφέλιμες ιστορίες. Η Γερόντισσα πραγματικά καθήλωσε τα παιδιά επί πολλή ώρα με τις συναρπαστικές της ιστορίες, τονίζοντάς τους στο τέλος πως η εκκλησιαστική ζωή είναι το απαραίτητο εφόδιο στη ζωή του ανθρώπου. Η φιλοξενία ήταν εκπληκτική, κατά τα πρότυπα του πραγματικού ορθόδοξου μοναχισμού. Και αφού μας γέμισε με ευλογίες και ενθύμια, αποχαιρετιστήκαμε και πήραμε το δρόμο της επιστροφής. Τα παιδιά, αλλά και οι συνοδοί γονείς, ωφελήθηκαν πολύ και ζητούσαν να ξαναπάμε.

Κατά την ταπεινή μας γνώμη η εκδρομή αυτή ήταν πολύ ευλογημένη και, κατά κοινή ομολογία, από τις πιο ωραίες που έχουν γίνει. Ευχόμαστε ο Άγιος Θεός να ευλογήση την ερχόμενη Άνοιξη να ξαναπάμε, αυτή τη φορά σε άλλον προορισμό.

Χ.Π., Α.-Μ.Μ.

 

Πραγματοποιήθηκε το κατασκηνωτικό διήμερο των γυναικών

Πραγματοποιήθηκε και φέτος, στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στον Άγιο Παντελεήμονα Αντιρρίου, το κατασκηνωτικό διήμερο των γυναικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε: Εσπερινό την Παρασκευή 15/9/06, και στη συνέχεια, μετά το σχετικό κέρασμα, εισήγηση του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιεροθέου με θέμα: «Ένα ευλογημένο ανδρόγυνο». Πρόκειται για το ζεύγος των αγίων αποστόλων της Εκκλησίας μας Ακύλα και Πρίσκιλλας, που η μνήμη τους τιμάται στις 13 Φεβρουαρίου. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε τις αρετές του ευλογημένου αυτού ανδρογύνου, που ζούσε στην Κόρινθο και είχε την ευλογία να φιλοξενήση τον απ. Παύλο. Ο Μέγας Απόστολος των Εθνών έμεινε και εργάστηκε κοντά τους, ως ομότεχνός τους, δύο χρόνια. Βρήκε στα πρόσωπά τους την φιλοξενία, την αγάπη, την αφοσίωση, την διακονία, αφού τον ακολουθούσαν στις περιοδείες του. Στις επιστολές του εκφράζεται με μεγάλη αγάπη, εκτίμηση και ευγνωμοσύνη γι’ αυτούς, αφού «έθεσαν τον τράχηλόν των υπό την μάχαιραν», όταν χρειάστηκε για να τον σώσουν. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος χαρακτηρίζει το σπίτι τους, λόγω της φιλοξενίας του απ. Παύλου, ουρανό και εκκλησία. Εν κατακλείδι ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι ο γάμος δεν είναι πρόσκομμα στην αρετή και την αγιότητα και ότι οι πειρασμοί και οι δυσκολίες υπήρχαν και θα υπάρχουν σε κάθε εποχή και δεν πρέπει να αποτελούν δικαιολογίες για νωθρή εκκλησιαστική ζωή.

Την εισήγηση ακολούθησαν ερωτήσεις και επισημάνσεις, που φώτισαν κι άλλες παραμέτρους του θέματος.

Η μέρα έκλεισε με δείπνο και απόδειπνο στον Ιερό ναό του Αγ. Παντελεήμονα.

Η δεύτερη μέρα του διημέρου (Σάββατο 16/9/2006) ξεκίνησε με Θ. Λειτουργία και μετά το πλούσιο πρωινό ο π. Θωμάς Βαμβίνης παρουσίασε ορισμένα από τα βασικά νοήματα του αποστολικού αναγνώσματος του Σαββάτου μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, που είναι τμήμα της Α πρός Κορινθίους επιστολής του απ. Παύλου. Την παρουσίαση του αποστολικού αναγνώσματος ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Το διήμερο έκλεισε με πλούσιο γεύμα μέσα σε ευχάριστη ατμόσφαιρα, στο οποίο ήταν παρών και ο Σεβ. Μητροπολίτης μαςκ. Ιερόθεος. Η παρουσία του στο γεύμα ήταν η αφορμή να ειπωθούν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα ακόμη, τα περισσότερα από τα οποία ήταν σχετικά με την αντιμετώπιση των παιδιών από τους γονείς. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι η αντιμετώπιση των παιδιών πρέπει να προσαρμόζεται στην ηλικία τους. Μίλησε ακόμη για τις τρεις ηλικίες του κάθε ανθρώπου: την χρονολογική, την ψυχολογική και την πνευματική, η οποία ανπτύσσεται με την υπακοή στην πείρα του Πνευματικού. Ιδιαίτερα τόνισε την αξία της ελευθερίας που πρέπει να πνέη ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά προκειμένου να ωριμάσουν ψυχολογικά και πνευματικά.

Και το φετινό διήμερο ήταν μεστό μηνυμάτων και ερεθισμάτων πνευματικού περιεχομένου και έδωσε την ευκαιρία σε όσες το έζησαν για πνευματικό ανεφοδιασμό, επαναπροσδιορισμό στόχων και ώθηση για κάτι ανώτερο.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στον Σεβασμιώτατο, στους πατέρες που συμμετείχαν και στις κυρίες των Συνδέσμων Αγάπης, που εργάστηκαν για την πραγματοποίηση αυτής της διημερίδας.

Χ. Καρανικόλα-Σχοινά